<<Strona główna

Zupa z ayranu z pieczoną ciecierzycą i koperkiem

Autor: thiessa @ 11:46pm, środa 7 Grudzień 2016.

Zupa z ayranu z koperkiem i pieczoną ciecierzycą, Ayran soup with baked chickpea and dill


Jakoś nigdy nie przepadałam za ayranem, bo jako osoba używająca bardzo mało soli miałam wrażenie, że jem sól prosto z solniczki. Kiedy jednak zobaczyłam przepis na tę zupę wiedziałam, że wyjdzie z tego coś dobrego, zwłaszcza, że ayran nie jest tutaj jedynym składnikiem. Ostatecznie całej zupy można finalnie nie posolić, uznając sól zawarta w ayranie za wystarczającą.
Zupa jest aksamitnie kremowa a jej smak jest bardzo łagodny i wciągający. Posypka z prażonej ciecierzycy świetnie z nią kontrastuje swoja ostrością.

Zupa z ayranu z pieczoną ciecierzycą i koperkiem
Źródło: "Slowly veggie!" 5/2016

200g suszonej ciecierzycy,
3 cebule, drobno posiekane,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1/2 łyżeczki nasion kuminu,
1/2 łyżeczki nasion kolendry,
1/2 łyżeczki nasion kozieradki,
1/2 łyżeczki nasion anyżu,
olej,
sól i świeżo zmielony pieprz,
500 ml ayranu,
1 łyżeczka harissy,
1 pęczek koperku, posiekany.

Ciecierzycę namoczyć przez noc w sporej ilości zimnej wody.
W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażać na nim cebulę. Kiedy się przyrumieni dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać przyprawy oraz ciecierzycę, wlać 400 ml wody i gotować pod przykryciem 25 minut, aż ciecierzyca zmięknie. Po tym czasie płyn powinien prawie całkowicie wyparować.
Z ciecierzycy odjąć 3 łyżki, a resztę zmiksować na gładką masę. Gorące puree doprawić solą i pieprzem, miksując dodać ayran.
Odłożone 3 łyżki ciecierzycy wymieszać z pastą harissa i prażyć przez kilka minut w piekarniku na górnej półce.
Zupę podawać posypaną koperkiem i prażoną ciecierzycą.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Zupa z czarnej fasoli z kukurydzą

Autor: thiessa @ 11:13pm, Sobota 3 Grudzień 2016.

Zupa z czarnej fasoli z kukurydzą, Black bean soup with corn


Świetna zupa na tę porę roku, chociaż ja robię chilli fasolowe niemal z identycznych składników, tylko gęstsze przez cały rok. To danie też robiłam jakiś czas temu, kiedy był jeszcze sezon na kukurydzę. Użyłam świeżych ziaren skrojonych z kolby. W zimie używając kukurydzy wybieram tę mrożoną a nie z puszki.
Można powiedzieć, że jest to danie awaryjne o ile dysponuje się ugotowaną już fasolą a ja zawsze mam w zamrażarce trochę strączkowych.

Zupa z czarnej fasoli z kukurydzą


Źródło: "Luštěniny" "Genevieve Taylor

2 łyżki oleju,
1 cebula, drobno posiekana,
1 łodyga selera naciowego, pokrojona na cienkie plasterki,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 czerwona papryczka chilli, posiekana,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka płatków chilli,
2 puszki czarnej fasoli bez zalewy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
140g kukurydzy (lepiej mrożonej niż z puszki),
skórka i sok z limonki,
600ml wywaru warzywnego,
2 pomidory, albo 10 koktajlowych lub zimą puszka pomidorów,
garść posiekanej kolendry,
sól i świeżo zmielony pieprz.

Na puree z awokado:

1 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
sok z 1/2 limonki,
sól i świeżo mielony pieprz,
1 łyżka oliwy extra virgine,
parę kropel sosu tabasco.


W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę razem z selerem naciowym do momentu, aż seler i cebula bada miękkie a cebula nabierze lekko złotej barwy.. dodać czosnek, chilli, i przyprawy. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Dodać czarna fasolę, kukurydzę, skórkę skrojona z limonki (najlepiej użyć szczelinowego odbieraka do warzyw) i połowę soku z limonki. Wlać wywar i gotować przez 15 minut. Połowę zupy zmiksować i wlać z powrotem do garnka. Dodać pokrojone pomidory i gotować jeszcze przez 15 minut. W przypadku, kiedy używane są pomidory w puszce dodać je w momencie wlewania wywaru. Zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Awakodo przekroić na pół, wyjąć pestkę, wybrać miąższ łyżka i rozgnieść widelcem. Dodać czosnek, sok z limonki, sól, pieprz i oliwę. Do smaku doda sos tabasco.
Wlać zupę na talerze. Na każdy talerz włożyć po łyżce puree z awokado i całość posypać kolendrą. Można dodać trochę śmietany.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (2)

Ziemniaki z orzechami, limonką i kolendrą

Autor: thiessa @ 10:36pm, Niedziela 27 Listopad 2016.

Ziemniaki z orzechami, limonką i kolendrą, Potatoes with hazelnuts lime and coriander


Ziemniaki te zrobiłam jakiś czas temu, kiedy miałam jeszcze na działce własną, gruntowa kolendrę. To właśnie jej dodatek sprawił, że zwyczajne ziemniaki tak dobrze smakowały. No, może nie tylko, bo pewnie nie bez znaczenia była też pora roku. Ziemniaki jadam jedynie późną jesienią i zimą. To dla mnie taki comfort food, który pełni taka samą rolę jak zupa. Ma rozgrzewać i wywoływać uczucie błogości.

Ziemniaki z orzechami, limonką i kolendrą
Źródło: "Kuchnia" 10/2016 przepis Mai Sobczak

1 kg drobnych ziemniaków,
2 łodygi selera naciowego z liśćmi,
szczypta soli, najlepiej różowej lub czarnej,
2 łyżki oleju kokosowego,
szczypta skórki otartej z limonki i odrobina wyciśniętego soku,
ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki płatków słodkiej papryki (opcjonalnie, bo dodałam od siebie),
czubata łyżka orzechów laskowych,
garść posiekanej zielonej kolendry,
pieprz cytrynowy młotkowany.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z łodygą selera i odrobiną soli. Powinny być delikatnie al dente, czyli odrobinę niedogotowane. Odlać z nich wodę i odstawić na bok, aby trochę ostygły. Małe przekroić na pół, duże na ćwiartki. Czosnek obrać, posiekać i posypać szczyptą soli. Orzechy posiekać na drobne kawałki.
W wysokiej patelni rozgrzać olej, na dużym ogniu podsmażyć drugą łodygę selera, orzechy, przekrojone ziemniaki, płatki papryki i czosnek. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodać kilka kropli soku i skórkę otartą z limonki, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Zjadać natychmiast z posiekaną kolendrą albo przełożyć do słoika i zabrać ze sobą na drogę.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (2)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • grudzień 2016
    • Zupa z ayranu z pieczoną ciecierzycą i koperkiem
    • Zupa z czarnej fasoli z kukurydzą
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów