<<Strona główna

Klopsiki nadziewane brukselką

Autor: thiessa @ 12:03am, środa 1 Luty 2017.

Klopsiki nadziewane brukselką, Meatballs with hidden brussels sprouts


Nie wiem, co jest fajniejsze w tym daniu. Czy element zaskoczenia na twarzach domowników po rozkrojeniu klopsika, czy nazwa tego dania w języku czeskim: masové koule se schovanými kapustičkami. W każdym razie jest warte polecenia dla miłośników brukselki. Kiedy mamy ją jeść jak nie teraz w pełni sezonu?

Klopsiki nadziewane brukselką
Źródło: " Apetit" 1/2015 wydanie czeskie

20 mniejszych brukselek, naciętych na dole na krzyż,
oliwa do smażenia,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
300 ml białego wina (u mnie z kwiatów czarnego bzu),
400 ml passaty pomidorowej,
600 ml rosołu z kury lub mocnego wywaru warzywnego,
1/2 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki tymianku,
1/4 łyżeczki rozmarynu,
4 łyżki bułki tartej,
1/4 czarownej papryki, drobno posiekanej,
1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanego,
500g mielonego mięsa wołowego (można użyć wołowo-wieprzowego),
1 żółtko,
sól i pieprz.

Brukselkę obgotować przez 2-3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulę na złoty kolor. Kiedy będzie już gotowa dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Wlać 100 ml wina i odparować. Odstawić zawartość patelni do ostudzenia.
W sporym rondlu zagotować passatę z bulionem i pozostałym winem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
W misce wymieszać mięso z bułką tartą, żółtkami, natka pietruszki i zawartością patelni. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Mięso podzielić na kulki takiej wielkości jak brukselki. W każdą kulkę wcisnąć brukselkę i obtoczyć ją dokładnie mięsem.
Na patelnię po cebuli dolać oliwę i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone klopsiki przełożyć do sosu i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Klopsiki na następny dzień są jeszcze smaczniejsze.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dawno do Ciebie nie zaglądałam. A tu takie smakołyki. Świetne klopsiki. Uwielbiam brukselkę, więc to coś dla mnie.

mopswkuchni - 9:32am, środa 1 Luty 2017.http://mopswkuchni.net

Oj cudne te nadziane klopsiki:-)

Marzena - 1:09pm, środa 1 Luty 2017.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Idealny przepis. Oryginalny a nie przekombinowany.

anonim - 12:07am, Piątek 10 Luty 2017.

Brawo - prosty przepis i to z niespodzianką w środku ;) świetnie prezentują się te brukselki w środku ;)

Mela - 3:38pm, Czwartek 16 Luty 2017.http://zywnoscdietetyczna.pl/

Wygląda ciekawie. Największym problemem wydaje się zgromadzenie tych wszystkich składników, samo wykonanie potrawy powinno już przebiec sprawnie :)

Ania - 5:36pm, Niedziela 26 Luty 2017.http://ogloszenia-finansowe.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • luty 2017
    • Klopsiki nadziewane brukselką
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Blog Autoposter
Need to increase traffic Webpage <a href=http:/...
diegoKilm @ 5:52pm, 22 Styczeń 2017

Auto Post to Facebook pa...
Want to increase traffic Blog <a href=http://po...
diegoKilm @ 5:12pm, 22 Styczeń 2017

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów