
Korma z wołowiny i groszku
Autor: thiessa @ 7:00pm, Niedziela 18 Grudzień 2016.
Ktoś mógłby powiedzieć, że to niemożliwe, bo w Indiach nie jada się wołowiny, bo krowa to święte zwierzę. Nie do końca jest to prawda, bo Indie zamieszkuje spora społeczność muzułmańska i oni wołowinę jadają. W oryginalnym przepisie była jagnięcina i chociaż obecnie w Polsce można ją kupić to nie w każdym sklepie a i jej cena pozostawia wiele do życzenia. Od czasu do czasu kupuję, ale w tym daniu użyłam wołowiny. Najlepiej użyć oczywiście samodzielnie zmielonego mięsa. Nigdy nie kupuje gotowców, wolę wiedzieć co jem.
W przepisie użyty jest gotowy chatney z mango a po otwarciu słoika trzeba go w miarę szybko zużyć. Polecam przepis na lankijskiego kurczaka z chatneyem z mango.
Korma z wołowiny i groszku
Żródło: "200 healthy curries" Sunil Vijayakar
2 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
500g mielonej wołowiny (w oryginale jagnięciny),
1 łyżka curry (u mnie Madras),
200g świeżego lub mrożonego groszku,
200ml wywaru warzywnego,
2 łyżki chatney'a z mango (gotowego ze słoika),
sól i świeżo zmielony pieprz,
kolendra, posiekana do posypania.
Rozgrzać olej w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Smażyć na nim cebulę przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać czosnek, smażyć przez minutę. Dodać ziemniaki i mięso. Smażyć rozgniatając mięso drewniana łyżką, żeby rozbić grudki. Przez około 5 minut, aż mięso zacznie brązowieć. Dodać curry, smażyć przez minutę. Dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Posypać kolendrą.
Podawać z jogurtem i czapati.
Komentarze
Bardzo smakowicie siÄ™ to zapowiada. Na pewno wypróbuje. DziÄ™kuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Arkadiusz - 11:26pm, Niedziela 18 Grudzień 2016.http://simplepizza.blogspot.com/