<<Strona główna

Sycylijski krem z bobu

Autor: thiessa @ 10:32pm, Niedziela 16 Lipiec 2017.

Sycylijski krem z bobu, Sycylian broad bean soup


Tak na prawdę sycylijską zupę z bobu i fenkuła zwaną maccu przygotowuje się z suszonego bobu, ale Marta Dymek w swojej nowej książce proponuje użyć do jej przyrządzenia świeżego. Znacznie przyspiesza to proces jej wykonania i na pewno ma bardziej apetyczny kolor. Zupę można podać, jak robią to Sycylijczycy z grubym makaronem typu casarecce, garganelli lub rigatoni.

Sycylijski krem z bobu
Źródło: "Nowa jadłonomia" Marta Dymek

Oliwa z wytłoczyn,
1/2 fenkuła, pokrojonego w plastry,
1 ziemniak, pokrojony w kostkę,
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki,
1/2 kg świeżego bobu (poza sezonem mrożonego),
1 l bulionu warzywnego,
sól, pieprz.

Do podania:
1/2 fenkuła, pokrojonego na cienkie plasterki,
1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki,
10 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na większe kawałki,
1 łyżka soku z pomarańczy,
1 łyżki oliwy extra virgine,
sól, pieprz.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać fenkuła, ziemniaki i czosnek. Smażyć przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodać bób, dokładnie wymieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut.
Kiedy składniki zupy zmiękną zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wymieszać fenkuła, cebulę i oliwki z sokiem z pomarańczy i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę wyłożyć na talerze a na wierzchu każdej porcji położyć mieszankę fenkułowo-cebulowo-oliwkową.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam bób z koperkiem, zupa z bobu z fenkułem na pewno by mi zasmakowała :)

mopswkuchni - 9:40pm, Wtorek 18 Lipiec 2017.http://mopswkuchni.net

Jakim cudem nie znałam wcześniej Twojego bloga???!!! Jakaż to skarbnica pomysłów! Ileż tu pięknych dań! Od samego czytania ślinka cieknie i żołądek burczy! Na dodatek jeszcze Wrocławianka! :) I ten blogowy adres, od którego gęba mi się śmieje: sfinjak! ;) Mam nadzieję, że gdzieś znajdę wyjaśnienie. Zostaję tu na długo.

filomidanek - 3:02pm, Niedziela 30 Lipiec 2017.

Bób to moje niedawne odkrycie. Nie sądziłam, że coś takiego będzie mogło mi posmakować. Ja zwykle używam go do przyrządzania wegetariańskich kotlecików (są naprawdę pyszne!). Myślę, że ta zupa to będzie strzał w dziesiątkę. Już biegnę do sklepu po bób :)

Oktawia - 11:52am, Wtorek 1 Sierpień 2017.http://dieta-ok.pl/

Filomidanek wyjaśnienia do adresu raczej nigdzie nie znajdziesz. Dawno, dawno temu, w zamierzchłych internetowych czasach 20 lat temu, kiedy nie było jeszcze czatów a telefonia komórkowa byłą w powijakach był taki komunikator zwany IRC-em. Miałam tam dwa nicki. Pierwszy thiessa, którym posługuję sie do tej pory i drugi sfinjak. Do tej pory mąż nazywa mnie pieszczotliwie świniakiem i kiedy zakładał tę stronę wymyślił sobie taki adres. Bo strona jest wspólna. Ja prowadzę bloga a mąż część podróżniczą do której trafisz jak klikniesz w prawym górnym rogu żółty napis "strona główna".

thiessa - 4:19pm, Niedziela 3 Wrzesień 2017.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów