Artykuły
- Czerwiec 2018
- Luty 2018
- Styczeń 2018
- Grudzień 2017
- Październik 2017
- Wrzesień 2017
- Lipiec 2017
- Maj 2017
- Kwiecień 2017
- Marzec 2017
- Luty 2017
- Styczeń 2017
- Grudzień 2016
- Listopad 2016
- Październik 2016
- Wrzesień 2016
- Sierpień 2016
- Lipiec 2016
- Czerwiec 2016
- Maj 2016
- Kwiecień 2016
- Marzec 2016
- Styczeń 2016
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Wrzesień 2015
- Kiopułu
- Supa topczeta - bułgarska zupa z klopsikami
- Cukinie nadziewane sirene
- Sałata szopska
- Tarator
- Bob czorba po monastirski, czyli klasztorna zupa fasolowa
- ũnieżka
- Faszerowane papryki z sosem jogurtowym
- Leszta czorba – bułgarska zupa z soczewicy
- Sałatka z grillowanych bakłażanów, cukini i papryki z pomidorami
- Curry z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów
- Sierpień 2015
- Lipiec 2015
- Czerwiec 2015
- Maj 2015
- Kwiecień 2015
- Marzec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Wędzonka w powidłowym sosie (Povidlov? om?Äka s uzeným masem)
- Knedle ziemniaczane (Bramborov? knedlÃky)
- Zupa z ciecierzycy i ryżu z odrobiną jarmużu
- Kremowe curry z kurczaka
- Fasola czarne oczko w karaibskim curry z bananami
- Peruwiańska zupa z fioletowych ziemniaków
- Phat Thai
- Witaminowy sok z dynią
- Listopad 2014
- Zupa z gorczycy liściastej i smażone tofu z pomidorami
- Sałatka ze świeżych ziół i jajek
- Åosoś z sosem dyniowym
- Zupa kalafiorowa z pieczonymi knedlikami
- Gruzińska sałatka jajeczna (Azelila)
- Zupa fasolowa z awokado
- Plastry kabaczka z mięsnym nadzieniem
- Sałatka z ciecierzycą i bakłażanem
- Demik?t, czyli słowacka zupa bryndzowa
- Tort cytrynowy
- Pieczeń z indyka z chorizo
- Październik 2014
- Sałatka z pomidorami, chorizo i fasolą
- Zupa z dyni i pomidorów z parmezanem
- Surówka dyniowa z żurawiną
- Dynia z chilli i bazylią
- Pieczona dynia nadziewana wołowiną i dzikim ryżem
- Smażone papryki nadziewane kajmakiem
- Quesadillas z czarną fasolą i mozzarellą i salsa ze świeżych tomatillos
- Kofty z grecką sałatką ryżową
- Wrzesień 2014
- Sierpień 2014
- Lipiec 2014
- Czerwiec 2014
- Zupa z cebulki dymki
- Risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów
- Polędwiczki wieprzowe z salsą z orzechami nerkowca i szparagami
- Ciepła sałatka z halloumi, szparagów i bobu z sosem chipotle
- Åosoś zapiekany ze szparagami i pomidorkami
- Ciecierzycowo-cukiniowe weganburgery z chipotle
- Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu
- Pieczarkowo-fasolowy paprykarz i szkarłatny pęczak
- Żurek szparagowy
- Szparagowy jerk, kokosowo-dyniowy ryż i grillowane czarne tofu
- Maj 2014
- Guacamole z chicharrón
- Czarna fasola w czerwonym mole
- Chlebek szparagowy
- Pozole
- Tamales
- Picadillo
- Meksykańska zupa marchewkowa
- Kurczak w stylu Aguascalientes
- Marynowane pieczarki
- Tacos z czarną fasolą i cukinią
- Sałatka z czerwonej soczewicy z łososiem
- Zupa z pieczarek i nopales
- Smażone szparagi z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego
- Szpecle z niedźwiedzim czosnkiem i mozzarellą
- Kwiecień 2014
- Marzec 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Makaron smażony po filipińsku (pancit quisado)
- Wegetariańskie chilli z ciecierzycą
- Wermiszel ze smażoną wołowiną i warzywami
- Kurczak z pak-choy'em
- Pak-choy z sosem kokosowym
- Tofu z curry i rukolą
- Zupa z bażanta na cydrze
- Fasola czarne oczko w stylu Południowo-Zachodnim oraz chleb kukurydziany z patelni
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Jednogarnkowiec z jarmużem i wędzonym tempehem
- Pasztet norweski
- Zupa rybna z awokado
- Chowder brokułowy
- Pieczarki nadziewane ołomunieckim twarożkiem
- Bakłażanowy kibbeh
- Sałatka z quinoa i ciecierzycy na każdy dzień
- Maqluba
- Czerwone curry z rybą i pędami bambusa
- "Ryż" z kalafiora
- Sałatka z brokuła i mozzarelli na ciepło
- Warzywna korma z 2nd Avenue i żurawinowe birjani
- Październik 2013
- Jamba z dynią i czerwoną fasolą
- Zupa z pieczonej dyni, pora i ciecierzycy
- Mole z dynią i czarną fasolą oraz placki z ciecierzycy
- Pomarańczowo-dyniowy tabbouleh z ziołową fetą
- Zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z miodową kapustą i porem
- Soczewicowo-bakłażanowe chilli mole
- Kugiel kalafiorowo-porowy z posypką ziołowo-migdałową
- Włoska zupa warzywna
- Ciecierzyca z cukinią po marokańsku
- Sałatka z ogórka i kurczaka
- Kukurydziany chowder z curry
- Koper włoski smażony z papryką
- Sałatka na ciepło z bakłażanów, brokułów, ciecierzycy i bulguru
- Wrzesień 2013
- Kotlety z brokuła
- Budyń z patisonów
- Zielone pomidory z marchwią i czosnkiem
- Ser słonecznikowy
- Fasolka szparagowa po tajsku
- Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z fasolą, cukinią, patisonem i oliwą bazyliową
- Zielone chili
- Fasola czarne oczko, bakłażany, fasolka szparagowa i papryka w sosie kokosowo-pomidorowym
- Bakłażany zapiekane z ziołami
- Wieżyczki z mozzarelli z pesto cukiniowym
- Escalivada
- Sierpień 2013
- Prowansalska zupa rybna
- Fresco de piña con arroz - Napój z ananasa i ryżu
- Bakłażany z sałatką pomidorowo-paprykowo-fistaszkową
- Sałatka z głąbigroszku
- Cukinia po włosku
- Kurczak balti w pikantnym sosie z soczewicy
- Kurczak Karaczi z miętą
- Gruzińskie ciasto herbaciane
- Zupa bakłażanowa z ciecierzycą
- Curry rybne balti
- Grzyby po tajsku
- Lipiec 2013
- Czerwiec 2013
- Dal z grochu i pomidorów
- Curry z arbuza i placki z czarnej soczewicy
- Kaurma z wieprzowiny
- Krem anyżowy z rabarbarem
- Pchali z ryżu i porów po guryjsku
- Tagliatelle z cukinią i szparagami
- Zupa szparagowa po gruzińsku
- Krewetki w mleku kokosowym z chilli
- Zupa z fasoli czarne oczko i ryżu
- Kurczak z Pekalongan
- Maj 2013
- Kwiecień 2013
- Marzec 2013
- Ciasto kukurydziane (Pan de elote)
- Olla de carne
- Ryż z kurczakiem (arroz con pollo)
- Sopa negra, czyli czarna polewka po kostarykańsku
- Casado
- Gallo pinto
- Salsa Lizano
- Kuchnia kostarykańska
- Pudding z kasawy z Belize
- Kremowa zupa dyniowo-kokosowa
- Tajskie ciasteczka z tofu
- Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i chilli
- Luty 2013
- Styczeń 2013
- Włoska zupa pomidorowo-fasolowa
- Sałatka z czerwonej quinoa i szpinaku z pekanami i halloumi
- Imbirowa wieprzowina z porami
- Cytrynowo-musztardowa soczewica z jajkami zaathar
- Zupa grzybowa z pęczakiem
- Kurczak w tempurze ze słodkim sosem chilli
- Wegetariańskie chilli z trzech rodzajów fasoli
- Sałatka z brukselki i daktyli
- Zupa z fasoli i chorizo
- Grudzień 2012
- Dip z karczochów i szpinaku
- Pikantne nachos z fasolą
- Krupnik z kalafiorem
- Chlebek bananowy z żurawiną
- Zupa z makaronem udon
- Kurczak po meksykańsku i limonkowe quinoa z fasolą
- Chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem
- Przekładaniec lubelski
- Ful medames (Grand Prix Abu Dhabi)
- Pamonha (Grand Prix Brazylii)
- Listopad 2012
- Kurczak z warzywami w sosie chilli
- Deser z królewskiej kuchni Anny Jagiellonki
- Sałatka trzech sióstr - Grand Prix USA
- Jabłczanka mojej Mamy
- Zielony sos do warzyw
- Kurczak piri-piri
- Pasta z wędzonej makreli i chrupiąca pita
- Muszelki z pieczoną dynią, mozzarellą i szałwią
- Tajska zupa marchewkowa
- Kurczak z sosem hoisin i sriracha
- Zupa tikka – Grand Prix Indii
- Październik 2012
- Pudding dyniowy
- Krem dyniowo-paprykowy
- Bulgogi z kurczaka (dak bulgogi) – F1 Grand Prix Korei
- Curry z dyni i ciecierzycy
- Bakłażan z miso (Nasu dengaku)
- Gochujang jjigae z wieprzowiną - Grand Prix Korei
- Kotlety z fasoli czarne oczko i surówka z chayote
- Tofu z pikantną wieprzowiną (Mabo dofu) - Grand Prix Japonii
- Pikantny kurczak z orzechami nerkowca
- Lepsze od nutelli powidła śliwkowe z budyniem i kakao
- Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą
- Nonya satay ayam – Grand Prix Singapuru
- Zupa fistaszkowa
- Wrzesień 2012
- Treacle tart
- Ciasto kruche podstawowe
- Pieczone chili con carne z kukurydzianymi ciasteczkami
- Sałatka z jicamy, kukurydzy i edamame
- 100 zupa na blogu -jesienna i rozgrzewająca
- Udon z kimchi, schiitake, pak choi'em i wędzonym łososiem
- Zapiekanka w stylu meksykańskim
- Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków
- Surówka z kopru wÅ‚oskiego i ogórka z Å‚ososiem
- Niemiecka kartoflanka z pulpetami
- Zupa z ogórków i tomatillos
- Surówka z jicamy, gruszki i pomarańczy
- Pascal kontra Okrasa. Kurczak z Antyli wg tego pierwszego.
- Chow mein z kurczakiem i trzema paprykami
- Staropolska zupa piwna
- Versatile Blogger Award
- Surówka z jicamy (Jicama slaw)
- Sierpień 2012
- Pozole z kurczakiem i tomatillos
- Jęczmienianka na śniadanie
- Kurczak w sosie BBQ oraz Coleslaw
- O wolnowarze oraz dip z czarnej fasoli do chipsów tortilla
- Zapiekanka trzech sióstr
- Zupa z czerwonej pieczonej papryki z bazyliową śmietaną
- Co jeśÄ‡ pod namiotem? Wakacje w USA.
- Sałatka z Karaibów
- Bakłażany z orzechami włoskimi
- Pomidory nadziewane rybą i cukinią
- Jalfrezi z minikukurydzy
- Chile poblano nadziewane warzywnym picadillo
- Krewetki i chayote w kurkumowym sosie (Grand Prix Malezji)
- Bakłażany zapiekane z ziołami i mozzarellą
- Kukurydza w sosie jogurtowym
- Kokosowe ogórki i papryka z orzechami
- Orecchiette z czarną fasolą, pikantną wieprzowiną i brukułami
- Surówka z rzodkiewek (Radish Slaw)
- Czerwone pikantne curry z kurczaka
- Sałatka z jicamy i kukurydzy
- Zupa ze świeżej kukurydzy z Pico de Gallo
- Gupta z czerwonej fasoli
- Lipiec 2012
- Czerwiec 2012
- Åobio z czerwonej fasoli (F1 Grand Prix Europy)
- Krewetki w słodkim sosie pieprzowym
- Kurczak z orzechami nerkowca
- Smażona wołowina z sosem ostrygowym
- Poêl?e po prowansalsku
- Zupa z kukurydzy i krabów
- Grillowany łosoś z sosem z jagód (F1 Grand Prix Kanady)
- Pikantnie usmażone kawałki kurczaka
- Grillowane tofu ze szparagami
- Żabnica z cukinią i pieczarkami
- Kantońska zupa z jajkiem
- Socca z zieleniną na ostro (F1 Grand Prix Monako)
- Syrop z kwiatów czarnego bzu
- Patelnia kolorowych warzyw z Xi'an
- Zupa szparagowa z jajkiem w koszulce i chrupiącą szynką serrano
- Ryba na parze po kantońsku
- Maj 2012
- Enchilady w stylu Jalisco
- Curry rybne z Goa
- Curry krewetkowe z jajkiem z Goa
- Kurczak w sosie miętowo-kolendrowym
- Salpicón z wołowiną
- Kurczak balti khara masala
- Zupa pomidorowa z klopsikami
- Podróże kulinare w "Pępku świata"
- Czas na rzepę – Gur wale shalgam
- Albondigón, czyli klops po meksykańsku
- Sałatka ze szpinaku i pieczarek
- Molee
- Krewetki w sosie pomidorowym (F1 Grand Prix Bahrajnu)
- Curry z bakłażanów i pieczarek
- Ryba w sosie z tomatillos
- Idli
- Meksykańska zupa orzechowa
- Toor dal
- Huevos divorciados, czyli rozwodowe jaja
- Kwiecień 2012
- Moussaka – wersja wegańska
- Pikantny tempeh (Sambal goreng tempe)
- Spaghetti z brokułami i suszonymi pomidorami
- Lwowska niedzielna zupa
- Portobello nadziewane oliwkami, pomidorami i fetą
- Kurczak z sosem z czarnej fasoli
- Wieprzowe kimchi z makaronem
- Placek macowy z pieczarkami
- Orzeszki
- Kimchijeon - koreański naleśnik
- Penne z pomarańczową mozzarellą
- Kokosowe curry z pieczarkami i tofu
- Miodowa soczewica z fetą
- Rozmarynowy topinambur z pieca
- Marzec 2012
- Yakitori
- Gomoku – sushi bez zawijania
- Omuraisu – omlet ze smażonym ryżem
- Yakisoba – smażony makaron po japońsku
- Zupa miso z dynią
- Okonomiyaki – japoński naleśnik
- Makaron udon w bulionie dashi
- Tonkatsu – kotlet schabowy po japońsku
- Barszcz ukraiński
- Hummus z topinamburów i zielonego groszku
- Zupa sojowa a'la fasoulada
- Kulki ryżowe w słodkiej paście adzuki – japońskie ciastka
- Horenso no ohitashi – piąty wymiar smaku
- Onigiri - bez niego nie ma bento
- Kurczak smażony z nori
- Strudel z nashi i imbirem
- Szpinak z dressingiem sezamowym
- Sushi inari
- Kuleczki mięsne z edamame
- Bokumbap - ryż smażony z kimchi
- Luty 2012
- Boska zupa z soczewicy
- Tempeh z ananasem
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ziemniakami
- Kurczak z miodem po turecku
- Meksykańska zupa z ciecierzycy
- Koeksisters - pączki z RPA
- Marokański kurczak z ras el hanout i śliwkami
- Zupa z buraków i granatów
- Tofu w dżemie z chilli
- Tempeh balti
- Zimowa zupa z ciecierzycy, jarmużu, ziemniaków i dyni
- Lankijskie curry z buraków
- Chakalaka
- Somalijska zupa ziemniaczano-migdałowa
- Styczeń 2012
- Lankijskie curry z fasolki szparagowej
- Zupa dyniowa z awaze
- Etiopski sos awaze
- Zupa z czerwonej fasoli z dynią i pomidorami
- Gulasz z jelenia w sosie piernikowym
- Rajma masala
- Zupa sojowa z makaronem (Kongguksu)
- Samp i fasola (Samp and beans)
- Zupa selerowa z salsą z orzechów i papryki
- Smażone warzywa z tteok
- Zupa z czarnej fasoli z czekoladą i chilli oraz salsą z awokado
- Granola dyniowo-cynamonowa
- Karmazyn z mango i papryką
- Kofty z ryżu i bakłażana w sosie soczewicowo-marchewkowym
- Bobotie i żółty ryż
- Curry z białej rzodkwi i dyni
- Halibut miodowo-korzenny
- Pasztet z soczewicy – mój ulubiony
- Tteokguk – koreańska zupa Noworoczna
- Grudzień 2011
- Pieczarkowe curry
- Curry z tuńczyka z puszki
- Grochówka z wędzonymi śliwkami
- Paluszki krabowe na kwaśno
- Zupa z bakłażana curry z ogórkową raitą
- Parfait z wątróbek z szałwią
- Zupa paprykowa + szaszłyki + brokułowa sałatka
- Prezenty na święta – książki kulinarne roku
- Suflet ziemniaczany z wędzonym tofu
- Malajskie curry rybne
- Kokosowa fasolka szparagowa
- Aromatyczna zupa pomidorowa z szynką serrano i serem manchego
- Ciasto imbirowo-sezamowe
- Wołowy rendang
- Listopad 2011
- Czas na rzepę – Zupa curry z marchwi i rzepy
- Kotlety sojowe z jabłkami i serem
- Zupa selerowa z chorizo
- Czas na rzepę – Shalgam curry
- Buraczki z sosem pomarańczowym i fetą
- Tybetańska zupa z kukurydzy i tofu
- Suflet z brukselki
- Kurczakowe kąski po tybetańsku
- Krokiety fasolowo-orzechowe
- Zupa z dyni na mleku z zacierkami
- Paluszki
- Żur owsiany ze śmietaną i twarogiem
- Wieprzowina z pak-choy'em
- Fasola ze śliwkami
- Staropolski kapuśniak po rzeszowsku
- Wietnamski kurczak z kalafiorem
- Tybetańskie curry warzywne
- Zielone curry z wołowiną i tajskimi bakłażanami
- Spas
- Misz-masz
- Październik 2011
- Tajskie curry z dyni i owoców morza
- Bułgarska zupa z dyni
- Dynia z fasolą w mleku kokosowym
- Kurczak Jalfrezi
- Tawcze grawcze
- Dyniowe curry z tofu
- Pierogi z dynią i soczewicą
- Curry dyniowo-orzechowe
- Żurek ogórkowy
- Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku
- Sukta
- Kurczak z tymiankiem i pigwą
- Ormiańska zupa z soczewicy z orzechami
- Tajski bulion drobiowy z północy
- Paszteciki z szałwiową wieprzowiną i jajem
- Ragù rybno-krewetkowe z papryką
- Tagliatelle z kurkami
- Mauretański dip z bobu
- Wrzesień 2011
- Zupa paprykowa z dyniowo-oliwkową posypką
- Sok pietruszkowy – witaminowa bomba
- Sajgonki z kaczką "pięć smaków"
- Kulajda z kurkami i jajem
- Wołowina z warzywami i chochoyotes w sosie chilli
- Ogórki na gorąco
- Kurczak w słodkim sosie chilli i szaszłyki ze słodkich ziemniaków
- Shakshouka z papryką i pomidorami
- Salsa z pomidorów, kukurydzy i tomatillos
- Lubia
- Rogate gazpacho
- Egzotyka bez granic. Curry z korzenia lotosu
- Kokosowy pudding z kaszy gryczanej
- ũródziemnomorska zupa z pieczonych warzyw
- Klasyczne kimchi z kapusty II
- Kurczak podwójnie paprykowy z hummusem
- Papryka z farszem z marchewki i pomidorów
- Tilapia z pomidorami i czarną fermentowaną fasolą
- Sierpień 2011
- Zupa szczęścia z żółtych cukinii wg. Nigelli
- Duszony miecznik po hiszpańsku
- Kurczak smażony z porem
- Kurczak z Lo-Din
- Pocztówki z Armenii – relacja z wyprawy
- Musztardowy kurczak
- Makaron udon z grzybami shimeji
- Zupa z kurczaka i marynowanego musztardowca
- Warzywna korma
- Eczmiadzyński bozbasz
- Sałatka z tofu
- Słodko-kwaśna tilapia i sałatka z marchwi, rzodkwi i ogórka
- Curry z bakłażana i pomidorów
- Raita
- Zupa marchewkowa z dukkah i grzankami
- Tarta z ricottą i surowami pomidorami
- Lipiec 2011
- Kurczak miodowo-kuminowy z soczewicą na czerwonym winie i tomatillos pebre
- Zupa pomidorowo-buraczana z cukinią i fasolą oraz czosnkowo-parmezanowymi grzankami
- Ormiańska sałatka z bakłażana i orzechów
- Kuchnia ormiańska
- Sola z warzywami w pergaminie - przerwa urlopowa
- Halibut z cytryną, czerwoną cebulą i kolendrą
- Zupa pomidorowa z amarantusem
- Czerwiec 2011
- Sałatka z tofu
- Koper włoski z bobem
- Piccata z seitanu z oliwkami i fasolką szparagową
- Zupa z cukinii z hummusem
- Portulaka z pieczarkami i pomidorami
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i tofu w stylu włoskim
- Sałatka z kurczaka cajun i guacamole
- Dorsz z kolendrą w sosie pomidorowym
- Zupa kokosowa z niedźwiedzim czosnkiem i krewetkami
- Portobello nadziewane kozim serem, pomidorami i boczkiem
- Pesto z kolendry
- Kwiaty czarnego bzu w cieście
- Pieczone bakÅ‚ażany z pomidorami i ciecierzycą
- Satay ayam kuning z sosem z orzeszków ziemnych
- Zupa z tortilli (Sopa de tortilla)
- Fasolka szparagowa z sosem sezamowym
- Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera koziego
- Maj 2011
- Szparagi po tajsku
- Kulfi pistacjowe
- Tamales z Jalisco
- Falafel z dwoma sosami
- Macobraj wytrawny i słodki
- Izraelska sałatka warzywna - O kuchni żydowskiej
- Szparagi zapiekane z pomidorkami, oliwkami i bazylią wg. J. Olivera
- Zupa z kurczaka i tomatillos
- Panzanella szparagowa
- Kurczak po kaszmirsku
- Zupa ananasowa z pistacjowymi kulkami
- Warzywa ze szparagami i przepiórczymi jajeczkami
- Curry krewetkowe ze szparagami i ananasem
- Huevos rancheros
- Kukurydziane tortille
- Jagnięcina khara masala
- Zupa dyniowo-jabłkowa z ciecierzycą
- Klasyczne aszkenazyjskie gefilte fisz
- Mina z brokułami i serem
- Pikantne krewetki po syczuańsku
- Mango lassi
- Faszerowane warzywa po sefardyjsku
- Słodkie ziemniaki ze szpinakiem
- Kwiecień 2011
- Åosoś teriyaki
- Kolendrowy kurczak
- Curry z krewetek i ananasa
- Zupa buraczana z kremem chrzanowym
- Zapiekanka z topinamburów wg. J. Olivera
- Styropian
- Zupa z topinamburów z pestkami dynii
- Kaczka glazurowana w sosie hoisin z sałatką z ogórka i mango
- Tofu ospowatej Matki Chen – wersja wege
- Koreański kapuśniak (kimchi jjigae)
- Pikantna zupa z ziemniaków i cukinii
- Curry z kalafiora, orzechów nerkowca i groszku
- Curry z dyni z groszkiem i orzechami nerkowca
- Love cake
- Marzec 2011
- Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem
- Zupa z czerwonej soczewicy z fetą i wędzonym łososiem
- Sałatka z fenkułów, topinamburów i soczewicy
- Klasyczne kimchi z kapusty
- Smażony kurczak z migdałami
- Japońska sałatka Coleslaw
- Ryba i tofu w czerwonym curry
- Fasolnik chiński z tofu i orzechami ziemnymi
- Rosół z kulkami mocy (z macy)
- Kurczak grillowany w liściach pandanu
- Tajski kleisty ryż z mango
- Ryba z Bangkoku w sosie tamaryndowym z papryką
- Ziemniaki z patelni z boczkiem i śliwkami
- Zupa porowo-groszkowa z przepiórczymi jajeczkami
- Tofu niedźwiedzia łapa
- Khadi z kiełkami fasolki mung
- Luty 2011
- Styczeń 2011
- Jajeczne Bhurji
- Naan
- Tamaryndowe krewetki
- Chole chaat – ciecierzyca w sosie pomidorowym
- Sałatka z kurczaka i mango
- Zupa z zielonego groszku na maślance
- Zapiekanka podwójnie łososiowa z ziemniakami i brokułami
- Puszpanna – kwiecisty ryż
- Dal makhani
- Matar paneer
- Rogan josh
- Czerwony kokosowy ryż
- Ghasi z kalafiora i ziemniaków
- Zupa miso z tofu i grzybami shimeji
- Kali Dal
- Ryż z kiełkami sojowymi
- Ziemniaki z koperkiem i czarną gorczycą (Shebu bahaji)
- Chatpatta channa z Jaiselmeru
- Placki ziemniaczane z kimchi i tofu
- Smażone kimchi
- Tofu ze smażonym kimchi
- Pikantny makaron soba z ogórkiem i nashi (Bibim naengmyun)
- Avial
- Perska wołowina z grochem i pigwą
- Smażone maślane tofu z grzybami shimeji
- Fasola "czarne oczko" z pieczarkami
- Kapusta po pendżabsku
- Curry z pieczarek i groszku
- Grudzień 2010
- Tofu z warzywami
- Libijska zupa z czerwonej soczewicy (szorba adas)
- Ryba Północnej Wyspy
- Toskańska zupa z pieczonych pomidorów, soczewicy i kasztanów
- Makaron z ratatuja i fetą
- Åosoś z salsą z mango i awokado
- Zupa-Niezupa z soczewicy i szpinaku z kukurydzą
- Jagnięcina duszona z pigwą i daktylami
- Warzywa z woka z orzechami nerkowca i kumkwatem
- Sałatka z mango i fasolki "czarne oczko"
- Panierowana cykoria
- Aromatyczne krewetki w mleku kokosowym
- Dodatki – seler z rozmarynem i migdałami oraz pieczarki z pietruszką
- Smażony makaron z grzybami curry
- Halibut z tomatillos pebre i pomidorami nadziewanymi quinoa
- Cazuela
- Doodhi kofta curry
- Korzenna zupa z jagnięciny, ciecierzycy i cukinii
- Listopad 2010
- Placuszki orkiszowe i musztardowa marchewka
- Chana masala i szpinakowe roti
- Przemyskie gołąbki z ziemniaków
- Picarones - peruwiańskie pączki
- Pieczeń z indyka i quinoa
- Makaron z dynią o aromacie cytryny i szałwii
- Warzywa w żółtym curry
- Zielone curry z kurczaka
- Kalafior z kolendrą i pomidorami
- Paprykowa tarta tatin na dyniowym cieście
- Gołąbki z kasztanami i żurawiną z nutą rozmarynu
- Kargulena zapiekana z orzechami pekan
- Jaglotto z fenkułami i rozmarynem
- Zapiekanka dyniowo-porowa z orzechami
- Kolorowe ziemniaki z patelni
- Tofu z okrą i orzechami nerkowca
- Trukwa ostrokątna smażona z kokosem
- Nadziewana okra
- Mango sasav
- Kankoda smażona z cebulą i kuminem oraz relacja z wyprawy do Indii
- Pan de muerto – chleb Wszystkich ũwiętych
- Październik 2010
- Wrzesień 2010
- Bulgur z fasolką szparagową, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i sumakiem – przerwa urlopowa
- Tofu ze szpinakiem i migdałami
- Makaron z fenkułem i tuńczykiem wg. Jacquesa P?pin
- Kharcho
- Gruzińska sałata
- Warzywa z ciecierzycą i fetą o aromacie mięty i bazylii
- Chirbuli
- Baba ghanoush na sposób armeński
- Adzhapsandali
- Nadziewane pigwy po gruzińsku
- Ryba w sosie z granatów i orzechów włoskich
- Sałatka z fasolki szparagowej z sezamem i kolendrą
- Zupa z dyni z orzechami, serem pleśniowym i pietruszką
- Chakhokhbili (kurczak z ziołami)
- Syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią
- Karaibska zupa z zielonego groszku i słodkich ziemniaków
- Spaghetti z marchewką i estragonem
- Sałatka podwójnie cukiniowa i fasolowa
- Fusilli na ostro z kalafiorem, rodzynkami i słonecznikiem
- Serbski gulasz wieprzowy
- Dzień Blogera i ryż smażony z jajkiem po chińsku
- Zupa z sałaty
- Sierpień 2010
- Bułki z peperonatą i serem
- Szybkie curry z cukinii
- Warzywa na sposób arabski z jogurtem winogronowo-miętowym
- Zupa ziemniaczana z gremolatą z cukinii
- Tofu z orzeszkami ziemnymi
- Tarta z żółtą cukinią na jogurtowo-sezamowym podpłomyku
- Mufarakat kousa – mielona wołowina smażona z cukinią
- Surówka z cukinii i oliwek
- Ryba w stylu Veracruz
- Kurczak pachnący khmeli-suneli
- Kurczak z papryką, pomidorami i orzechami nerkowca
- Patison z ciecierzycą
- Grillowane owocowe szaszłyki wieprzowe
- Krewetki na ostro – ebi chili
- Pierogi z bobem i miętą i pasta z bobu i mięty
- Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie
- Zupa z pomidorów i cukinii z "majonezem" czosnkowo-pomidorowo-bazyliowym
- Grillowane burgery z warzywami
- Cukinia z sezamem
- Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem
- Bułgarski placek cukiniowy
- Ryba w sosie słodko-kwaśnym
- Lipiec 2010
- Vege grill: seitan z chermoulą i cukinią
- Okra theldala i tradycyjne lankijskie dhal curry
- Zupa z kiszonych kalafiorów
- Spaghetti z bobem, groszkiem i miętą wg. J.Olivera
- Grecka sałatka z bobu i fety z miętą
- Ser zapiekany z miętą
- Włoska zupa ryżowa z soczewicą
- Grano dolce - Słodka pszenica
- Tofu stroganoff
- Bakłażanowe Moju
- Pikantny ananas
- Krewetki z groszkiem cukrowym i pomidorem
- Zupa z cukinii i szpinaku z dodatkiem bryndzy
- Satay Madura z kurczaka
- Cukinia z ciecierzycą i tofu o cytrynowym aromacie
- Sałatka ze szpinaku, marynowanego oscypka i paru innych rzeczy
- 9 razy zielone plus coś dla złamania koloru, czyli porządna porcja warzyw
- Szaszłyki z kurczaka z cytryną i miętą
- Pancakes –pożegnanie truskawek, powitanie jagód
- Tofu karmelizowane w syropie z agawy, wasabi i sosie sojowym z prażonym sezamem
- Zupa z groszku i rukoli
- Wołowina z ras el hanout
- Kurczak tikka
- Chucumber
- Sałatka z fety, ogórka i rzodkiewki
- Kurczak z kolendrą i pomidorem
- Czerwiec 2010
- Imbirowy kurczak z sałatką z groszku cukrowego
- Kurczak z Tobago smażony na szybko
- Groszek cukrowy z tofu i orzechami arachidowymi
- Sałatka z tofu chermoula, pomidorów i młodego groszku cukrowego
- Tofu chermoula ze szparagami
- Zupa z ciecierzycy i szpinaku z czosnkiem i tahinią
- Brazylijska zupa orzechowo-cytrynowa
- Ciasto toffi bez pieczenia
- Curry z zielonego groszku i ziemniaków
- Warzywa i tofu w czerwonym curry
- Bhindi bhaji, czyli aromatyczna okra
- Otrębowe muffiny gruszkowe South Beach
- Pasta brokułowo-jajeczna
- O braai'u i o tym co najlepsze na braai'a, czyli o boereworście i pysznych bułeczkach
- Południowoafrykański potjie z kurczaka i wieprzowiny
- Żabie udka z chilli i bazylią
- Pikantna sałatka z zielonej papai
- Pikantny bakłażan
- Sałatka z ciecierzycy
- Pełnoziarniste penne z sosem pomidorowo-bakłażanowym
- Kaczka w sosie z granatów
- Malajskie curry z kurczaka w stylu nonya
- Maj 2010
- Zapiekanka szparagowo-jajeczna ukryta pod chrupiącą skórką
- Chow mein ze szparagami i papryką
- Szparagi po flamandzku
- Zupa soczewicowa ze szparagami
- Pasta jajeczno-serowa
- Topinambury smażone ze szpinakiem
- Sałatka z imbirowym tofu i mango
- Åosoś z panko i salsa fresca
- Paella z kurczakiem, królikiem, oliwkami i oliwą pietruszkową
- Szaszłyki z tuńczyka z chermoulą
- Krewetki smażone z chermoulą
- Brazylijska potrawka rybna (Moqueca de Peixe)
- Zupa miso z soją
- Ciecierzyca z chorizo
- Sałatka z jicamy i czarnej fasoli
- Surówka z chayote i chile poblano
- Makaron soba w miso z bakłażanem
- Kedgeree z wędzonym tofu
- Malajskie pikantno-słodkie curry z ananasa
- Kwiecień 2010
- Marzec 2010
- Zupa marchewkowo-buraczana
- Kurczak w sosie z chilli chipotle i tomatillos
- Bahijskie krewetki w sosie orzechowym-Vatap?
- Ciasto herbatnikowe
- Fasolka szparagowa z jogurtem (Mtsvane Lobios Borani)
- Kulki serowe z miętą (Gadazelili Khveli)
- Zupa z grochu i dyni
- Krewetki w sosie tamaryndowym z chilli i pomidorami
- Zimowa zupa z topinamburów i pomidorów
- Pilaf z quinoa i topinamburów
- Surówka z marchewki i topinambura
- Kurczak smażony z trawą cytrynową
- Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago
- Sernik z marakują (Bolo de maracuj? com queijo)
- Zupa soczewicowa z chile ancho oraz grillowanym ananasem (Sopa de lentejas con piña gratinada)
- Królik w mleku kokosowym (Conejo con leche de coco)
- Luty 2010
- Pierogi ruskie
- Stir-fry z ananasa, quinoa i orzechów nerkowca
- Zupa ziemniaczano-brokułowa
- Mole poblano z indyka (mole poblano de guajolote)
- Sałatka z jicamy i pomarańczy
- Zupa z czarnej fasoli
- Pikantna zupa arachidowo-bakłażanowa
- Zupa z dyni, gruszki, fasoli adzuki z podsmażanymi grzybami shiitake
- Zupa podwójnie groszkowa
- Ozór wołowy po chińsku
- Ryba w sosie musztardowym
- Sałata z mozzarellą i awokado
- Kurczak smażony z suszonymi papryczkami chilli
- Grillowane marynowane polędwiczki wieprzowe
- Klopsiki w sosie chipotle
- Styczeń 2010