
Sardynki z chayote
Autor: thiessa @ 8:30pm, Niedziela 30 Kwiecień 2017.
Ten popularny na Filipinach przepis to idealny sposób na wykorzystanie sardynek w puszce. Założę się, że większość ludzi nie wyobraża sobie dla nich innego zastosowania jak zjedzenie ich z chlebem lub dodanie do awanturki. Super, jeśli uda się Wam kiedyś zdobyć kolczocha jadalnego, zwanego w większości krajów chayote. Pisałam o tym warzywie tutaj. Jeśli jednak pozostaje on w sferze marzeń to wystarczy użyć cukini, kabaczka lub patisona.
Sardynki z chayote (dla 2 osób)
Źródło: panlasangpinoy.com
1 mała puszka sardynek w sosie pomidorowym (125g),
1 średni kolczoch jadalny (chayote) lub mała cukinia,
1 średnia czerwona cebula (dałam zwykłą),
5 ząbków czosnku, posiekanych,
1/2 szklanki wody,
1 1/2 łyżki sosu rybnego,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
2 łyżki oleju.
Na patelni rozgrzać olej. Kiedy będzie gorący wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zmięknie. Dodać czosnek i chayote. Smażyć około 3 minut. Dodać sardynki, wodę, sos rybny oraz pieprz. Gotować jeszcze przez 3-5 minut.
Podawać z ryżem.
Komentarze
Nigdy nie robiÅ‚am dania na ciepÅ‚o z sardynkami. KiedyÅ› jadÅ‚am w Maladze grillowane. MuszÄ™ spróbować:-)
Marzena - 9:36am, Wtorek 9 Maj 2017.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/