<<Strona główna

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese

Autor: thiessa @ 10:43pm, Wtorek 17 Styczeń 2017.

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese, Rice noodles with tofu-bolognese


Chociaż wegetariańskie jedzenie cenię bardziej od tego mięsnego to szczerze przyznać muszę, że wersja oryginalna bolognese jest smaczniejsza. Nie ma jednak jak mała odmiana, zwłaszcza, że danie nie dość, że zostało przerobione na wersję wegańską, to jeszcze zostało stuningowane w ten sposób, że wszystkie jego elementy tworzą zgrabnie danie o charakterze azjatyckim. W zasadzie można zapomnieć, jaki był pierwowzór i potraktować je jako oryginalne danie.

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015

2 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
200g marchwi, pokrojonej w 1 cm kostkę,
2 czerwone papryki, pokrojone w drobna kostkę,
30g świeżego imbiru, drobno posiekanego,
500g wędzonego tofu, pokruszonego palcami, niezbyt drobno,
2 mini główki pak-choy'a, przeciętego wzdłuż na pół,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 l wywaru warzywnego,
300g makaronu ryżowego wstążki,
100 ml sosu sojowego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli będzie taka potrzeba)

Olej rozgrzać na głębokiej patelni a najlepiej w woku. Smażyć cebulę cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Dodać czosnek, imbir, paprykę i marchewkę. Smażyć mieszając dalsze 2 minuty. Dorzucić tofu i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać wywar, dodać koncentrat, wymieszać a na wierzchu położyć pak-choy. Wszystko gotować 10 minut od momentu zagotowania, jednak kapustę po 5 minutach przełożyć na drugą stronę.
Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Pak-choy wyjąć i odłożyć tak, żeby nie wystygł.
Sos sojowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do bolognese w woku. Jeszcze raz zagotować. Jeśli sos będzie wystarczająco gęsty ten etap można pominąć, ja pominęłam.
Gotowy makaron podawać z sosem tofu-bolognese w towarzystwie pak-choy'a.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

uwielbiam tofu, zwłaszcza w takim azjatyckim zestawieniu. pyszny przepis :)

Kasia Sarna - 9:32am, środa 18 Styczeń 2017.http://kasiasarna.blogspot.com

Ciekawe... Może wypróbuję, bo chodzi za mną bolognese. Ja zawsze robię je z granulatu sojowego (ewentualnie wykorzystuję czeskie sojove boby - przepraszam, musiałem, bo zawsze mnie ta nazwa śmieszy :D), z dodatkiem czerwonego wina i z selerem zamiast papryki. Ale ta azjatycka wersja wydaje się apetyczna i chyba spróbuję powtórzyć Twoją potrawę. :)

bartek - 4:15pm, Piątek 20 Styczeń 2017.

Myślałam, że będzie to coś w typie mapo tofu, czyli pół n apół tofu i mięso w ostrym sosie :-)

Beata, Magazyn Kuchenny - 3:47pm, Sobota 21 Styczeń 2017.http://www.magazynkuchenny.com/

Wygląda ciekawie. Największym problemem wydaje się zgromadzenie tych wszystkich składników, samo wykonanie potrawy powinno już przebiec sprawnie :)

Fartuszek - 7:19pm, Poniedziałek 30 Styczeń 2017.http://fartuszek.com.pl/

Tylko z pak-choyem może być problem. Można zrobić bez. Tylko makaron i sos.

thiessa - 8:25pm, Poniedziałek 30 Styczeń 2017.

To może być naprawdę dobre. Przy okazji widzę, że jeszcze nigdy nie jadłem makaronu ryżowego :)

Hubert - 11:09pm, Poniedziałek 6 Luty 2017.http://m-faktor.pl/

Wygląda ciekawie.

marek - 2:16pm, Piątek 10 Marzec 2017.http://pozabankowo-i-prywatnie.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • marzec 2017
    • Bawarska zupa brukselkowa
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów