<<Strona główna

Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami

Autor: thiessa @ 12:31am, Sobota 2 Wrzesień 2017.

Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami, Sauteed chayote with pork and tomato, Ginisang sayote


To proste filipińskie danie znane jest pod nazwą ginisang sayote. Można je przygotować w wersji bez wieprzowiny, ale i tak nie jest to danie dla wegetarian. Kuchnia filipińska w ogóle jest niemal wyłącznie mięsna i obcowanie z nią na codzień jest dosyć męczące dla osób, które spożycie mięsa ograniczają. Ja nie jadam wieprzowiny, ale robię wyjątek 2-3 razy do roku dla dań azjatyckich.
Tajemnicą dobrego smaku tego dania jest mocny, domowy rosół. Nie warto go zastępować wywarem warzywnym, bo danie straci cały swój urok. W przypadku braku rosołu lepiej wybrać inne danie.
Wieprzowinę można zastąpić owocami morza. Przepis na to danie z krewetkami zaprezentuję w następnym wpisie.
Można użyć większej ilości rosołu, żeby danie przypominało swoja konsystencją zupę i tak jak Filipińczycy używać go potem do polewania ryżu.
Robiłam to danie kilka miesięcy temu po powrocie z Filipin w oryginalnej wersji z chayote. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby użyć kabaczka lub młodych patisonów, na które mamy teraz sezon.

Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami
Źródło: panlasangpinoy.com

3 łyżki oleju,
1 średnia cebula, pokrojona na plasterki,
3 ząbki czosnku, zmiażdżonego,
85g wieprzowiny, pokrojonej na cienkie kawałki,
1 średni pomidor lima, pokrojony w kostkę,
1 1/2 szklanki dobrego, domowego rosołu z kury lub wołowiny (z tym pierwszym jest smaczniejsze),
2 chayote (kolczochy jadalne) lub 2 małe kabaczki, wielkości ogórka a najlepiej młode patisony, pokrojone na ćwierćplasterki,
sól i pieprz.


Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Wrzucić cebulę a kiedy będzie miękka dodać wieprzowinę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty, po czym dodać pomidora i smażyć przez kolejne 3-4 minuty.
Wlać 1/2 szklanki rosołu i zagotować. Gotować do momentu, kiedy płyn wyparuje, co pozwoli zmiękczyć wieprzowinę. Dodać chayote lub kabaczki albo patisony i smażyć przez 3-4 minuty.
Wlać pozostały rosół i gotować do momentu, kiedy warzywa się ugotują. Powinno nie być czuć surowizny, ale powinny zostać jędrne i chrupiące.
Doprawić do smaku solą i pieprzem koniecznie świeżo mielonym.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów