
9 razy zielone plus coś dla złamania koloru, czyli porządna porcja warzyw
Autor: thiessa @ 8:58pm, Wtorek 13 Lipiec 2010.
Coś, co powstało z tego, co było w lodówce. Kiedy się zorientowałam, że wszystko jest zielone to dorzuciłam jeszcze parę innych zielonych drobiazgów. Aby nie było monotonnie dodałam brązowe pieczarki i to zadecydowało o smaku potrawy. Można powiedzieć, że smakowało to wszystko jak bób z pieczarkami a cała reszta, mniej zdecydowana smakowo robiła za tło. Z małżonkiem byliśmy zgodni ,co do tego, że właśnie czegoś takiego, mocno warzywnego nam potrzeba na obiad, po spożyciu sporej ilości węglowodanów na śniadanie w postaci naleśników.
Składniki:1/2 kg bobu,
3 garści groszku cukrowego (zważyłam, ale nie pamiętam)
1/2 małego brokuła,
1 mała cebula, posiekana,
1 zielona, papryczka chilli, posiekana,
2 gałązki świeżego tymianku,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 mała cukinia, pokrojona na półplasterki, lub ćwierćplasterki,
125g brÄ…zowych pieczarek, pokrojonych w plasterki
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
2 cebulki dymki, posiekane,
3 duże garście szpinaku,
sól, pieprz.
Ugotować brokuła (powinien zostać lekko twardy), groszek i bób zalać gorącą wodą i blanszować przez 3 minuty. Groszek przelać zimną wodą, żeby zachował kolor, bób obrać.
Na oliwie podsmażyć cebulę z cukinią i chilli, dodać grzyby, tymianek i cebulę dymkę, smażyć do momentu, kiedy grzyby i cukinia przestaną być surowe. Na koniec wrzucić bób, groszek i szpinak. Smażyć do momentu, kiedy zwiędnie. Wsypać natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Komentarze
Mam pytanie odnośnie diety SB bo własnie jestem na jej etapie pierwszy tydzień. Jeśli ktoś ja stosował a zapewne tak skoro są tutaj przepisy niech mi podpowie czy należy każdy posiłek zjeść do syta czy ograniczyć do minimum? i czy w drugim etapie kawa jest juz dozwolona bądż Yerba Mate ?
pozdrawiam serdecznie Małgosia
Smaki Alzacji - 6:31pm, Sobota 14 Maj 2011.