<<Strona główna

Zupa z ayranu z pieczonÄ… ciecierzycÄ… i koperkiem

Autor: thiessa @ 11:46pm, środa 7 Grudzień 2016.

Zupa z ayranu z koperkiem i pieczonÄ… ciecierzycÄ…, Ayran soup with baked chickpea and dill


Jakoś nigdy nie przepadałam za ayranem, bo jako osoba używająca bardzo mało soli miałam wrażenie, że jem sól prosto z solniczki. Kiedy jednak zobaczyłam przepis na tę zupę wiedziałam, że wyjdzie z tego coś dobrego, zwłaszcza, że ayran nie jest tutaj jedynym składnikiem. Ostatecznie całej zupy można finalnie nie posolić, uznając sól zawarta w ayranie za wystarczającą.
Zupa jest aksamitnie kremowa a jej smak jest bardzo łagodny i wciągający. Posypka z prażonej ciecierzycy świetnie z nią kontrastuje swoja ostrością.

Zupa z ayranu z pieczonÄ… ciecierzycÄ… i koperkiem
Źródło: "Slowly veggie!" 5/2016

200g suszonej ciecierzycy,
3 cebule, drobno posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1/2 łyżeczki nasion kuminu,
1/2 łyżeczki nasion kolendry,
1/2 łyżeczki nasion kozieradki,
1/2 łyżeczki nasion anyżu,
olej,
sól i świeżo zmielony pieprz,
500 ml ayranu,
1 łyżeczka harissy,
1 pęczek koperku, posiekany.

Ciecierzycę namoczyć przez noc w sporej ilości zimnej wody.
W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażać na nim cebulę. Kiedy się przyrumieni dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać przyprawy oraz ciecierzycę, wlać 400 ml wody i gotować pod przykryciem 25 minut, aż ciecierzyca zmięknie. Po tym czasie płyn powinien prawie całkowicie wyparować.
Z ciecierzycy odjąć 3 łyżki, a resztę zmiksować na gładką masę. Gorące puree doprawić solą i pieprzem, miksując dodać ayran.
Odłożone 3 łyżki ciecierzycy wymieszać z pastą harissa i prażyć przez kilka minut w piekarniku na górnej półce.
Zupę podawać posypaną koperkiem i prażoną ciecierzycą.

Przepis bierze udział w akcji Korzenny Tydzień 2016

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A z ciekawości: ayran gotowy czy domowy ;)? Osobiście b. go lubię, przez skojarzenia z b. fajnym wyjazdem.

ptasia - 12:31pm, Piątek 23 Grudzień 2016.http://cosniecos.blox.pl

I want to express thanks to this writer for rescuing me from this type of scenario. After checking through the world-wide-web and coming across recommendations that were not pleasant, I believed my entire life was done. Existing devoid of the strategies to the difficulties you've sorted out through the blog post is a critical case, as well as those that would have in a negative way affected my career if I had not encountered the website. Your main know-how and kindness in dealing with the whole lot was excellent. I am not sure what I would've done if I hadn't discovered such a point like this. I'm able to at this point look forward to my future. Thanks a lot so much for this skilled and amazing guide. I won't be reluctant to recommend your web sites to anybody who requires direction about this topic.

kd 12 - 9:51pm, Czwartek 25 Maj 2023.http://www.kd12.org

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów