
Zupa z dyni, ciecierzycy i pszenicy
Autor: thiessa @ 6:37pm, Poniedziałek 9 Styczeń 2017.
Bardzo fajna zimowa zupa. Zrobiłam ja dwa lata temu, kiedy została mi pszenica po zrobieniu kutii, bo w mojej rodzinie kutię robi się z pszenicy niełuskanej. Dzisiaj przepis ponownie się przydał.
Zupa niczym chińskie danie jest bogata w struktury. Miękka dynia, lekko chrupiący seler naciowy, żująca pszenica i stawiająca lekki opór pod zębami ciecierzyca. Przyznaję, że wcześniej nie zwracałam zbytniej uwagi na strukturę dania, ale zmieniło się to, kiedy kilka lat temu przeczytałam książkę Fuchsi Dunlop "Płetwa rekina i syczuański pieprz". Zrozumiałam wówczas to, co Chińczycy wiedzą od setek lat.
W przepisie dokonałam drobnych, kosmetycznych zmian.
Zupa z dyni, ciecierzycy i pszenicy
Źródło: "Feel good food" Tony Chiodo
2 łyżki oliwy,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego,
1 gałązka tymianku z oberwanymi listkami lub 1/2 łyżeczki suszonego,
200g dyni, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę,
100g pietruszki, pokrojonej w kostkę,
2 łodygi selera naciowego, posiekane,
1/2 szklanki suchej namoczonej i ugotowanej pszenicy (można użyć innego zboża: żyta, bezłuskowego owsa, czy freki),
sól,
1 szklanka suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i ugotowanej,
1 l wywaru warzywnego lub wody,
świeżo zmielony czarny pieprz,
200g szpinaku baby.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać na niej cebulę i seler, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni. Dodać czosnek i tymianek, smażyć jeszcze parę sekund. Dodać pietruszkę, dynię oraz szczyptę soli. Smażyć jeszcze 5 minut.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać odsączona ciecierzycę i pszenicę, zalać bulionem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień gotować pod przykryciem przez 40 minut. Jeśli jest taka potrzeba można dolać do zupy bulion lub wodę. Ja lubię gęste zupy, więc dkla mnie taka ilość jest w sam raz.Tuż przed podaniem dodać do zupy szpinak i poczekać, aż straci jędrność. Ja nie dodałam, bo akurat nie miałam.
Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem
Komentarze