<<Strona główna

Placuszki serowe (buñuelos de queso)

Autor: thiessa @ 10:38pm, środa 8 Czerwiec 2016.

Placuszki serowe, buñuelos de queso, cheese donuts

Danie niezbyt dietetyczne. Od samego patrzenia się tyje, ale za to jakie dobre. Placuszki bardzo wciągają i nie można przestać ich jeść. Tak naprawdę buñuelos oznaczają pączki, więc literalnie są to pączki serowe. Przygotowuje się je z sera manchego, który nazwę swą zawdzięcza regionowi, gdzie się go wytwarza. Jest to dojrzewający ser z mleka owczego. Dawniej płacono nim należne podatki, a obecnie jego sława sięga daleko poza Hiszpanię. Co jakiś czas sklepy L i B organizują tematyczne akcję i wówczas bez problemu można ten ser kupić. W dużych marketach jest zaś dostępny niemal w stałej sprzedaży. Jeśli ktoś jednak nie ma do niego dostępu to nie jest to problem. Wystarczy użyć dowolnego twardego żółtego sera.

Placuszki serowe (buñuelos de queso)
Źródło: "Kuchnia hiszpańska i portugalska" Elisabeth Luard

4 duże jajka,
4 łyżki mleka,
4 kopiate łyżki mąki pszennej,
4 kopiaste łyżki tartego manchego lub jakiegokolwiek innego twardego sera,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka tartej cebuli,
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki (pimentón) lub chilli w proszku do smaku,
sól i pieprz,
olej do smażenia.

Jajka wymieszać z mlekiem. Stopniowo dodawać mąkę i ser cały czas ubijając, aby nie utworzyły się grudki. Dosypać natkę pietruszki, cebulę paprykę, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzać olej na głębokość 2 palców. Kiedy pojawi się błękitny opar, łyżką wykładać ciasto – niezbyt dużo, by temperatura tłuszczu nie spadła. Wówczas placki będą ciężkie i tłuste. Smażyć aż napęcznieją i zrobią się chrupiące i złotobrązowe. Obrócić, aby usmażyły się z obu stron. Następnie przełożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykorzystać całe ciasto.
Placuszki podajemy gorące, prosto z patelni.
Dobrze smakują z sosem do maczania sporządzonym ze świeżo posiekanych pomidorów doprawionych chilli.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (2)

Pieczony kurczak faszerowany kaszą jaglaną

Autor: thiessa @ 8:54pm, Piątek 3 Czerwiec 2016.

Pieczony kurczak faszerowany kaszą jaglaną, Roast chicken with millet stuffing


Po raz pierwszy piekłam faszerowanego kurczaka. Do tej pory nadziewałam jedynie kaczkę i gęś. Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako farsz, ponieważ pochłania aromaty i soki z kurczaka. Takie danie idealnie nada się na weekendowy obiad, bo kiedy kurczak się piecze można się zająć rodziną. Resztki można zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. Ziemniaki najlepiej wstawić do piekarnika jakieś 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka. A warzywa gotować nie dłużej niż 5-8 minut, żeby zachowały kolor i jędrność.

Pieczony kurczak faszerowany kaszą jaglaną
Źródło: "Ziarna dają siłę" Chrissy Freer

3 łyżki oliwy,
1 mała cebula, posiekana,
125g boczku w plastrach, bez skóry, pokrojonego w kostkę,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,*
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny,
1 kurczak ok. 1,6 kg,
pieczone ziemniaki i gotowane na parze warzywa do podania

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i boczek. Smażyć aż cebula i boczek lekko się zrumienią. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.
Zawartość patelni przełożyć do miski, wymieszać z kaszą, natką pietruszki i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić, żeby farsz ostygł.
Piekarnik rozgrzać do 220C. Opłukać kurczaka, osuszyć papierowym ręcznikiem i napełnić go farszem. Nogi związać sznurkiem.
Ułożyć kurczaka piersią do góry w żaroodpornym naczyniu. Skropić pozostałą oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Piec przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec przez kolejne 50 minut lub do czasu, aż po nakłuciu będzie wypływał klarowny sok. Jeśli kurczak zacznie się za bardzo rumienić przykryć go folią.
Wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Pokroić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami.

*Kaszę jaglaną wsypać do rozgrzanego na średnim ogniu garnka i prażyć przez 3 minuty, mieszając. Dodać dwa razy tyle wody, ile jest kaszy (może się zdarzyć, że w czasie gotowania trzeba będzie jeszcze dolać wody – ok. 1/2 objętości kaszy), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstawić garnek na 10 minut, żeby kasza doszła pod przykrywką. Rozdzielić ziarna widelcem i przesypać kaszę do dużej miski, żeby wystygła.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Krem ze szparagów z niedźwiedzim czosnkiem

Autor: thiessa @ 11:19pm, Wtorek 24 Maj 2016.

Krem ze szparagów z niedźwiedzim czosnkiem, Cream of asparagus and wild gorlic soup


Ten moment to jedyna okazja, żeby ugotować tę zupę. Właśnie teraz spotykają się szparagi z niedźwiedzim czosnkiem. Najpierw był oczywiście niedźwiedzi czosnek, ale szparagi były jeszcze bardzo drogie później, kiedy przez jakiś jeszcze czas będą szparagi nie będzie już niedźwiedziego czosnku. Warto spróbować. Niby zwykły krem ze szparagów, ale z ciekawą nutą smakową.


Krem ze szparagów z niedźwiedzim czosnkiem
Źródło: "Apetyt" 3/2016

500g białych szparagów,
1 pęczek czosnku niedźwiedziego,
1 l bulionu warzywnego,
200 ml śmietany kremówki,
60g masła (dałam połowę) + do opiekania grzanek,
bułka, lub chleb typu ciabatta, pokrojona w kostkę,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny.

Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i bardzo starannie obierać. Czosnek niedźwiedzi umyć i pokroić w większe kawałki. Kilka listków odłożyć do dekoracji.
Ze szparagów odciąć główki i ugotować w gorącym bulionie. Wyłowić łyżką cedzakową i dołożyć.
Do bulionu włożyć łodyżki szparagów, pokrojone na kawałki i gotować, około 5 minut. Dodać niedźwiedzi czosnek i gotować kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Pod koniec wlać śmietanę.
Odstawić i zmiksować na gładki krem. Jeśli ktoś ma marny blender o małej mocy zupę trzeba będzie przecedzić na sicie, żeby żadne wlókna ze szparagów nie plątały się pomiędzy zębami.
Na patelni na maśle podsmażyć grzanki.
Do kremu dodać pokrojone masło, doprawić solą i pieprzem i wlać sok z cytryny do smaku.
Podawać udekorowany główkami szparagów i listkami czosnku niedźwiedziego oraz z dodatkiem grzanek.
Related Posts with Thumbnails

komentarze (2)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2016
    • Placuszki serowe (buñuelos de queso)
    • Pieczony kurczak faszerowany kaszą jaglaną
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów