<<Strona główna

Klopsiki nadziewane brukselką

Autor: thiessa @ 12:03am, środa 1 Luty 2017.

Klopsiki nadziewane brukselką, Meatballs with hidden brussels sprouts


Nie wiem, co jest fajniejsze w tym daniu. Czy element zaskoczenia na twarzach domowników po rozkrojeniu klopsika, czy nazwa tego dania w języku czeskim: masové koule se schovanými kapustičkami. W każdym razie jest warte polecenia dla miłośników brukselki. Kiedy mamy ją jeść jak nie teraz w pełni sezonu?

Klopsiki nadziewane brukselką
Źródło: " Apetit" 1/2015 wydanie czeskie

20 mniejszych brukselek, naciętych na dole na krzyż,
oliwa do smażenia,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
300 ml białego wina (u mnie z kwiatów czarnego bzu),
400 ml passaty pomidorowej,
600 ml rosołu z kury lub mocnego wywaru warzywnego,
1/2 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki tymianku,
1/4 łyżeczki rozmarynu,
4 łyżki bułki tartej,
1/4 czarownej papryki, drobno posiekanej,
1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanego,
500g mielonego mięsa wołowego (można użyć wołowo-wieprzowego),
1 żółtko,
sól i pieprz.

Brukselkę obgotować przez 2-3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulę na złoty kolor. Kiedy będzie już gotowa dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Wlać 100 ml wina i odparować. Odstawić zawartość patelni do ostudzenia.
W sporym rondlu zagotować passatę z bulionem i pozostałym winem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
W misce wymieszać mięso z bułką tartą, żółtkami, natka pietruszki i zawartością patelni. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Mięso podzielić na kulki takiej wielkości jak brukselki. W każdą kulkę wcisnąć brukselkę i obtoczyć ją dokładnie mięsem.
Na patelnię po cebuli dolać oliwę i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone klopsiki przełożyć do sosu i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Klopsiki na następny dzień są jeszcze smaczniejsze.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (5)

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese

Autor: thiessa @ 10:43pm, Wtorek 17 Styczeń 2017.

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese, Rice noodles with tofu-bolognese


Chociaż wegetariańskie jedzenie cenię bardziej od tego mięsnego to szczerze przyznać muszę, że wersja oryginalna bolognese jest smaczniejsza. Nie ma jednak jak mała odmiana, zwłaszcza, że danie nie dość, że zostało przerobione na wersję wegańską, to jeszcze zostało stuningowane w ten sposób, że wszystkie jego elementy tworzą zgrabnie danie o charakterze azjatyckim. W zasadzie można zapomnieć, jaki był pierwowzór i potraktować je jako oryginalne danie.

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015

2 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
200g marchwi, pokrojonej w 1 cm kostkę,
2 czerwone papryki, pokrojone w drobna kostkę,
30g świeżego imbiru, drobno posiekanego,
500g wędzonego tofu, pokruszonego palcami, niezbyt drobno,
2 mini główki pak-choy'a, przeciętego wzdłuż na pół,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 l wywaru warzywnego,
300g makaronu ryżowego wstążki,
100 ml sosu sojowego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli będzie taka potrzeba)

Olej rozgrzać na głębokiej patelni a najlepiej w woku. Smażyć cebulę cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Dodać czosnek, imbir, paprykę i marchewkę. Smażyć mieszając dalsze 2 minuty. Dorzucić tofu i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać wywar, dodać koncentrat, wymieszać a na wierzchu położyć pak-choy. Wszystko gotować 10 minut od momentu zagotowania, jednak kapustę po 5 minutach przełożyć na drugą stronę.
Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Pak-choy wyjąć i odłożyć tak, żeby nie wystygł.
Sos sojowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do bolognese w woku. Jeszcze raz zagotować. Jeśli sos będzie wystarczająco gęsty ten etap można pominąć, ja pominęłam.
Gotowy makaron podawać z sosem tofu-bolognese w towarzystwie pak-choy'a.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (6)

Groszkowe risotto z chrupiącą kruszonką z chilli i miętą

Autor: thiessa @ 3:22pm, Piątek 13 Styczeń 2017.

Groszkowe risotto z chrupiącą kruszonką z chilli i miętą, Easy peasy risotto with chilli & mint crumbs


Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale w większości programów kulinarnych, będących niejako konkursami i pokazami umiejętności uczestników prędzej czy później pojawia się risotto w jakiejś formie. Najczęściej, jako dodatek do dania głównego, rzadziej jako danie samo w sobie. Uczestnicy są chwaleni przez jurorów za perfekcyjne wykonanie, idealną konsystencję i prawidłowe ugotowanie ryżu. Tak na prawdę przyrządzenie risotta nie jest takie trudne, wystarczy przestrzegać paru zasad a jeśli chodzi odpowiedni stopień ugotowania ryżu, bardzo łatwo się zorientować, kiedy jest ten właściwy moment, że należy pod patelnią wyłączyć gaz. Jak zatem zrobić dobre risotto? Po pierwsze należy kupić odpowiedni ryż. Ze zwykłego białego, długoziarnistego, czy jaśminowego nie zrobimy risotta. Po drugie należy przygotować dobry bulion. Musi być mocny i esencjonalny. Taki bulion stale trzymamy na gazie i utrzymujemy jego temperaturę. Dodanie zimnego bulionu do ryżu zatrzyma proces jego gotowania. Po trzecie należy przyrządzić aromatyczną bazę. Najczęściej podsmaża się cebulę lub szalotkę, dodaje czosnek. Można dodać np. seler naciowy. Po czwarte można w tym momencie dodać wytrawnego, białego wina, które zbierze wszystkie smaki z patelni i po odparowaniu zostawi ciekawy aromat. Ten krok nie jest konieczny i w poniższym przepisie został pominięty, ale jeśli się na niego zdecydujecie użyjcie wina dobrej jakości a resztę podajcie do posiłku. Po piąte bulion do ryżu dolewany stopniowo. Następną porcję wlewamy wtedy, kiedy poprzednia się wchłonie. Tylko wtedy uzyskamy właściwą, kremową konsystencje risotta. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu, ale nie stale. Po około 20 minutach risotto powinno być gotowe. Pod koniec gotowania należy sprawdzać stopień ugotowania ryżu. Teraz pora na wykończenie. Można nie dodawać niczego, jeśli risotto ma być dodatkiem do innego dania, albo wykorzystać zasoby swoich szafek i lodówki. Idealne będą różnego rodzaju warzywa, grzyby, wędliny, czy resztki mięs. Można dodać świeże zioła, które podkreślą smak warzyw i mięs. Na końcu dodajemy masło i starty ser. Niekoniecznie musi to być parmezan, można użyć jakiegoś polskiego twardego sera. Ja często dodaję nasz krajowy bursztyn.
W ten sam sposób można przyrządzić pęczak oraz kaszę jaglaną. Przygotujecie w ten sposób modne ostatnio pęczotto lub jaglotto.
Poniżej przepis trochę nietypowy z fajnym dodatkiem w postaci kruszonki. Na tę kruszonkę trzeba uważać i mieć baczenie, żeby pozostała chrupka, dlatego też najlepiej mieć już zawczasu przygotowaną zieleninę. Musi, być po wypłukaniu całkowicie wysuszona, żeby po wymieszaniu jej z okruchami nie zrobiły się od niej wilgotne.

Groszkowe risotto z chrupiącą kruszonką z chilli i miętą

Źródło: "Apetit" wydanie czeskie 1/2015

3 łyżki oleju,
1 mała cebula, drobno posiekana,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
200g okrągłoziarnistego ryżu na risotto (arborio, carnaroli),
1 l mocnego wywaru warzywnego (można użyć rosołu z kury),
300g mrożonego groszku,
25g parmezanu, pecorino, bursztynu lub wegetariańskiego odpowiednika startego na drobnej tarce,
1 łyżka masła,
1 cytryna, skórka strata i wyciśnięte 2-3 łyżeczki soku,
sól morska i świeżo zmielony pieprz,
2 kromki 1-2 dniowego białego chleba albo kawałek bagietki lub bułki,
1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana (można użyć również suszonej papryczki),
garść mięty lub natki pietruszki, posiekane (u mnie mieszanka obu ziół).

Groszek wyłożyć na sito i polać gorącą wodą, żeby się rozmroził. Pozwolić mu odcieknąć a następnie przełożyć do miski i przy pomocy tłuczka do ziemniaków lekko rozdrobnić.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim cebule aż się zeszkli i zacznie się rumienić. Dodać czosnek i ryż. Smażyć aż ryż zrobi się przezroczysty. Wlać chochelkę gorącego wywaru i mieszać, aż cały płyn się wchłonie, wtedy wlać kolejną chochelkę płynu i znowu mieszać, aż cały płyn się wchłonie i tak przez około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy ziarenka ryżu są już gotowe. Nie powinny być twarde, ale nie mogą się tez rozgotować. W idealnym risotto, tak jak w przypadku idealnie ugotowanego makaronu, ziarna ryżu powinny stawiać pod zębami lekki opór. Powinny być takie lekko żujące, ale w żadnym wypadku nie twarde. Być może nie zużyjecie całego bulionu, ale lepiej mieć trochę w zapasie, niż miałoby go zabraknąć.
Do gotowego risotta dodać parmezan, łyżkę masła, groszek oraz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Pieczywo pokruszyć, albo rozmiksować. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim pieczywo razem z chilli i skórką otartą z cytryny przez 2-3 minuty, aż otrzymamy chrupiącą kruszonkę. Gotową kruszonką wymieszać z posiekana natka pietruszki lub z miętą.
Kruszonką posypać gotowe risotto i podawać.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (1)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • luty 2017
    • Klopsiki nadziewane brukselką
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Blog Autoposter
Need to increase traffic Webpage <a href=http:/...
diegoKilm @ 5:52pm, 22 Styczeń 2017

Auto Post to Facebook pa...
Want to increase traffic Blog <a href=http://po...
diegoKilm @ 5:12pm, 22 Styczeń 2017

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów