
Ziemniaki z orzechami, limonkÄ… i kolendrÄ…
Autor: thiessa @ 10:36pm, Niedziela 27 Listopad 2016.
Ziemniaki te zrobiłam jakiś czas temu, kiedy miałam jeszcze na działce własną, gruntowa kolendrę. To właśnie jej dodatek sprawił, że zwyczajne ziemniaki tak dobrze smakowały. No, może nie tylko, bo pewnie nie bez znaczenia była też pora roku. Ziemniaki jadam jedynie późną jesienią i zimą. To dla mnie taki comfort food, który pełni taka samą rolę jak zupa. Ma rozgrzewać i wywoływać uczucie błogości.
Ziemniaki z orzechami, limonkÄ… i kolendrÄ…
Źródło: "Kuchnia" 10/2016 przepis Mai Sobczak
1 kg drobnych ziemniaków,
2 łodygi selera naciowego z liśćmi,
szczypta soli, najlepiej różowej lub czarnej,
2 łyżki oleju kokosowego,
szczypta skórki otartej z limonki i odrobina wyciśniętego soku,
zÄ…bek czosnku,
1/2 łyżeczki płatków słodkiej papryki (opcjonalnie, bo dodałam od siebie),
czubata łyżka orzechów laskowych,
garść posiekanej zielonej kolendry,
pieprz cytrynowy młotkowany.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z łodygą selera i odrobiną soli. Powinny być delikatnie al dente, czyli odrobinę niedogotowane. Odlać z nich wodę i odstawić na bok, aby trochę ostygły. Małe przekroić na pół, duże na ćwiartki. Czosnek obrać, posiekać i posypać szczyptą soli. Orzechy posiekać na drobne kawałki.
W wysokiej patelni rozgrzać olej, na dużym ogniu podsmażyć drugą łodygę selera, orzechy, przekrojone ziemniaki, płatki papryki i czosnek. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodać kilka kropli soku i skórkę otartą z limonki, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Zjadać natychmiast z posiekaną kolendrą albo przełożyć do słoika i zabrać ze sobą na drogę.
Komentarze
o, matko, jakie to będzie dobre!
baixiaotai - 5:05am, Poniedziałek 28 Listopad 2016.http://www.baixiaotai.blogspot.com
same pyszności! <3
Zuza - 12:24am, środa 30 Listopad 2016.http://zielonakuchnia.blogspot.com
hello guos 9128738513
cheap cialis - 2:58pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com