
Bakłażanowe Moju
Autor: thiessa @ 10:40pm, Czwartek 22 Lipiec 2010.
Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne
Obiecany wczoraj bakłażan. Jego aparycja niezbyt zachęca do spożycia, ale zapewniam, że wszystko z nim w porządku. Oryginalnie bakłażana smaży się w głębokim oleju. Chciałam uniknąć nasączania go tłuszczem i zwyczajnie usmażyłam. Przy zastosowaniu się do oryginalnego przepisu pewnie poprawilibyśmy kolorystykę potrawy, ale przy okazji zwiększyli kaloryczność. Lubię pikantne dania, ale tylko wtedy kiedy ta ostrość ma jeszcze dodatkowo smak i taki smak dają papryczki chilli. Pozostałe rodzaje chilli znacznie zatem ograniczyłam. Miałam też w końcu okazję wykorzystać rybki maladive, które do tej pory w przepisach lankijskich pomijałam a to one stanowią tzw. kropkę nad "i" i decydują o charakterze potrawy. Podałam z pikantnym ananasem oraz ryżem.
Składniki:
700-900g bakłażanów, pokrojonych w słupki,
1 – 1 1/2 średniej, czerwonej cebuli, posiekanej,
6 dużych ząbków czosnku, posiekanych,
2/3-1 łyżeczka musztardy,
3-4 średnie zielone chilli, przecięte wzdłuż, ale złączone na końcu,
1 łyżeczka chilli w płatkach,
1/2 łyżeczki chilli mielonego,
1/8 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
1/2-1 łyżeczka płatków rybek maladive (opcjonalnie),
sól do smaku,
świeżo mielony pieprz,
3 łyżki mleka kokosowego,
sok z limonki do smaku,
olej do smażenia.
Bakłażana usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek, imbir, musztardę, zielone chilli, chilli w płatkach, oraz mielone chilli. przyprawić solą oraz pieprzem, smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować przez kolejną minutę.
Komentarze
Bakłażan ma to do siebie, że jest raczej niewyjściowy, ale za to bardzo smaczny;-)
Nowością są dla mnie płatki rybek maladive.
Pozdrawiam;-)
grumko - 6:06am, Piątek 23 Lipiec 2010.
To takie malutkie rybki, typu anchovies. Poprosilam szwagierke, zeby mi je przywiozla ze Sri Lanki. Mam teraz takie w calosci i zawsze moge je pokruszyc i zrobic platki. Wczesniej kombinowalam nawet czy nie uzyc zamiast nich gruzinskich suszonych anchovies, sluzacych tam jako przekaska.
thiessa - 4:15pm, Piątek 23 Lipiec 2010.
I happen to be commenting to let you understand of the outstanding encounter our girl encountered going through your webblog. She discovered a good number of pieces, with the inclusion of how it is like to possess an ideal helping nature to get a number of people without difficulty grasp certain problematic things. You truly surpassed my expected results. Many thanks for offering such important, dependable, revealing and easy thoughts on this topic to Lizeth.
off white outlet - 4:11pm, Sobota 20 Maj 2023.http://www.offwhiteoutlet.us.org
I would like to get across my respect for your generosity giving support to folks that require assistance with this one concern. Your special commitment to passing the message up and down was really practical and has continually enabled men and women like me to get to their endeavors. Your own insightful advice denotes so much to me and even further to my mates. Regards; from everyone of us.
yeezy gap hoodie - 2:58am, Sobota 10 Czerwiec 2023.http://www.gaps.us.com
I actually wanted to make a simple note to say thanks to you for these marvelous information you are giving out on this website. My time intensive internet lookup has at the end of the day been rewarded with beneficial know-how to exchange with my company. I 'd express that most of us visitors are very endowed to exist in a notable site with so many outstanding people with very beneficial pointers. I feel really lucky to have come across your site and look forward to tons of more fabulous moments reading here. Thanks a lot once again for everything.
golden goose sneakers sale wom - 7:47pm, Czwartek 22 Czerwiec 2023.http://www.ggdb.us.com/woman-sneakers-c-149_150