
Harira
Autor: thiessa @ 10:27pm, Wtorek 2 Styczeń 2018.
Harira to najbardziej znana zupa Maghrebu, najpopularniejsza zwłaszcza w Maroku. Przepisów na tę zupę jest mnóstwo. Obowiązkowe są ziarna soczewicy i ciecierzycy oraz przyprawy i kolendra. Najczęściej gotuje się ją z dodatkiem baraniny lub wołowiny, ale zdarza się też kurczak. Zupę można zagęścić makaronem, ryżem lub kuskusem ja jednak wolę wersję bezwęglowodanową. Powód jest prosty. Zupa po odgrzaniu na drugi dzień zyskuje na smaku, natomiast rozgotowany ryż czy makaron już nie bardzo.
Taka zupa jest tak aromatyczna i rozgrzewająca, że idealnie nadaje się na nasze zimy. Może się wydawać dziwne, że tak rozgrzewająca zupa (słowo "harira" pochodzi z arabskiego "harr", co oznacza gorący) jadana jest w gorącym klimacie. Wszystko jednak ma swoje wytłumaczenie. Podczas ramadanu ma za zadanie przywracać siły muzułmanów po całodziennym poście. Gorące dania w gorącym klimacie regulują również temperaturę ciała. Kiedy byłam małą dziewczynką mama zawsze mi powtarzała, że najlepiej podczas upału ugasi pragnienie gorąca herbata i podawała za przykład pracowników hut, pracujących w wysokich temperaturach, którzy zawsze ratują się gorącymi napojami.
Zwykle robię te zupę według zupełnie innego przepisu, ale tym razem ugotowałam ją według przepisu ze świetnej książki Ewy Szyc-Juchnowicz, która wychowała się w Algierii i wie wszystko o przyprawach.
Harira
Źródło: "Przyprawy" Ewa Malika Szyc-Juchniewicz
300 g mielonej baraniny (u mnie wołowina),
100g suchej zielonej soczewicy,
200 g ugotowanej ciecierzycy,
2 duże cebule, posiekane,
4 łodygi selera naciowego, posiekanego,
2 bataty, pokrojone w kostkę,
oliwa do smażenia,
1 łyżka imbiru w proszku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kuminu,
sól,
1 puszka pomidorów pelati,
1 pęczek kolendry,
pasta harissa do smaku.
Podsmażyć na oliwie cebulę z selerem. Kiedy cebula się zezłoci dodać mięso, przyprawy i sól. Wlać 3 litry wody ( ja nie lubię rzadkich zup, więc wlałam mniej) i dodać bataty. Po zagotowaniu dodać soczewicę oraz ciecierzycę.
Gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Dodać pomidory, gotować jeszcze 10 minut, po czym dodać kolendrę. Zagotować i skorygować smak.
Komentarze
Brzmi super. Takie połączenie smaków moich i mojego Lubego :) Ja strączki - On mięcho ;) Ciekawe czy by się przekonał do takiej zupki ze strączkami :)
Zuza - 11:58pm, Wtorek 2 Styczeń 2018.http://www.zielonakuchnia.blogspot.com
Pewnie, że tak. Mięso nie musi być. Harira może też być wege.
thiessa - 7:02am, Piątek 5 Styczeń 2018.
Kolejna fajna zupka:-) Dla mnie z mięskiem:-)
Buziaki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku:-)
Marzena - 7:52am, Poniedziałek 8 Styczeń 2018.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Zajadawszy się harirą pomyślałem sobie, jak mogłem przegapić ten przepis. Pyszne danie, które będzie gościło na moim stole. Warto podróżować kulinarnie po całym świecie, gdyż nie wiadomo na co trafi się. Harira okazała się pożywna, smaczna i nie trudna w przygotowaniu. Warto było tu zajrzeć!
Kamil_lic - 10:58am, Wtorek 23 Styczeń 2018.http://www.ubezpieczenia.tema.gorzow.pl
Z pewnością ten przepis zostanie przeze mnie zapamiętany. Harira bardzo mi posmakowała i muszę przyznać, że będzie często w moi menu. Bardzo pożywne i smaczne. Dziękuję za pomysł na dobre danie.
henio_k - 12:45pm, Poniedziałek 5 Luty 2018.http://www.kbz24.com
Zapowiada się smakowicie. Trzeba będzie wypróbować.
Penny79 - 11:58am, Wtorek 13 Marzec 2018.http://att.waw.pl
Ciekawe połączenia. Zapisane do wypróbowania.
Tarantul - 11:32am, Czwartek 22 Marzec 2018.http://partsplaza.eu
Muszę to wypróbować
scrum - 10:24am, środa 4 Kwiecień 2018.http://qa-szkolenia.pl
Zupa na zdjęciu prezentuje się wybornie. Zapisałem ją sobie do wypróbowania.
helpik - 2:12pm, środa 16 Maj 2018.http://helpik24.pl
gay teen dating match
gay arab men and dating
<a href=dating-gaym.com?>gay tv shows 2021 dating</a>
MichaelDof - 9:45pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com