
Zupa z cukinii i szpinaku z dodatkiem bryndzy
Autor: thiessa @ 7:18pm, Poniedziałek 19 Lipiec 2010.
Ostatnio jestem monotematyczna a raczej kolorystyczna. Bawię się w zielone i w tym duchu przedstawiam kolejną zieloną zupę po groszkowo-rukolowej.
Składniki:
3 małe cukinie (wielkości ogórka, w sumie 500g), 2 pokrojone na ćwierć plasterki, jedna w plasterki,
300g szpinaku,
wywar warzywny
1 opakowanie bryndzy (120g), może też być zwykły serek śmietankowy, np. "twój smak", albo feta, albo mieszanka jednego i drugiego,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 pączka koperku, posiekanego,
oliwa do smażenia,
sól i pieprz do smaku,
jogurt do polania.
Na oliwie podsmażamy cebulę z cukinią pokrojoną w ćwierćplasterki, kiedy zmiękną dodajemy czosnek i szpinak i smażymy do momentu, kiedy zwiędnie. Zalewamy warzywa wywarem i dodajemy bryndzę. Gotujemy 5 minut. Kiedy zupa się gotuje obsmażamy plasterki cukinii na złoty kolor. Ugotowaną zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jogurtem, posypaną plasterkami cukinii i z paroma gałązkami koperku.

Komentarze