
Fasola z kiszonÄ… kapustÄ…
Autor: thiessa @ 10:15pm, Piątek 7 Kwiecień 2017.
Fasolka z kiszonÄ… kapustÄ… (buÅ‚g. боб Ñ ÐºÐ¸Ñело зеле на фурна) to typowe zimowe danie BuÅ‚garów, bardzo proste i zdrowe. Tajemnica jego oryginalnoÅ›ci polega na przenikaniu siÄ™ smaków. Fasolka połączona z kapustÄ… zyskuje bardzo ciekawy, kwaskowaty posmak.
U mnie danie to było robione w listopadzie i zostawiłam je sobie do opublikowania a blogu na przyszły rok. Jednak znowu jest zimno, i deszczowo i jak to na przednówku nie ma jeszcze świeżych, gruntowych warzyw. Nie wiem jak Wy, ale ja mam w tej sytuacji ochotę na właśnie takie rozgrzewające dnia.
W Bułgarii fasolę z kiszoną kapustą zapieka się w glinianym garnku
Fasola z kiszonÄ… kapustÄ…
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa
2 kubki fasoli,
5 garści posiekanej kiszonej kapusty dobrej jakości,
1 cebula, drobno posiekana,
8 łyżek oliwy,
czubryca lub czÄ…ber
pieprz,
słodka czerwona mielona papryka.
Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na 8 godzin lub na całą noc. Po namoczeniu zmienić wodę i ugotować do miękkości. Wymieszać fasolę z kapustą i 5 łyżkami oliwy.
Na pozostałej oliwie usmażyć cebulę, doprawić ją papryką, czubrycą, pieprzem oraz ewentualnie solą.
Przełożyć fasolę z kapustą do żaroodpornego naczynia, dodać podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć. Można folią aluminiową, jeśli jest problem z odpowiednią pokrywką. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 1 godzinę.
Komentarze
Kiedyś robiłam kapuśniak z fasolą, świetnie smakował. Ta kapustka mnie zaciekawiła.
mopswkuchni - 8:17pm, Poniedziałek 8 Maj 2017.http://mopswkuchni.net