Cukinia z sezamem
Autor: thiessa @ 10:04pm, Piątek 6 Sierpień 2010.
Żródło: "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl
Danie to robię po kilka razy w sezonie cukiniowym. W tamtym roku, kiedy byłam na diecie South Beach często zabierałam ją do pracy. Danie można spożyć jako samodzielny posiłek po dodaniu ryżu a może też być dodatkiem do dania głównego. Nie próbowałam na zimno, ale jestem przekonana, ze świetnie sprawdziłoby się w roli sałatki.
Składniki:
500 g cukinii, pokrojonej w słupki,
2 cm świeżego imbiru, posiekanego,
4 ząbki czosnku, posiekanego,
2 łyżki ziaren prażonego na suchej patelni sezamu,
2 łyżki oleju,
sos sojowy do smaku,
olej sezamowy do polania.
Na rozgrzany w woku olej wrzucić imbir, czosnek i cukinię, smażyć 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Skropić olejem sezamowy i wymieszać razem z połową sezamu. Pozostałą połową posypać gotowe danie. Pyszne.
Komentarze
I am glad for commenting to make you understand of the superb discovery our child went through using the blog. She picked up some pieces, including how it is like to possess a very effective giving spirit to make a number of people easily comprehend specific grueling subject matter. You really did more than her desires. Many thanks for distributing the informative, healthy, explanatory and unique tips on the topic to Lizeth.
golden goose sneakers - 1:52am, Niedziela 21 Maj 2023.http://www.golden-gooses.com