
Pieczona dynia z czarnym ryżem i sosem z mandarynek i tahini
Autor: thiessa @ 11:45pm, środa 21 Grudzień 2016.
Rewelacja. Ten sos jest tak dobry, że wszystko z nim będzie dobrze smakować. Wcześniej nie przyszłoby mi do głowy, że użycie soku z mandarynek, zamiast z pomarańczy robi jakąś różnicę. A robi! Generalnie ten przepis to będzie hit tej zimy. Mam jeszcze drugi w zanadrzu, ale jak dotąd parę razy nie udało mi się zrobić zdjęcia. Bardzo, bardzo polecam.
Pieczona dynia z czarnym ryżem i sosem z mandarynek i tahini
Źródło: "My new roots – inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku" Sarah Britton
250g czarnego ryżu namoczonego przez noc (jeśli to możliwe), wypłukanego i odsączonego,
drobnoziarnista sól morska,
1 średnia dynia (ok. 1 kg),
1 łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła,
2 ząbki czosnku, przeciśnięte,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
1/2 czerwonej papryczki chilli, pokrojonej na plasterki,
garść rodzynek (opcjonalnie – ja nie dałam).
Sos z mandarynek i tahini:
1/2 szklanki (125 ml ) tahini,
2 łyżeczki syropu klonowego,
2 łyżeczki octu winnego,
1 łyżka tamari lub sosu sojowego,
skórka starta z 1 mandarynki,
75 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1/2 świeżej papryczki chilli,
sól morska.
Wsypać ryż i kilka szczypt soli do małego rondla. Dodać 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 25-50 minut, aż ziarno wchłonie całą wodę. Czas gotowania zależy od czasu namaczania ryżu. Odstawić garnek z gazu.
Podczas gotowania ryżu upiec dynię. Rozgrzać piekarnik do 200C. Dobrze umyć dynię, jeśli ma jadalną skórkę (np. hokkaido), przeciąć na pół, usunąć pestki i pokroić na plastry lub kawałki o podobnej wielkości. Rozłożyć je pojedynczą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem, natrzeć przeciśniętym czosnkiem i posypać paroma szczyptami soli. Odczekać chwil, aż nasiąknie. Piec około 30 minut do miękkości.
Zmiksować wszystkie składniki sosu z 1/4 szklanki wody (60 ml). Dosolić do smaku. Ja wymieszałam sos ręcznie, ale papryczkę chilli wcześniej bardzo drobno posiekałam.
Rozłożyć ryż i plastry dyni na talerzach. Posypać zmielonym pieprzem, natka pietruszki, papryczką chilli i opcjonalnie rodzynkami. Skropić sosem z mandarynek i tahini. Podawać dodatkową porcję sosu w sosjerce.
Komentarze