<<Strona główna

Pitu

Autor: thiessa @ 11:37pm, Wtorek 24 Październik 2017.

Pitu


To już właściwie ostatni moment, żeby zrobić sobie pyszne weekendowe śniadanie. Większość pomidorków koktajlowych jest jeszcze wystarczająco słodka a i paprykę i cukinię jeszcze dostaniemy przyzwoitą w przystępnej cenie. Idea parowania mąki ryżowej z wiórkami kokosowymi bardzo przypadła mi do gustu. Powstaje coś, co przypomina odrobinę drobne kluseczki w stylu galuszków a trochę kuskus. Danie można podać w wersji wytrawnej albo słodkiej. Ja z reguły nie jadam słodkich śniadań, więc u mnie wersja wytrawna.
Najlepsze jest to, właśnie w ostatnim czasie zaczęło za mną chodzić takie śniadanie przypomniałam sobie, że mam w komputerze zdjęcia z zeszłego roku. Spojrzałam na datę i okazało się, że są dokładnie sprzed roku, z 23 października. Zapraszam, zatem na Sri Lankę.

Pitu
Żródło: "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karolina i Maciej Szaciłło

50 g wiórków kokosowych,
100 g mąki ryżowej (najlepiej z brązowego ryżu) lub ryżu (najlepiej brązowego) zmielonego w młynku do kawy,
szczypta nierafinowanej soli,
ok. 200 ml wody

Wersja wytrawna:

2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego,
1/2 cebuli, posiekanej,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie),
kawałek imbiru wielkości połowy kciuka starty na tarce o drobnych oczkach,
1/2 zielonej papryczki chilli z pestkami lub bez, drobno posiekanej,
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę,
1/2 cukini, pokrojonej w drobną kostkę,
100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
1-2 łyżeczki lankijskiej mieszanki curry lub gotowej mieszanki curry,
nierafinowana sól do smaku,
sok z cytryny lub limonki do smaku,
kolendra do podania

Wersja słodka:

Mleko roślinne (ok. 400 ml; sojowe, ryżowe lub owsiane)
Wybrana substancja słodząca, np. melasa buraczana, jęczmienna lub kukurydziana do smaku.

Przygotować pitu. Suche składniki wymieszać w misce, następnie wlać odrobinę wody i szybko mieszać rózgą, aby rozprowadzić ją równomiernie w mące i wiórkach. Czynność powtarzać do momentu, kiedy mąka i wiórki zaczną przypominać granulki wyglądające jak kuskus. Czynność kontynuować, aż granulki się powiekszą.Trzeba jednak pamiętać, aby zbytnio się nie posklejały. Granulki przesypać do parowara lub wysmarowanej olejem wkładki do gotowania na parze. Gotować na parze 10-15 minut. Po paru minutach można je delikatnie wymieszać widelcem. Pitu po ugotowaniu nie powinno mieć mącznego smaku.

Wersja wytrawna. Na tłuszczu podsmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni dodać czosnek, imbir i chilli. Uważać żeby ich nie przypalić, powinny się zeszklić. Dodać paprykę, obsmażać 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię. Smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać pomidorki i wsypać curry.Wymieszać,podsmazyć jeszcze przez chwilę. Dodać sok z cytryny lub limonki do smaku. Połączyć z pitu. Przed podaniem można również posypać kolendrą.

Wersja słodka. Pitu połączyć z mlekiem roślinnym i dowolną substancją słodzącą.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawe śniadanie:-) Jestem też ciekawa jak smakuje na słodko:-)

Marzena - 11:57am, środa 25 Październik 2017.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Mąka ryżowa z wiórkami kokosowymi! <3

baixiaotai - 3:23am, Czwartek 26 Październik 2017.http://www.baixiaotai.blogspot.com

Apetyczne i zdrowe śniadanie. Smakowicie wygląda. Pozdrawiam Ewa.

ewagotuje - 11:36am, Piątek 3 Listopad 2017.http://www.ewa-gotuje.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów