<<Strona główna

Bakłażanowe Moju

Autor: thiessa @ 10:40pm, Czwartek 22 Lipiec 2010.

Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne


Obiecany wczoraj bakłażan. Jego aparycja niezbyt zachęca do spożycia, ale zapewniam, że wszystko z nim w porządku. Oryginalnie bakłażana smaży się w głębokim oleju. Chciałam uniknąć nasączania go tłuszczem i zwyczajnie usmażyłam. Przy zastosowaniu się do oryginalnego przepisu pewnie poprawilibyśmy kolorystykę potrawy, ale przy okazji zwiększyli kaloryczność. Lubię pikantne dania, ale tylko wtedy kiedy ta ostrość ma jeszcze dodatkowo smak i taki smak dają papryczki chilli. Pozostałe rodzaje chilli znacznie zatem ograniczyłam. Miałam też w końcu okazję wykorzystać rybki maladive, które do tej pory w przepisach lankijskich pomijałam a to one stanowią tzw. kropkę nad "i" i decydują o charakterze potrawy. Podałam z pikantnym ananasem oraz ryżem.

Składniki:

700-900g bakłażanów, pokrojonych w słupki,
1 – 1 1/2 średniej, czerwonej cebuli, posiekanej,
6 dużych ząbków czosnku, posiekanych,
2/3-1 łyżeczka musztardy,
3-4 średnie zielone chilli, przecięte wzdłuż, ale złączone na końcu,
1 łyżeczka chilli w płatkach,
1/2 łyżeczki chilli mielonego,
1/8 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
1/2-1 łyżeczka płatków rybek maladive (opcjonalnie),
sól do smaku,
świeżo mielony pieprz,
3 łyżki mleka kokosowego,
sok z limonki do smaku,
olej do smażenia.

Bakłażana usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek, imbir, musztardę, zielone chilli, chilli w płatkach, oraz mielone chilli. przyprawić solą oraz pieprzem, smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować przez kolejną minutę.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bakłażan ma to do siebie, że jest raczej niewyjściowy, ale za to bardzo smaczny;-)
Nowością są dla mnie płatki rybek maladive.
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:06am, Piątek 23 Lipiec 2010.

To takie malutkie rybki, typu anchovies. Poprosilam szwagierke, zeby mi je przywiozla ze Sri Lanki. Mam teraz takie w calosci i zawsze moge je pokruszyc i zrobic platki. Wczesniej kombinowalam nawet czy nie uzyc zamiast nich gruzinskich suszonych anchovies, sluzacych tam jako przekaska.

thiessa - 4:15pm, Piątek 23 Lipiec 2010.

I happen to be commenting to let you understand of the outstanding encounter our girl encountered going through your webblog. She discovered a good number of pieces, with the inclusion of how it is like to possess an ideal helping nature to get a number of people without difficulty grasp certain problematic things. You truly surpassed my expected results. Many thanks for offering such important, dependable, revealing and easy thoughts on this topic to Lizeth.

off white outlet - 4:11pm, Sobota 20 Maj 2023.http://www.offwhiteoutlet.us.org

I would like to get across my respect for your generosity giving support to folks that require assistance with this one concern. Your special commitment to passing the message up and down was really practical and has continually enabled men and women like me to get to their endeavors. Your own insightful advice denotes so much to me and even further to my mates. Regards; from everyone of us.

yeezy gap hoodie - 2:58am, Sobota 10 Czerwiec 2023.http://www.gaps.us.com

I actually wanted to make a simple note to say thanks to you for these marvelous information you are giving out on this website. My time intensive internet lookup has at the end of the day been rewarded with beneficial know-how to exchange with my company. I 'd express that most of us visitors are very endowed to exist in a notable site with so many outstanding people with very beneficial pointers. I feel really lucky to have come across your site and look forward to tons of more fabulous moments reading here. Thanks a lot once again for everything.

golden goose sneakers sale wom - 7:47pm, Czwartek 22 Czerwiec 2023.http://www.ggdb.us.com/woman-sneakers-c-149_150

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów