<<Strona główna

Piernik staropolski bez dojrzewania

Autor: thiessa @ 12:36am, Sobota 23 Grudzień 2017.

Piernik staropolski bez dojrzewania, Old-Polish gingerbred without mature


Któż nie zna przepisu na tradycyjny piernik staropolski z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"? To już wieloletnia tradycja, że w listopadzie przygotowuję ciasto, żeby dojrzewało do Świąt. A co zrobić, kiedy zapomnieliśmy nastawić ciasto? Można zrobić piernik staropolski bez dojrzewania wg przepisu Pawła Małeckiego z wydanej przez Lidl w tamtym roku książki. Piernik można upiec już 2 tygodnie przed Świętami i przechować go w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce) a czas przed samymi Świętami poświęcić na inne potrawy. Można go też upiec dzień wcześniej. Ja zrobiłam tak w zeszłym roku. Upiekłam też oczywiście tradycyjną wersję. Obie wersje znakomite.

Ciasto:

200 g masła,
150 g miodu,
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g), u mnie samodzielnie zrobiona, bez wypełniaczy, więc trochę mniej,
15 g kakao,
3 szczypty kardamonu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
4 duże jajka,
50 g cukru trzcinowego,
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
80 g mąki pszennej tortowej,
20 g mąki ziemniaczanej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych,
250 g powideł śliwkowych.

Polewa czekoladowa:

100 ml śmietanki 30%,
30 g miodu,
100 g czekolady deserowej,
100 g czekolady mlecznej,
20 g miękkiego masła

400 g masy marcepanowej,
100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych.

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło oraz miód. Dodać przyprawę piernikową, kakao, kardamon i cynamon, całość podgrzać do temperatury ok. 60°C – nie można dopuścić do zagotowania.. Zestawić masę z ognia i odstawić, żeby ostygła do temperatury pokojowej.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć trzy rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać stopniowo do masy jajecznej. Następnie wlać masę miodową z przyprawami. Wymieszać dokładnie całość a na końcu dodać pokrojone drobno orzechy włoskie.

Blaszkę o rozmiarach 32x10 wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C (bez termoobiegu) na 30-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Wystudzony piernik wyrównać od góry, ścinając wierzch. Odwrócić spodem do góry i przekroić na trzy równe części. Podgrzać powidła i gorącymi przełożyć piernik. Posmarować też wierzch oraz wszystkie boki.
Rozwałkować masę marcepanową na grubość 2-3 mm i obłożyć nią piernik. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Rozgrzać w rondelku na małym ogniu składniki polewy i lekko przestudzić. Ciepłą polewą pokryć cały piernik. Wierzch posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawić piernik do stężenia.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale ma fajny "płaszczyk" :)

Zuza - 8:27pm, Poniedziałek 1 Styczeń 2018.http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

Orzechy i czekoladowa polewa bardzo zachęcają mnie do skosztowania tego ciasta. Mam nadzieję, że w weekend znajdę odrobinę czasu i upiekę te ciasto. Warto w menu wpisać porcję orzechów, gdyż są zdrowe i dostarczają ważnych składników tj. minerałów i witamin. Co do pierzynki, to wygląda smakowicie.

jadzia10 - 2:52pm, Piątek 19 Styczeń 2018.http://www.adwokat-dobrogoszcz.pl

Ciasto przepyszne. Za miast orzechów włoskich dałem arachidowe, takie jak lubię. Wypiek wyszedł przedni tylko muszę pomyśleć jak zrobić jeszcze grubszą warstwę czekolady na wierzchu. Bardzo lubię polewę czekoladową i same ciasta czekoladowe więc chętnie pokombinuję w górną warstwą. Przepis, że palce lizać!!!

TeoDor_T - 3:06pm, Poniedziałek 5 Luty 2018.http://www.lider-maty.pl

Warto było odszukać ten blog tyle tu rozmaitych przepisów. Ciasto w orzechami jest jednym z moich ulubionych. Wypieki to moja specjalność, choć jeszcze mocną kuleją. Nie zawsze wychodzą ale sukcesywnie robię postępy. Nie jestem mistrzem kulinarnym ale ciasta i słodkości to ja nauczę sie piec. Tak postanowiłam, bo jestem wielkim łasuchem w szczególności na ciasta.

Daria_K11 - 2:06pm, środa 7 Luty 2018.http://www.PakietMistrz.pl

Moja mam piecze podobne

scrum - 10:23am, środa 4 Kwiecień 2018.http://qa-szkolenia.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • luty 2018
    • Zupa z brukwi
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

AxobeAxobeAxobeAxobe
http://galpig.com/index.php?option=com_k2&view...
vsdAxobe @ 4:34pm, 14 Kwiecień 2018

lqzeyjmjjdhiot
brand viagra <a href="http://canadiannowv....
bfsxSmeby @ 8:21pm, 12 Kwiecień 2018

oggrimjmjneovmu
http://www.sangiza.com/forums/topic/need-a-payday-...
rvyinsix @ 6:43pm, 10 Kwiecień 2018

fzfttbqghn
Still thinking I had pulled some muscles, I went t...
Lfrmutty @ 12:15am, 6 Kwiecień 2018

dxutmsnxud
This makes sense since weight loss and metformin a...
LahIdort @ 2:44am, 5 Kwiecień 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów