
Bawarska zupa brukselkowa
Autor: thiessa @ 11:22pm, Wtorek 21 Marzec 2017.
Zupę robiłam w styczniu, więc w środku sezonu brukselkowego ale brak czasu nie pozwolił mi na publikacje jej na blogu. Kalendarzowa wiosna, co prawda już się rozpoczęła, ale jak to na przednówku wszelkie dania kapustne są mile widziane. Poza tym wcale nie jest jeszcze tak ciepło i miska rozgrzewającej zupy się przyda. Dla miłośników brukselki jak znalazł.
Bawarska zupa brukselkowa
Źródło: " Apetit" 1/2015 wydanie czeskie
1 kg brukselki,
1 cebula, drobno posiekana,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki kminku,
50 ml białego wina (u mnie domowe z kwiatów czarnego bzu),
750 ml wywaru warzywnego,
250 ml śmietanki kremówki,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz.
Brukselkę oczyścić i naciąć każdą od strony łodygi na krzyż. Wrzucić do goręcej, osolonej wody i gotować przez 15 minut. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie.
Cebulę zrumienić na oleju i maśle. Dodać majeranek, kminek i zalać winem. Chwilę gotować, aż wino trochę odparuje. Wlać wywar i śmietankę. Gotować przez 5 minut.
Część brukselek pokroić i odłożyć do dekoracji, resztę wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ozdobioną odłożoną brukselką i ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Mniam. Uwielbiam brukselkÄ™. ZapisujÄ™ przepis.
mopswkuchni - 5:57pm, Czwartek 23 Marzec 2017.http://mopswkuchni.net
WidzÄ™, że lubisz potrawy z brukselkÄ… :) Ja również! UzyskaÅ‚aÅ› bardzo Å‚adny kolor tej zupki.
Karolina - 2:39pm, Piątek 31 Marzec 2017.http://zywnoscdietetyczna.pl/
Zupy gotujemy na filtrowanej wodzie z naszego filtra na ujęciu wody , wtedy nie czuć posmaku chloru.
Anna - 11:08pm, Sobota 1 Kwiecień 2017.
OOO, uwielbiam brukselkÄ™ to na pewno zrobiÄ™:-)
Marzena - 9:37am, Wtorek 9 Maj 2017.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/