<<Strona główna

Piernik staropolski bez dojrzewania

Autor: thiessa @ 12:36am, Sobota 23 Grudzień 2017.

Piernik staropolski bez dojrzewania, Old-Polish gingerbred without mature


Któż nie zna przepisu na tradycyjny piernik staropolski z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"? To już wieloletnia tradycja, że w listopadzie przygotowuję ciasto, żeby dojrzewało do Świąt. A co zrobić, kiedy zapomnieliśmy nastawić ciasto? Można zrobić piernik staropolski bez dojrzewania wg przepisu Pawła Małeckiego z wydanej przez Lidl w tamtym roku książki. Piernik można upiec już 2 tygodnie przed Świętami i przechować go w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce) a czas przed samymi Świętami poświęcić na inne potrawy. Można go też upiec dzień wcześniej. Ja zrobiłam tak w zeszłym roku. Upiekłam też oczywiście tradycyjną wersję. Obie wersje znakomite.

Ciasto:

200 g masła,
150 g miodu,
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g), u mnie samodzielnie zrobiona, bez wypełniaczy, więc trochę mniej,
15 g kakao,
3 szczypty kardamonu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
4 duże jajka,
50 g cukru trzcinowego,
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
80 g mÄ…ki pszennej tortowej,
20 g mÄ…ki ziemniaczanej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych,
250 g powideł śliwkowych.

Polewa czekoladowa:

100 ml śmietanki 30%,
30 g miodu,
100 g czekolady deserowej,
100 g czekolady mlecznej,
20 g miękkiego masła

400 g masy marcepanowej,
100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych.

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło oraz miód. Dodać przyprawę piernikową, kakao, kardamon i cynamon, całość podgrzać do temperatury ok. 60°C – nie można dopuścić do zagotowania.. Zestawić masę z ognia i odstawić, żeby ostygła do temperatury pokojowej.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć trzy rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać stopniowo do masy jajecznej. Następnie wlać masę miodową z przyprawami. Wymieszać dokładnie całość a na końcu dodać pokrojone drobno orzechy włoskie.

Blaszkę o rozmiarach 32x10 wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C (bez termoobiegu) na 30-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Wystudzony piernik wyrównać od góry, ścinając wierzch. Odwrócić spodem do góry i przekroić na trzy równe części. Podgrzać powidła i gorącymi przełożyć piernik. Posmarować też wierzch oraz wszystkie boki.
Rozwałkować masę marcepanową na grubość 2-3 mm i obłożyć nią piernik. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Rozgrzać w rondelku na małym ogniu składniki polewy i lekko przestudzić. Ciepłą polewą pokryć cały piernik. Wierzch posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawić piernik do stężenia.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale ma fajny "płaszczyk" :)

Zuza - 8:27pm, Poniedziałek 1 Styczeń 2018.http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

Orzechy i czekoladowa polewa bardzo zachÄ™cajÄ… mnie do skosztowania tego ciasta. Mam nadziejÄ™, że w weekend znajdÄ™ odrobinÄ™ czasu i upiekÄ™ te ciasto. Warto w menu wpisać porcjÄ™ orzechów, gdyż sÄ… zdrowe i dostarczajÄ… ważnych skÅ‚adników tj. mineraÅ‚ów i witamin. Co do pierzynki, to wyglÄ…da smakowicie.

jadzia10 - 2:52pm, Piątek 19 Styczeń 2018.http://www.adwokat-dobrogoszcz.pl

Ciasto przepyszne. Za miast orzechów wÅ‚oskich daÅ‚em arachidowe, takie jak lubiÄ™. Wypiek wyszedÅ‚ przedni tylko muszÄ™ pomyÅ›leć jak zrobić jeszcze grubszÄ… warstwÄ™ czekolady na wierzchu. Bardzo lubiÄ™ polewÄ™ czekoladowÄ… i same ciasta czekoladowe wiÄ™c chÄ™tnie pokombinujÄ™ w górnÄ… warstwÄ…. Przepis, że palce lizać!!!

TeoDor_T - 3:06pm, Poniedziałek 5 Luty 2018.http://www.lider-maty.pl

Warto byÅ‚o odszukać ten blog tyle tu rozmaitych przepisów. Ciasto w orzechami jest jednym z moich ulubionych. Wypieki to moja specjalność, choć jeszcze mocnÄ… kulejÄ…. Nie zawsze wychodzÄ… ale sukcesywnie robiÄ™ postÄ™py. Nie jestem mistrzem kulinarnym ale ciasta i sÅ‚odkoÅ›ci to ja nauczÄ™ sie piec. Tak postanowiÅ‚am, bo jestem wielkim Å‚asuchem w szczególnoÅ›ci na ciasta.

Daria_K11 - 2:06pm, środa 7 Luty 2018.http://www.PakietMistrz.pl

top gay dating sites 2021
gay dating websites 2021
<a href=dating-gaym.com?>gay speed dating ottawa</a>

MichaelDof - 5:15am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów