
Sałatka ze szpinaku, marynowanego oscypka i paru innych rzeczy
Autor: thiessa @ 7:41pm, środa 14 Lipiec 2010.
Sałatka, którą robię bardzo często na zasadzie sprzątania lodówki. Dzisiaj jej podwójna porcja wystarczyła za obiad. Jako dodatek były grillowane slim burgery sojowe i lampka białego wina. Tajemnicą jej smaku była tym razem zalewa z marynowanego oscypka, w której skład wchodziły posiekane świeże zioła, bardzo drobno posiekana marynowana papryka chilli i z grubsza rozgniecione nasiona kolendry i plasterki czosnku. Zwłaszcza te nasiona kolendry dają niepowtarzalny smak. Aby uzyskać zbliżony smak proponuję te ingrediencje wrzucić po prostu do oliwy.
Składniki:
3 garści młodego szpinaku,
1 duży pomidor, najlepiej malinówka, albo bawole serce, pokrojony na kawałki,
1 mały ogórek, pokrojony w ćwierćplasterki,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej w piórka,
2 kawałki oscypka wędzonego lub zwykłego z zalewy, bądź nie, pokrojone na kawałki,
parÄ™ czarnych lub zielonych oliwek, albo jedne i drugie,
na sos:
oliwa z marynowanego oscypka,
trochÄ™ soku z cytryny,
parÄ™ kropli octu balsamicznego,
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
sól, grubo zmielony pieprz.
Składniki sosu mieszamy dokładnie w zakręconym słoiku. Polewamy sałatkę i ostrożnie mieszamy.
Komentarze
Pierwsze słyszę o oscypku w zalewie;-) Człowiek się jednak cale życie uczy;-)
A sałatka fajna!
grumko - 6:37am, Czwartek 15 Lipiec 2010.
O kurcze, ale Ci zazdroszczÄ™ tego oscypka, nawet jeÅ›li taki w zalewie brzmi dla mnie jak nowość i zastanawiam siÄ™, czy równie dobry jak taki oryginalny z Tatr. KupiÅ‚aÅ› go, czy sama daÅ‚aÅ› do zalewy suchy ser? Fajna saÅ‚atka, same Å›wieże i pyszne skÅ‚adniki.
P.S. Wal na maila Å›miaÅ‚o, jak coÅ› potrzebujesz, mogÄ™ mieć poÅ›lizg w odpisaniu, bo wÅ‚aÅ›nie wyjeżdżam i wrócÄ™ późnym wieczorem, ale jutro z pracy odpiszÄ™.
Karolina - 11:22am, Niedziela 18 Lipiec 2010.
To byl gotowiec, ale taki ekologiczny, bez zadnej chemii. Faktycznie same ziola i oliwa. Ta marynata byla taka pyszna, ze sie przymierzam do produkcji takiego oscypka we wlasnym zakresie.
thiessa - 6:40pm, Niedziela 18 Lipiec 2010.
O, nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje. :) Na pewno bylo pyszne. Tesknie za takimi serami, musze sie dokladnie przyjrzec mapie serow w UK, bo jest szansa, ze wsrod kilkuset gatunkow tu produkowanych, cos podobego sie znajdzie.
Karolina - 4:45pm, Poniedziałek 19 Lipiec 2010.