<<Strona główna

Paprykarz z grzybów

Autor: thiessa @ 7:54pm, Niedziela 8 Październik 2017.

Paprykarz z grzybów, Gombapaprikás, Hungarian mushroom paprikash


Muszę się przyznać, że nie lubię zbierać grzybów, ani nie znam się na grzybach. Nie przepadam też za daniami ze świeżych grzybów ze względu na ich ślimakowatą konsystencję. Mój Małżonek wręcz przeciwnie. Lubi chodzić po lesie, przepada za daniami grzybnymi a co najważniejsze znakomicie się na nich zna. Ponieważ w tym roku grzybów w lasach pod dostatkiem wybrał się z Synem i nazbierał dwa duże koszyki podgrzybków, borowików, maślaków, piaskowców i koźlarzy. Większość została wysuszona. Część Małżonek zrobił tradycyjnie w sosie śmietanowym a ja postanowiłam przyrządzić odrobinę w trochę mniej oczywisty sposób i przygotowałam węgierski gulasz z grzybów. W jednej z moich książek, o kuchni węgierskiej, bardzo grubym odpowiedniku tradycyjnej kuchni polskiej, autorstwa Elek Magyara (taki węgierski odpowiednik naszej Ćwierczakiewiczowej, który żył na przełomie XIX i XX w.) znalazłam przepis na paprykarza z grzybów w wersji podstawowej, nawet bez podanych proporcji składników: grzyby, trochę smalcu, trochę cebuli, papryka, sól, śmietana. W drugiej książce składniki identyczne, ale tym razem z ilościami, które jakoś średnio mi odpowiadały. 1/2 łyżeczki papryki na 600g grzybów? Jaki to paprykarz, skoro papryki jak na lekarstwo? Udałam się na rekonesans po stronach internetowych i namierzyłam wypasioną wersję paprykarza, która najbardziej mi odpowiadała. Może nie jest to zbyt wiarygodne źródło, ale całokształt niczego sobie. Zmniejszyłam jedynie ilości płynów: bulionu i śmietany. Paprykarza podałam tradycyjnie z galuszkami.

Paprykarz z grzybów (gombapaprikás)
Źródło: efa.re

3 łyżki oleju (w wersji ortodoksyjnej należy użyć smalcu),
1 mała cebula, pokrojona w kostkę,
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę,
1 średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę,
2 łyżki papryki,
300g leśnych grzybów, pokrojonych na kawałki,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki śmietany,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Rozgrzać na patelni olej lub smalec, wrzucić cebulę i paprykę a kiedy cebula się zrumieni dodać czosnek i smażyć przez minutę. Odstawić patelnię z ognia, odczekać chwilę, aż tłuszcz ostygnie i wmieszać paprykę. Dodać grzyby i pomidory. Podsmażać grzyby, aż przestaną być surowe. Wlać bulion i gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Powoli dodać śmietanę w temperaturze pokojowej i podgrzać. Przyprawić paprykarz do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

koniecznie muszę to wypróbować :)

monia - 8:22pm, Niedziela 8 Październik 2017.http://www.pysznieczyprzepysznie.blogspot.com

Nie lubisz zbierać i jeść grzybów? Ja wręcz przeciwnie. Uwielbiam grzybobranie (no, może poza momentami, gdy się godzinę chodzi po lesie, a w koszyku cztery grzyby na krzyż), przepadam za potrawami z grzybów śweżych, suszonych, marynowanych i konserwowanych na rozmaite sposoby. Z tego całego zamieszania najmniej lubię obieranie tych plonów po przyjściu do domu, ale cóż - skoro zebrałam i lubię zjeść, to muszę też obrać, samo się nie zrobi.

Ja znalazłam przepis dość podobny do Twojego, ale mój paprykarz zawiera także ziemniaki - jest więc potrawą jednogarnkową, czymś w rodzaju gulaszu czy potrwaki, do której nie podaję już klusek. Ale kiszonego ogórka - owszem :)

hajduczek - 4:51am, Poniedziałek 9 Październik 2017.http://hajduczeknaturalnie.pl

Miało być oczywiście "potrawki", ale nie zauważyłam literówki :D

hajduczek - 4:53am, Poniedziałek 9 Październik 2017.http://hajduczeknaturalnie.pl

Fajny przepis! Akurat mam trochę grzybów, więc się zmobilizuję i może coś takiego ugotuję. Pozdrawiam!

codojedzenia - 1:50pm, Poniedziałek 9 Październik 2017.http://codojedzenia.pl

Hajduczek właśnie po tym jak zobaczyłam u Ciebie te węgierskie grzyby wzięłam na tapetę paprykarz, bo to był dobry trop.
Grzybów na szczęście nie muszę czyścić. Mąż wie, że jak nazbiera to musi się tym zająć sam:-)
Najbardziej nie lubię tej schizy po zbieraniu grzybów, kiedy widzę je wszędzie a później jeszcze we śnie ich szukam:-)

thiessa - 10:13pm, Poniedziałek 9 Październik 2017.

A propos ślimakowatej konsystencji grzybów. Zadłam kiedyś z apetytem wielkim paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, w moim przekonaniu grzybowym, które okazało się być nadzieniem ze ślimaków :-) Odtąd lubię ślimaki :-)

Beata, Magazyn Kuchenny - 3:20pm, środa 11 Październik 2017.http://www.magazynkuchenny.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

no prescription order via...
viagra quand le prendre <lt;a href=http...
Moisesobemo @ 9:22pm, 13 Wrzesień 2017

FREE CASINO|FREE SLOTS|FR...
Hi, If you are a casino or poker player, you simpl...
Orlandoteerb @ 10:12am, 6 Wrzesień 2017

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów