<<Strona główna

Kalafior pieczony w całości

Autor: thiessa @ 4:34pm, Poniedziałek 25 Lipiec 2016.

Kalafior pieczony w całości, Baked califlower


O tym, że kalafior świetnie nadaje się do zapiekania w całości wiedziałam od dawna. Zdarza mi się przyrządzać <a href="http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=645">kalafior tandoori</a> i lubię dodawać upieczony do różnych dań. Nie było zatem wątpliwości, że wypróbuje nowy przepis na jego zapieczenie. Podobała mi się również idea wykorzystania sosu z pieczonego kalafiora do połączenia go z jogurtem. Wyszło aromatycznie i smacznie. Po części na pewno jest to zasługa domowej roboty wina mojej Mamy.

Kalafior pieczony w całości
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak

1 duży kalafior,
2,5 l wody,
4 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego,
3 łyżki oleju,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
skórka otarta z 1cytryny,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki masła,
1 garść migdałów,
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chilli w proszku,
4 łyżki gęstego jogurtu do podania,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.

Piekarnik rozgrzać do 160C.
Kalafior obrać z zewnętrznych liści i ściąć rdzeń w taki sposób, by główka mogła stabilnie stanąć na blasze.
W dużym garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Zanurzyć w niej kalafior i gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Wyjąć z garnka i lekko przestudzić.
W międzyczasie wymieszać 2 łyżki oleju z miodem, wędzona papryką, skórką z cytryny i rozgniecionym na pastę ze szczyptą soli czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć tą mieszanką dokładnie kalafiora, szczególnie górna cześć.
Włożyć kalafiora do głębokiej blachy lub naczynia żaroodpornego, wlać wino a na wierzchu kalafiora rozłożyć masło. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 60 minut. Polewać kalafiora, co jakiś czas płynem z dna blachy. Przez ostatnie 20 minut zwiększyć temperaturę do 180C, by kalafior się zbrązowiał.
Migdały wymieszać z pozostałą łyżką oleju i pieprzem kajeńskim. Wstawić na 12 minut do piekarnika, w którym piecze się kalafior. Wystudzić i posiekać.
Kalafiora wyjąć i położyć na duży talerz. Soki z pieczenia lekko przestudzić wymieszać z jogurtem.
Kalafior kroić jak tort. Podawać z jogurtem, prażonymi migdałami i posiekana natką.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Sernik rabarbarowy z imbirową kruszonką

Autor: thiessa @ 7:20pm, Niedziela 17 Lipiec 2016.

Sernik rabarbarowy z imbirową kruszonką, Rhubarb cheesecake with ginger crust


Książkę "Warzywo" Dominiki Wójciak kupiłam w ciemno po pozytywnych recenzjach, jakie przeczytałam w internecie. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia i wytrwale testuje przepisy. Na razie wypróbowałam 18 (niektóre zrobiłam więcej niż raz) i tylko jeden się nie udał, chociaż smakował znakomicie. Przyznać muszę, że na początku żałowałam, że w książce znalazł się rabarbar, bo jakoś szczególnie za nim nie przepadam i większość przepisów z jego wykorzystaniem jest na słodko. Pomyślałam, że zamiast rabarbaru w tym miejscu mogłoby znaleźć się jakieś inne warzywo. Zmieniłam zdanie po spróbowaniu tego sernika i już zrobiłam dwa kolejne dania z rabarbarem z tej książki.
Słodki sernik znakomicie komponuje się z kwaskowatym musem. Kruszonka jest przepyszna i nie mogłam się opanować, żeby nie jeść surowego ciasta, chociaż nigdy tego nie robię. Jest tak dobra, że prawdę powiedziawszy kandyzowany imbir nie jest tu nawet potrzebny. Jeśli kogoś przed zrobieniem tego sernika powstrzymuje brak tego składnika to może spokojnie go pominąć.
Pozwoliłam sobie na drobne zmiany w wykonaniu. Po pierwsze zmiksowałam upieczony rabarbar z jajkami, przed dodaniem go do sera. Nie posiadam w domu blendera, który pozwoliłby mi na zmiksowanie tak małej ilości rabarbaru. Z tej też przyczyny rabarbar na mus przetarłam przez sito. Po drugie upiekłam kruszonkę przed włożeniem do piekarnika spodu do sernika. W ten sposób za jednym zamachem wykonałam wszystkie elementy. W książce z przygotowanego poprzedniego dnia ciasta kruszonkę robi się na drugi dzień i w tym celu ponownie nagrzewa piekarnik. Mnie pozostało już tylko posmarowanie musem sernika i posypanie go gotową kruszonka. Po trzecie ciasto wykorzystałam po połowie. Jedną część jako spód sernika a druga, jako kruszonkę. W książce na spód daje się 1/3 ciasta a na kruszonkę używa całej reszty. Po czwarte podwyższyłam temperaturę pieczenia sernika. W moim piekarniku nic nie ma prawa się upiec w temperaturze 120C. Wiedziałam o tym od początku, ale postanowiłam spróbować i oczywiście po zalecanych 100 minutach sernik był płynny. Po podwyższeniu temperatury upiekł się jak należy.

Sernik:

3 łodygi rabarbaru,
1 szklanka jasnego cukru trzcinowego,
1 łyżka masła,
500g twarogu sernikowego (u mnie "Mój ulubiony"),
250g mascarpone,
4 jajka,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie domowy cukier waniliowy),
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód i kruszonka:

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
1/2 szklanki maki orkiszowej lub pszennej (u mnie pszenna),
40g kandyzowanego imbiru,
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego,
75g masła,
1 łyżka zimnej wody,
szczypta soli,

Mus rabarbarowy:

3 łodygi rabarbaru,
1/2 szklanki wody,
4 łyżki jasnego cukru trzcinowego.

Piekarnik rozgrzać do 180C. Boki i dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar obrać (zachować skórki) i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do formy do zapiekania, wymieszać z 1/3 ilości cukru i odstawić na 10 minut, aż rabarbar puści sok. Na górze rozłożyć równomiernie kawałki masła i wstawić do piekarnika na 30 minut. Wystudzić.
Przygotować spód. W robocie kuchennym pulsacyjnie rozdrobnić płatki, tak by nie zmielić ich na pył. Wymieszać je z mąką posiekanym drobno imbirem, cukrem oraz solą. Następnie dodać masło i wodę i jeszcze raz włączyć robot tak, aby składniki się połączyły. Połową ciasta wyłożyć dno tortownicy, dokładnie dociskając.
Resztę ciasta pokruszyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Okruchy nie powinny być zbyt drobne, bo się przypalą. Piec około 20 minut a następnie wystudzić i przesypać do słoika.
Spód wstawić do piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia. Wyjąć i schłodzić.
Przygotować mus. Rabarbar obrać. Skórki (także te pozostałe z pieczonego rabarbaru) zalać wodą. Dodać cukier i zagotować. Po 10 minutach odcedzić. Do syropu dodać pokrojony drobno rabarbar i gotować razem przez 20 minut., aż się rozpadnie, a powstały mus zgęstnieje. Zmiksować blenderem lub, jeśli nie macie odpowiedniego tak jak ja to przetrzeć przez sito. Gotowy mus przełożyć do słoika i włożyć do lodówki.
W blenderze zmiksować upieczony rabarbar z jajkami.
W misie miksera utrzeć oba rodzaje sera z pozostałym cukrem. Cały czas ucierając, dodać jajka z rabarbarem. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i mąkę. Masę przelać na upieczony spód i wstawić do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 150C (piec bez termoobiegu, by nie wysuszyć sernika). Piec 80-100 minut tak, aby sernik był dobrze ścięty, ale sprężysty i wilgotny w środku. Wystudzić w piekarniku, po czym zawinąć w folie i wstawić do lodówki na noc.
Schłodzony sernik posmarować musem rabarbarowym i posypać kruszonką.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (1)

Placuszki serowe (buñuelos de queso)

Autor: thiessa @ 10:38pm, środa 8 Czerwiec 2016.

Placuszki serowe, buñuelos de queso, cheese donuts

Danie niezbyt dietetyczne. Od samego patrzenia się tyje, ale za to jakie dobre. Placuszki bardzo wciągają i nie można przestać ich jeść. Tak naprawdę buñuelos oznaczają pączki, więc literalnie są to pączki serowe. Przygotowuje się je z sera manchego, który nazwę swą zawdzięcza regionowi, gdzie się go wytwarza. Jest to dojrzewający ser z mleka owczego. Dawniej płacono nim należne podatki, a obecnie jego sława sięga daleko poza Hiszpanię. Co jakiś czas sklepy L i B organizują tematyczne akcję i wówczas bez problemu można ten ser kupić. W dużych marketach jest zaś dostępny niemal w stałej sprzedaży. Jeśli ktoś jednak nie ma do niego dostępu to nie jest to problem. Wystarczy użyć dowolnego twardego żółtego sera.

Placuszki serowe (buñuelos de queso)
Źródło: "Kuchnia hiszpańska i portugalska" Elisabeth Luard

4 duże jajka,
4 łyżki mleka,
4 kopiate łyżki mąki pszennej,
4 kopiaste łyżki tartego manchego lub jakiegokolwiek innego twardego sera,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka tartej cebuli,
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki (pimentón) lub chilli w proszku do smaku,
sól i pieprz,
olej do smażenia.

Jajka wymieszać z mlekiem. Stopniowo dodawać mąkę i ser cały czas ubijając, aby nie utworzyły się grudki. Dosypać natkę pietruszki, cebulę paprykę, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzać olej na głębokość 2 palców. Kiedy pojawi się błękitny opar, łyżką wykładać ciasto – niezbyt dużo, by temperatura tłuszczu nie spadła. Wówczas placki będą ciężkie i tłuste. Smażyć aż napęcznieją i zrobią się chrupiące i złotobrązowe. Obrócić, aby usmażyły się z obu stron. Następnie przełożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykorzystać całe ciasto.
Placuszki podajemy gorące, prosto z patelni.
Dobrze smakują z sosem do maczania sporządzonym ze świeżo posiekanych pomidorów doprawionych chilli.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (2)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • lipiec 2016
    • Kalafior pieczony w całości
    • Sernik rabarbarowy z imbirową kruszonką
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów