<<Strona główna

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów

Autor: thiessa @ 7:26pm, Poniedziałek 22 Sierpień 2016.

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów, Rosted tomatosoup


Nie skłamię, jeśli napiszę, że pomidorową na koncentracie jadłam może parę razy w życiu przy okazji jakiś wyjazdów na stołówce, czy na koloniach. O polskim zwyczaju przerabiania niedzielnego rosołu na poniedziałkową pomidorówkę dowiedziałam się jak już miałam 20- parę lat. W moim rodzinnym domu rosół zjadało się jako rosół. Jak coś zostało to na następny dzień też był rosół. Pomidorówkę zaś mama gotowała zawsze z pomidorów. Latem ze świeżych przecieranych a zimą z przecieru ze słoika. Pamiętam, że ten przecier był zawsze w litrowych słoikach z kanciastym brzegiem. Do innych celów te słoiki nie były używane. Najlepsza pomidorówka powstawała na wywarze z rozgotowanej marchewki i cebuli, smak nie do podrobienia. Najbardziej lubiłam taką z lanymi kluskami, albo kluseczkami z tartego na tarce ciasta.
Kiedyś w jakimś wywiadzie z Makłowiczem przeczytałam, że uważa On pomidorówkę za zupę wybitnie sezonową, która u niego w domu jada się jedynie w lecie. Pomidorówka na koncentracie jest zaś jakimś kuriozum i erzacem zupy. Zupełnie się z Nim zgadzam, chociaż pogląd taki popularności mi raczej nie przysporzy. Ja wiem, że niektórzy są przywiązani do mamusinej i babcinej a może nawet swojej własnej koncentratowej pomidorowej, ale niech chociaż raz spróbują takiej prawdziwej.
Do tej zupy używam bardzo dojrzałych, słodkich pomidorów. W moim warzywniaku zawsze proszę o miękkie pomidory do gotowania. Nawet, jeśli nie ma oficjalnie takich w ofercie sklepu to sprzedawca wybiera mi miękkie pomidory malinowe i sprzedaje za 1/3 ceny. Idealne będą też pomidory lima.
Zupę można zabielić śmietaną, chociaż ja nigdy tego nie robię. Można ja podać z oddzielnie ugotowanym makaronem lub ryżem albo mniej tradycyjnie z grzankami.

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów

2 kg dojrzałych pomidorów,
1 czerwona papryka (opcjonalnie),
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
2 duże marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
ok. 20 cm kawałek zielonej części pora,
liść laurowy,
2 ziela angielskie,
2 łyżki oliwy,
2-3 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie),
1 mała papryczka chilli (opcjonalnie),
sól,
świeżo zmielony pieprz,
natka pietruszki lub bazylia.

Pomidory, paprykę i nieobraną cebulę i nieobrany czosnek położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Po około 15 minutach wyjąć czosnek.
W czasie, kiedy pomidory się pieką ugotować wywar. Do garnka włożyć przekrojone na pół marchewki, pietruszkę seler por, ziele angielskie, listek laurowy, oliwę i zalać litrem wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i niech sobie pyka powoli przez 30-40 minut. Po tym czasie wyłowić warzywa i przyprawy a do wywaru dodać upieczone pomidory, pozbawione skórki, obraną i oczyszczoną z pestek paprykę oraz obraną z łupin cebulę i czosnek (wystarczy nacisnąć a czosnek wyjdzie z łupinki).Dodać do zupy tymianek i oregano oraz posiekana papryczkę chilli, jeśli chcemy jej użyć.
Gotować około 15 minut, po czym zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po nałożeniu na talerze posypać bazylia lub natką.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Baba ghanoush

Autor: thiessa @ 11:05pm, Sobota 20 Sierpień 2016.

Baba ghanoush


Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej popularne na Bliskim Wchodzie (Liban, Syria) i w Egipcie. Jej głównymi składnikami są bakłażany, pasta sezamowa, sok z cytryny i sól. W zależności od miejsca pochodzenia uzupełniona o różne dodatki. Ja zawsze robię wersję egipską z dodatkiem jogurtu, chyba z przyzwyczajenia. Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ją parę lat temu wykorzystałam przepis, któremu jestem wierna do chwili obecnej. Kiedy syn był w wieku przedszkolnym było to jego ulubione letnie pożywienie. Nie musiał mieć nawet do niej chleba, zwyczajnie wyjadał łyżką z miski. W krajach arabskich pastę te je się z chlebkiem pita a w naszych warunkach świetnie sprawdzi się nam kromce chleba, lub jako dodatek do mięs z grilla czy warzyw. 
W innych regionach świata przyrządza się podobne pasty. Ja polecam bułgarska wersję tego dania - kiopułu

Baba ghanoush
Źródło: "Kuchnia arabska" pod redakcją Radosława Roczona

1 duży bakłażan,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki tahini,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka soku z cytryny,
1/2 filiżanki jogurtu,
3 łyżki oliwy,
ewentualnie kilka oliwek do przybrania.

Piekarnik rozgrzać do 200C. Bakłażana owinąć folią do pieczenia błyszcząca stroną na zewnątrz. Piec przez godzinę. Po ostudzeniu odciąć szypułkę i obrać ze skóry. Włożyć do miksera, dodać czosnek, tahini, sól, sok z cytryny i jogurt.
Miksować do otrzymania kremowej konsystencji. Przełożyć do miski, polać oliwą i ozdobić oliwkami.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (4)

Rabarbarowe batoniki

Autor: thiessa @ 8:09pm, środa 17 Sierpień 2016.

Rabarbarowe batoniki, Rhubarb bars


Bardzo dobre batoniki, zapewne za sprawą ciasta z płatków owsianych, które zastępuje w tym przepisie ciasto kruche. Jest tak dobre, że można je jeść łyżeczką. Warto również wykorzystać recepturę do innych wypieków, chociażby do wypieku dowolnego sernika.

Rabarbarowe batoniki
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak

200g płatków owsianych błyskawicznych,
100g maki pszennej,
1 łyżeczka imbiru,
200g masła
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego,
szczypta soli.

Rabarbarowy krem:

4 łodygi rabarbaru,
1/2 szklanki wody + 2 łyżki,
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego,
sok i skórka otarta z 1 limonki,
70g masła,
4 żółtka.

Piekarnik rozgrzać do 180C.
Płatki wymieszać z mąką, imbirem i solą. Masło rozpuścić z cukrem, dodać do niego suche składniki i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć i wstawić do piekarnika na 30 minut, aż się zezłoci (ja piekłam krócej). Wyjąć i przestudzić, ale nie wyłączać piekarnika.
W międzyczasie przygotować krem. Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Wrzucić do rondelka, dodać 1/2 szklanki wody, cukier, skórkę i sok z limonki, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Mus przetrzeć przez sito. Dodać masło i podgrzać razem. Żółtka rozbełtać z 2 łyżkami wody i powoli, cały czas mieszając przelać do rondelka z rabarbarowym musem. Rondelek ustawić nad garnkiem z gorąca wodą i cały czas mieszając podgrzewać krem, aż zgęstnieje. Ponownie przelać przez sito, jeśli jest taka potrzeba. U mnie nie było to konieczne.
Ciepły krem wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 10 minut. Przed podaniem dokładnie schłodzić.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (1)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • sierpień 2016
    • Kremowa zupa z pieczonych pomidorów
    • Baba ghanoush
    • Rabarbarowe batoniki
    • Pieczona marchewka z winogronami i soczewicą
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów