<<Strona główna

Bakłażanowe Moju

Autor: thiessa @ 10:40pm, Czwartek 22 Lipiec 2010.

Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne


Obiecany wczoraj bakłażan. Jego aparycja niezbyt zachęca do spożycia, ale zapewniam, że wszystko z nim w porządku. Oryginalnie bakłażana smaży się w głębokim oleju. Chciałam uniknąć nasączania go tłuszczem i zwyczajnie usmażyłam. Przy zastosowaniu się do oryginalnego przepisu pewnie poprawilibyśmy kolorystykę potrawy, ale przy okazji zwiększyli kaloryczność. Lubię pikantne dania, ale tylko wtedy kiedy ta ostrość ma jeszcze dodatkowo smak i taki smak dają papryczki chilli. Pozostałe rodzaje chilli znacznie zatem ograniczyłam. Miałam też w końcu okazję wykorzystać rybki maladive, które do tej pory w przepisach lankijskich pomijałam a to one stanowią tzw. kropkę nad "i" i decydują o charakterze potrawy. Podałam z pikantnym ananasem oraz ryżem.

Składniki:

700-900g bakłażanów, pokrojonych w słupki,
1 – 1 1/2 średniej, czerwonej cebuli, posiekanej,
6 dużych ząbków czosnku, posiekanych,
2/3-1 łyżeczka musztardy,
3-4 średnie zielone chilli, przecięte wzdłuż, ale złączone na końcu,
1 łyżeczka chilli w płatkach,
1/2 łyżeczki chilli mielonego,
1/8 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
1/2-1 łyżeczka płatków rybek maladive (opcjonalnie),
sól do smaku,
świeżo mielony pieprz,
3 łyżki mleka kokosowego,
sok z limonki do smaku,
olej do smażenia.

Bakłażana usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek, imbir, musztardę, zielone chilli, chilli w płatkach, oraz mielone chilli. przyprawić solą oraz pieprzem, smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować przez kolejną minutę.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bakłażan ma to do siebie, że jest raczej niewyjściowy, ale za to bardzo smaczny;-)
Nowością są dla mnie płatki rybek maladive.
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:06am, Piątek 23 Lipiec 2010.

To takie malutkie rybki, typu anchovies. Poprosilam szwagierke, zeby mi je przywiozla ze Sri Lanki. Mam teraz takie w calosci i zawsze moge je pokruszyc i zrobic platki. Wczesniej kombinowalam nawet czy nie uzyc zamiast nich gruzinskich suszonych anchovies, sluzacych tam jako przekaska.

thiessa - 4:15pm, Piątek 23 Lipiec 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów