<<Strona główna

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah

Autor: thiessa @ 11:24pm, środa 13 Czerwiec 2018.

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah, Baked lemon asparagus with radishes and dukkah


Uwielbiam w sezonie szparagowym zajadać się nimi przyrządzonymi według starych, sprawdzonych przepisów, tak samo jak uwielbiam testować nowe przepisy. Ten wypróbowałam w tamtym roku i jest to całkiem udane połaczeniie. Upieczone rzodkiewki stają się łagodne a jednocześnie pozostają lekko chrupiące a z dukkah wszystko smakuje doskonale. Podaję linka dop przepisów, które wykorzystuję najczęściej. Receptura na dukkah sładkie jest w treści przepisu a na wytrawne w komentarzu. Jest to mieszanka któr a rzadko wykorzystuję zimą, ale kiedy nadchodzi lato robie regularnie i zawsze mam zapas w słoiku. Wykotrzystuję do posypywania sałatek, które zabieram ze sobą do pracy oraz do posypywania zup. Podaję też przepis na dukkach Dominiki, który wypróbowałam i jest bardzo dobry.

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah, Baked lemon asparagus with radishes and dukkah

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
Źródło: "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta" Dominik Wójciak

1 pęczek zielonych szparagów ( ok. 400g raczej cienkich łodyg), z odłamanymi końcówkami i pokrojone na 4 kawałki,
3 pęczki rzodkiewek (ok. 450g), przekrojonych na połówki,
4 szalotki, każda pokrojona na 8 części,
1 niewoskowana cytryna, przekrojona wzdłuż na pół a następnie na półplasterki,
2 łyżki oliwy extra virgine + do wykończenia,
1-2 łyżki dukkah*
100g dobrej greckiej fety, do podania opcjonalnie.

Szparagi, rzodkiewki, szalotki i plasterki cytryny wymieszać z oliwą i 1/2 łyżeczki soli. Wyłożyć warzywa na blachę lub naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 minut do piekarnika.

Po upieczeniu posypać dukkah i pokruszoną fetą.
Podawać od razu skropione oliwą.

*Dukkah Dominiki Wójciak z książki "Ziarno"

1/4 szklanki orzechów laskowych,
1/4 szklanki pistacji,
2 łyżki ziaren słonecznika,
1 łyżka ziaren sezamu,
1 łyżka ziaren kuminu,
2 łyżki nasion kolendry,
1 łyżeczka ziaren czarnuszki,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki soli.

Orzechy laskowe i pistacje przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut ( z tym czasem uważać, mój piekarnik po tym czasie spaliłby wszystko na węgiel) następnie przestudzić je i zetrzeć ich skórkę, pocierając orzechy w dłoniach. Skórka może nie zejść do końca, ale nie trzeba się tym przejmować. Tak przygotowane orzechy utłuc w moździerzu na większe kawałki.
Kiedy orzechy się pieką uprażyć ziarna słonecznika na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Następnie uprażyć sezam. Ziarna podgrzewa c powoli, bo łatwo się przypalają i są wówczas gorzkie. Sezam utłuc w moździerzu, niezbyt dokładnie i przełożyć do miski razem z orzechami i słonecznikiem. Na koniec na patelnię wrzucić przyprawy. Prażyć je aż zaczną pachnieć a następnie rozetrzeć w moździerzu na proszek.
Wymieszać utłuczone ziarna sezamu, orzechy, słonecznik, przyprawy i sól.
Dukkah po przestygnięciu przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Przyprawą posypywać ulubione sałatki i pieczone warzywa.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

totalnie moje klimaty! ale musi byc pysznie :)

zuza - 3:58pm, Czwartek 2 Sierpień 2018.https://dietonomia.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Im Have 2 task
good day all
ShannonCag @ 2:14pm, 31 Sierpień 2018

vxcweemabsdsnultoz
online viagra <a href="http://viagraazmhj....
bcxsnult @ 2:55am, 4 Czerwiec 2018

Hefralidnj Insessyohg
tadalafil best price <a href="t;https://au...
GbtempaRi @ 9:56am, 1 Kwiecień 2018

rgrezcsxpdjibwm
<a href=https://iceecigarettes.com/>viagra c...
KmaPiews @ 11:45pm, 28 Marzec 2018

dyagvhmtsckrao
<a href=https://fundeconp.org/>non prescript...
GbvIdort @ 10:15am, 28 Marzec 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów