
Pikantny ananas
Autor: thiessa @ 11:24pm, środa 21 Lipiec 2010.
Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne
To danie, to jeden z najsmaczniejszych dodatków do dań kuchni lankijskiej. Przepis był przeze mnie powtarzany wielokrotnie i nie raz stanowił samodzielne danie podany z żółtym ryżem, o którym pewnie w niedalekiej przyszłości napiszę. Tym razem podałam z Brinjal Moju, czyli daniem z bakłażana, ale o tym już jutro napiszę.Składniki:
1 świeży ananas,
2 łyżki oleju,
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana,
1/8-1/4 nasion czarnej gorczycy,
1/2-1/4 łyżeczki płatków chilli,
1/8 łyżeczki chilli,
3 liście curry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
3 goździki,
3 strÄ…czki kardamonu,
3 cm kawałek cynamonu,
sól do smaku,
świeżo mielony czarny pieprz,
1/2 szklanki mleka kokosowego.
Ananasa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, płatki chilli, liście curry, kurkumę, goździki, cynamon i kardamon. Smażyć mieszając 2-3 min. Dodać ananasa, doprawić solą i pieprzem, smażyć kolejne 3-4 min. mieszając regularnie. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem na kolejne 4-5 min.

Komentarze
Oj smacznie jest w tym rejonie świata;-) Czekam na danie z bakłażana;-)
grumko - 7:13am, Czwartek 22 Lipiec 2010.