
Zupa z czarnej fasoli z kukurydzÄ…
Autor: thiessa @ 11:13pm, Sobota 3 Grudzień 2016.
Świetna zupa na tę porę roku, chociaż ja robię chilli fasolowe niemal z identycznych składników, tylko gęstsze przez cały rok. To danie też robiłam jakiś czas temu, kiedy był jeszcze sezon na kukurydzę. Użyłam świeżych ziaren skrojonych z kolby. W zimie używając kukurydzy wybieram tę mrożoną a nie z puszki.
Można powiedzieć, że jest to danie awaryjne o ile dysponuje się ugotowaną już fasolą a ja zawsze mam w zamrażarce trochę strączkowych.
Zupa z czarnej fasoli z kukurydzÄ…
Źródło: "Luštěniny" "Genevieve Taylor
2 łyżki oleju,
1 cebula, drobno posiekana,
1 łodyga selera naciowego, pokrojona na cienkie plasterki,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 czerwona papryczka chilli, posiekana,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka płatków chilli,
2 puszki czarnej fasoli bez zalewy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
140g kukurydzy (lepiej mrożonej niż z puszki),
skórka i sok z limonki,
600ml wywaru warzywnego,
2 pomidory, albo 10 koktajlowych lub zimą puszka pomidorów,
garść posiekanej kolendry,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Na puree z awokado:
1 dojrzałe awokado,
1 zÄ…bek czosnku, drobno posiekany,
sok z 1/2 limonki,
sól i świeżo mielony pieprz,
1 łyżka oliwy extra virgine,
parÄ™ kropel sosu tabasco.
W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę razem z selerem naciowym do momentu, aż seler i cebula bada miękkie a cebula nabierze lekko złotej barwy.. dodać czosnek, chilli, i przyprawy. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Dodać czarna fasolę, kukurydzę, skórkę skrojona z limonki (najlepiej użyć szczelinowego odbieraka do warzyw) i połowę soku z limonki. Wlać wywar i gotować przez 15 minut. Połowę zupy zmiksować i wlać z powrotem do garnka. Dodać pokrojone pomidory i gotować jeszcze przez 15 minut. W przypadku, kiedy używane są pomidory w puszce dodać je w momencie wlewania wywaru. Zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Awakodo przekroić na pół, wyjąć pestkę, wybrać miąższ łyżka i rozgnieść widelcem. Dodać czosnek, sok z limonki, sól, pieprz i oliwę. Do smaku doda sos tabasco.
Wlać zupę na talerze. Na każdy talerz włożyć po łyżce puree z awokado i całość posypać kolendrą. Można dodać trochę śmietany.
Komentarze
a ja tak mało jadam strączkowych:(( to chyba ciągnie się od dzieciństwa... wygląda pysznie!
piegusek - 11:30am, Poniedziałek 5 Grudzień 2016.http://www.pieguskowakuchnia.pl
A mnie siÄ™ czasem wydaje, że z kolei ja za dużo:-) Czasem kilka dni pod rzÄ…d, dlatego staram siÄ™ urozmaicać i korzystać z caÅ‚ej różnorodnoÅ›ci.
thiessa - 8:49pm, Poniedziałek 5 Grudzień 2016.
I'm also commenting to make you be aware of what a perfect experience our child encountered reading your site. She learned some issues, including how it is like to have a great teaching nature to make the rest without hassle know just exactly a variety of multifaceted matters. You undoubtedly surpassed people's expectations. I appreciate you for coming up with those practical, healthy, revealing as well as cool thoughts on your topic to Gloria.
goyard handbag - 10:07am, środa 21 Czerwiec 2023.http://www.goyardshandbags.us.org