
Satay Madura z kurczaka
Autor: thiessa @ 7:16pm, Niedziela 18 Lipiec 2010.
Źródło: "Cook Indonesian" Agnes de Keijzer Brackman, Cathay Brackman
Dzisiaj cały dzień padał deszcz, więc nie było żadnego grillowania. Satay'e są z tamtego tygodnia. Smak ich jest wyborny w stosunku do nakładu pracy, jaką trzeba poświęcić na ich przygotowanie. Jedliśmy ze słodkim sosem chilli i sałatką z młodego szpinaku i pomidorków cherry.Składniki:
4 piersi z kurczaka (720-750g), pokrojone na kawałki, wielkości kęsa,
3 łyżki oleju,
1 małą cebula, posiekana,
1 ząbek czosnki, posiekany,
2 orzechy kemiri, starte lub 10 orzechów nerkowca,
2 łyżki wiórków kokosowych,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej, posiekanej,
pasta krewetkowa (terasi) wielkości ziarnka groszku, rozrobiona w 2 łyżkach wody,
1 łyżeczka brązowego cukru,
patyczki do szaszłyków, jeżeli drewniane, to uprzednio namoczone.
W rondelku podgrzać olej i wrzucić do niego wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać, kiedy będą już podgrzane wrzucić kawałki kurczaka. Obtoczyć je w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę. Po zamarynowaniu mięso nabijać na szpadki i grillować, tylko i wyłącznie na prawdziwym grillu, nie na żadnym elektrycznym, ani patelni grillowej.
Komentarze
hello guos 9128738519
buy cialis online safely - 8:19am, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com