
Paprykarz z grzybów
Autor: thiessa @ 7:54pm, Niedziela 8 Październik 2017.
Muszę się przyznać, że nie lubię zbierać grzybów, ani nie znam się na grzybach. Nie przepadam też za daniami ze świeżych grzybów ze względu na ich ślimakowatą konsystencję. Mój Małżonek wręcz przeciwnie. Lubi chodzić po lesie, przepada za daniami grzybnymi a co najważniejsze znakomicie się na nich zna. Ponieważ w tym roku grzybów w lasach pod dostatkiem wybrał się z Synem i nazbierał dwa duże koszyki podgrzybków, borowików, maślaków, piaskowców i koźlarzy. Większość została wysuszona. Część Małżonek zrobił tradycyjnie w sosie śmietanowym a ja postanowiłam przyrządzić odrobinę w trochę mniej oczywisty sposób i przygotowałam węgierski gulasz z grzybów. W jednej z moich książek, o kuchni węgierskiej, bardzo grubym odpowiedniku tradycyjnej kuchni polskiej, autorstwa Elek Magyara (taki węgierski odpowiednik naszej Ćwierczakiewiczowej, który żył na przełomie XIX i XX w.) znalazłam przepis na paprykarza z grzybów w wersji podstawowej, nawet bez podanych proporcji składników: grzyby, trochę smalcu, trochę cebuli, papryka, sól, śmietana. W drugiej książce składniki identyczne, ale tym razem z ilościami, które jakoś średnio mi odpowiadały. 1/2 łyżeczki papryki na 600g grzybów? Jaki to paprykarz, skoro papryki jak na lekarstwo? Udałam się na rekonesans po stronach internetowych i namierzyłam wypasioną wersję paprykarza, która najbardziej mi odpowiadała. Może nie jest to zbyt wiarygodne źródło, ale całokształt niczego sobie. Zmniejszyłam jedynie ilości płynów: bulionu i śmietany. Paprykarza podałam tradycyjnie z galuszkami.
Paprykarz z grzybów (gombapaprikás)
Źródło: efa.re
3 łyżki oleju (w wersji ortodoksyjnej należy użyć smalcu),
1 mała cebula, pokrojona w kostkę,
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkÄ™,
1 średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę,
2 łyżki papryki,
300g leśnych grzybów, pokrojonych na kawałki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki śmietany,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Rozgrzać na patelni olej lub smalec, wrzucić cebulę i paprykę a kiedy cebula się zrumieni dodać czosnek i smażyć przez minutę. Odstawić patelnię z ognia, odczekać chwilę, aż tłuszcz ostygnie i wmieszać paprykę. Dodać grzyby i pomidory. Podsmażać grzyby, aż przestaną być surowe. Wlać bulion i gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Powoli dodać śmietanę w temperaturze pokojowej i podgrzać. Przyprawić paprykarz do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
Komentarze
koniecznie muszÄ™ to wypróbować :)
monia - 8:22pm, Niedziela 8 Październik 2017.http://www.pysznieczyprzepysznie.blogspot.com
Nie lubisz zbierać i jeść grzybów? Ja wrÄ™cz przeciwnie. Uwielbiam grzybobranie (no, może poza momentami, gdy siÄ™ godzinÄ™ chodzi po lesie, a w koszyku cztery grzyby na krzyż), przepadam za potrawami z grzybów Å›weżych, suszonych, marynowanych i konserwowanych na rozmaite sposoby. Z tego caÅ‚ego zamieszania najmniej lubiÄ™ obieranie tych plonów po przyjÅ›ciu do domu, ale cóż - skoro zebraÅ‚am i lubiÄ™ zjeść, to muszÄ™ też obrać, samo siÄ™ nie zrobi.
Ja znalazÅ‚am przepis dość podobny do Twojego, ale mój paprykarz zawiera także ziemniaki - jest wiÄ™c potrawÄ… jednogarnkowÄ…, czymÅ› w rodzaju gulaszu czy potrwaki, do której nie podajÄ™ już klusek. Ale kiszonego ogórka - owszem :)
hajduczek - 4:51am, Poniedziałek 9 Październik 2017.http://hajduczeknaturalnie.pl
MiaÅ‚o być oczywiÅ›cie "potrawki", ale nie zauważyÅ‚am literówki :D
hajduczek - 4:53am, Poniedziałek 9 Październik 2017.http://hajduczeknaturalnie.pl
Fajny przepis! Akurat mam trochÄ™ grzybów, wiÄ™c siÄ™ zmobilizujÄ™ i może coÅ› takiego ugotujÄ™. Pozdrawiam!
codojedzenia - 1:50pm, Poniedziałek 9 Październik 2017.http://codojedzenia.pl
Hajduczek właśnie po tym jak zobaczyłam u Ciebie te węgierskie grzyby wzięłam na tapetę paprykarz, bo to był dobry trop.
Grzybów na szczęście nie muszÄ™ czyÅ›cić. Mąż wie, że jak nazbiera to musi siÄ™ tym zająć sam:-)
Najbardziej nie lubiÄ™ tej schizy po zbieraniu grzybów, kiedy widzÄ™ je wszÄ™dzie a później jeszcze we Å›nie ich szukam:-)
thiessa - 10:13pm, Poniedziałek 9 Październik 2017.
A propos Å›limakowatej konsystencji grzybów. ZadÅ‚am kiedyÅ› z apetytem wielkim paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, w moim przekonaniu grzybowym, które okazaÅ‚o siÄ™ być nadzieniem ze Å›limaków :-) OdtÄ…d lubiÄ™ Å›limaki :-)
Beata, Magazyn Kuchenny - 3:20pm, środa 11 Październik 2017.http://www.magazynkuchenny.com/
Paprykarz aż palce lizać. Wspaniały przepis choć nie wiem czy moje wykonanie może konkurowac z twoim. Przepis sprawdzony będę z niego często korzystał.
jaro_k - 9:56am, Wtorek 12 Grudzień 2017.http://www.kancelaria-graczyk-sucina.pl
free gay dating video
gay dating oregob il
<a href=gaydatinglosangeles.com?>gay dating abu dhabi</a>
MichaelDof - 6:08pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com