<<Strona główna

Sałatka ze szpinaku, marynowanego oscypka i paru innych rzeczy

Autor: thiessa @ 7:41pm, środa 14 Lipiec 2010.


Sałatka, którą robię bardzo często na zasadzie sprzątania lodówki. Dzisiaj jej podwójna porcja wystarczyła za obiad. Jako dodatek były grillowane slim burgery sojowe i lampka białego wina. Tajemnicą jej smaku była tym razem zalewa z marynowanego oscypka, w której skład wchodziły posiekane świeże zioła, bardzo drobno posiekana marynowana papryka chilli i z grubsza rozgniecione nasiona kolendry i plasterki czosnku. Zwłaszcza te nasiona kolendry dają niepowtarzalny smak. Aby uzyskać zbliżony smak proponuję te ingrediencje wrzucić po prostu do oliwy.

Składniki:

3 garści młodego szpinaku,
1 duży pomidor, najlepiej malinówka, albo bawole serce, pokrojony na kawałki,
1 mały ogórek, pokrojony w ćwierćplasterki,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej w piórka,
2 kawałki oscypka wędzonego lub zwykłego z zalewy, bądź nie, pokrojone na kawałki,
parÄ™ czarnych lub zielonych oliwek, albo jedne i drugie,

na sos:
oliwa z marynowanego oscypka,
trochÄ™ soku z cytryny,
parÄ™ kropli octu balsamicznego,
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
sól, grubo zmielony pieprz.

Składniki sosu mieszamy dokładnie w zakręconym słoiku. Polewamy sałatkę i ostrożnie mieszamy.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pierwsze słyszę o oscypku w zalewie;-) Człowiek się jednak cale życie uczy;-)
A sałatka fajna!

grumko - 6:37am, Czwartek 15 Lipiec 2010.

O kurcze, ale Ci zazdroszczÄ™ tego oscypka, nawet jeÅ›li taki w zalewie brzmi dla mnie jak nowość i zastanawiam siÄ™, czy równie dobry jak taki oryginalny z Tatr. KupiÅ‚aÅ› go, czy sama daÅ‚aÅ› do zalewy suchy ser? Fajna saÅ‚atka, same Å›wieże i pyszne skÅ‚adniki.

P.S. Wal na maila Å›miaÅ‚o, jak coÅ› potrzebujesz, mogÄ™ mieć poÅ›lizg w odpisaniu, bo wÅ‚aÅ›nie wyjeżdżam i wrócÄ™ późnym wieczorem, ale jutro z pracy odpiszÄ™.

Karolina - 11:22am, Niedziela 18 Lipiec 2010.

To byl gotowiec, ale taki ekologiczny, bez zadnej chemii. Faktycznie same ziola i oliwa. Ta marynata byla taka pyszna, ze sie przymierzam do produkcji takiego oscypka we wlasnym zakresie.

thiessa - 6:40pm, Niedziela 18 Lipiec 2010.

O, nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje. :) Na pewno bylo pyszne. Tesknie za takimi serami, musze sie dokladnie przyjrzec mapie serow w UK, bo jest szansa, ze wsrod kilkuset gatunkow tu produkowanych, cos podobego sie znajdzie.

Karolina - 4:45pm, Poniedziałek 19 Lipiec 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów