
Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese
Autor: thiessa @ 10:43pm, Wtorek 17 Styczeń 2017.
Chociaż wegetariańskie jedzenie cenię bardziej od tego mięsnego to szczerze przyznać muszę, że wersja oryginalna bolognese jest smaczniejsza. Nie ma jednak jak mała odmiana, zwłaszcza, że danie nie dość, że zostało przerobione na wersję wegańską, to jeszcze zostało stuningowane w ten sposób, że wszystkie jego elementy tworzą zgrabnie danie o charakterze azjatyckim. W zasadzie można zapomnieć, jaki był pierwowzór i potraktować je jako oryginalne danie.
Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015
2 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
200g marchwi, pokrojonej w 1 cm kostkÄ™,
2 czerwone papryki, pokrojone w drobna kostkÄ™,
30g świeżego imbiru, drobno posiekanego,
500g wędzonego tofu, pokruszonego palcami, niezbyt drobno,
2 mini główki pak-choy'a, przeciętego wzdłuż na pół,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 l wywaru warzywnego,
300g makaronu ryżowego wstążki,
100 ml sosu sojowego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli będzie taka potrzeba)
Olej rozgrzać na głębokiej patelni a najlepiej w woku. Smażyć cebulę cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Dodać czosnek, imbir, paprykę i marchewkę. Smażyć mieszając dalsze 2 minuty. Dorzucić tofu i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać wywar, dodać koncentrat, wymieszać a na wierzchu położyć pak-choy. Wszystko gotować 10 minut od momentu zagotowania, jednak kapustę po 5 minutach przełożyć na drugą stronę.
Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Pak-choy wyjąć i odłożyć tak, żeby nie wystygł.
Sos sojowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do bolognese w woku. Jeszcze raz zagotować. Jeśli sos będzie wystarczająco gęsty ten etap można pominąć, ja pominęłam.
Gotowy makaron podawać z sosem tofu-bolognese w towarzystwie pak-choy'a.
Komentarze
uwielbiam tofu, zwłaszcza w takim azjatyckim zestawieniu. pyszny przepis :)
Kasia Sarna - 9:32am, środa 18 Styczeń 2017.http://kasiasarna.blogspot.com
Ciekawe... Może wypróbujÄ™, bo chodzi za mnÄ… bolognese. Ja zawsze robiÄ™ je z granulatu sojowego (ewentualnie wykorzystujÄ™ czeskie sojove boby - przepraszam, musiaÅ‚em, bo zawsze mnie ta nazwa Å›mieszy :D), z dodatkiem czerwonego wina i z selerem zamiast papryki. Ale ta azjatycka wersja wydaje siÄ™ apetyczna i chyba spróbujÄ™ powtórzyć TwojÄ… potrawÄ™. :)
bartek - 4:15pm, Piątek 20 Styczeń 2017.
MyÅ›laÅ‚am, że bÄ™dzie to coÅ› w typie mapo tofu, czyli póÅ‚ n apóÅ‚ tofu i miÄ™so w ostrym sosie :-)
Beata, Magazyn Kuchenny - 3:47pm, Sobota 21 Styczeń 2017.http://www.magazynkuchenny.com/
WyglÄ…da ciekawie. NajwiÄ™kszym problemem wydaje siÄ™ zgromadzenie tych wszystkich skÅ‚adników, samo wykonanie potrawy powinno już przebiec sprawnie :)
Fartuszek - 7:19pm, Poniedziałek 30 Styczeń 2017.http://fartuszek.com.pl/
Tylko z pak-choyem może być problem. Można zrobić bez. Tylko makaron i sos.
thiessa - 8:25pm, Poniedziałek 30 Styczeń 2017.
To może być naprawdę dobre. Przy okazji widzę, że jeszcze nigdy nie jadłem makaronu ryżowego :)
Hubert - 11:09pm, Poniedziałek 6 Luty 2017.http://m-faktor.pl/
WyglÄ…da ciekawie.
marek - 2:16pm, Piątek 10 Marzec 2017.http://pozabankowo-i-prywatnie.pl