<<Strona główna

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą

Autor: thiessa @ 6:46pm, Piątek 6 Styczeń 2017.

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą, Polish


Małżonek przeglądając lidlowską książkę wypatrzył kopytka z kiszona kapustą, za którą zresztą nie przepada i nabrał ochoty na właśnie to danie. Nawet ziemniaki obrał i ugotował. Reszta już należała do mnie.
Kopytka z kapustą wyszły znakomite. Każde z nas zjadło po dwie porcje na raz, bo był to prawdziwy comfort food. Ze swojej strony wzbogaciłam kapustę o dodatek, kminku, który uwielbiam i nie bez znaczenia jest tutaj kapusta. Ważne, żeby wybrać taką naturalną, bez dodatku octu i konserwantów. Ja użyłam ekologicznej z Charsznicy.

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Źródło: "Kuchnia polska według Karola Okrasy"

Kopytka:

1 kg ugotowanych (najlepiej poprzedniego dnia), mączystych ziemniaków,
1 jajo,
200g mąki pszennej typ 550,
50g mąki razowej (u mnie żytnia),
sól i pieprz,
olej.

Kapusta:

250g kiszonej kapusty,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
2 cebule, posiekane,
olej rzepakowy,
sól i pieprz,
1 łyżeczka kminku,
sok z 1 cytryny oraz 1 łyżeczka startej skórki.

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, dosypać mąkę pszenna i razową, doprawić solą i pieprzem. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Nawet, jeśli się klei nie dosypywać maki, bo kopytka będą twarde. Podsypać mąką i uformować wałek o średnicy 3 cm. Delikatnie spłaszczyć i pociąć na małe kluseczki.
Kopytka gotować w osolonej wodzie partiami przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Ostudzone kopytka usmażyć na oleju na złoty kolor.
Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż zacznie się rumienić. Dodać miód i nadal smażyć przez około 2 minuty. Dodać kapustę i kminek. Dusić około 7 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Ewentualnie dodać jeszcze trochę miodu.
Kopytka podawać wymieszane z kapustą.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ten przepis też wzbudził moje zainteresowanie. Skoro tak Wam smakowało, to ja też zrobię za jakiś czas ;)

mopswkuchni - 9:34am, środa 1 Luty 2017.http://mopswkuchni.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów