<<Strona główna

Korma z wołowiny i groszku

Autor: thiessa @ 7:00pm, Niedziela 18 Grudzień 2016.

Korma z wołowiny i groszku, Beef and peas korma


Ktoś mógłby powiedzieć, że to niemożliwe, bo w Indiach nie jada się wołowiny, bo krowa to święte zwierzę. Nie do końca jest to prawda, bo Indie zamieszkuje spora społeczność muzułmańska i oni wołowinę jadają. W oryginalnym przepisie była jagnięcina i chociaż obecnie w Polsce można ją kupić to nie w każdym sklepie a i jej cena pozostawia wiele do życzenia. Od czasu do czasu kupuję, ale w tym daniu użyłam wołowiny. Najlepiej użyć oczywiście samodzielnie zmielonego mięsa. Nigdy nie kupuje gotowców, wolę wiedzieć co jem.
W przepisie użyty jest gotowy chatney z mango a po otwarciu słoika trzeba go w miarę szybko zużyć. Polecam przepis na lankijskiego kurczaka z chatneyem z mango.

Korma z wołowiny i groszku
Żródło: "200 healthy curries" Sunil Vijayakar

2 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
500g mielonej wołowiny (w oryginale jagnięciny),
1 łyżka curry (u mnie Madras),
200g świeżego lub mrożonego groszku,
200ml wywaru warzywnego,
2 łyżki chatney'a z mango (gotowego ze słoika),
sól i świeżo zmielony pieprz,
kolendra, posiekana do posypania.

Rozgrzać olej w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Smażyć na nim cebulę przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać czosnek, smażyć przez minutę. Dodać ziemniaki i mięso. Smażyć rozgniatając mięso drewniana łyżką, żeby rozbić grudki. Przez około 5 minut, aż mięso zacznie brązowieć. Dodać curry, smażyć przez minutę. Dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Posypać kolendrą.
Podawać z jogurtem i czapati.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo smakowicie się to zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

Arkadiusz - 11:26pm, Niedziela 18 Grudzień 2016.http://simplepizza.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów