
Chilli con dynia
Autor: thiessa @ 10:12pm, Wtorek 22 Listopad 2016.
Chilli con carne to klasyka, którą znają wszyscy. "Con carne"oznacza z mięsem. Wegetarianie maja swoje chilli sin carne, czyli bez mięsa. W domu przygotowuję zarówno jedną, jaki drugą wersję, chociaż przyznać muszę, że bezmięsną znacznie częściej. W tym przypadku klasyczne chilli zostało wzbogacone o dodatek dynii. W ten sposób zyskało więcej witamin i jesienno-zimowy akcent.
Chilli con dynia
Źródło: "Prima Fresh" Podzim 2016
1 mniejsza dynia, np. hokkaido,
2 łyżki oliwy,
1 cebula, drobno posiekana,
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 papryczka chilli, pozbawiona nasion i drobno posiekana,
600g mielonego mięsa wołowego (zmielcie samodzielnie, żeby wiedzieć, co jest w środku),
2 puszki pomidorów,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki oregano,
1 puszka czerwonej fasoli (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana).
Dynię przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, seler i chilli. Kiedy cebula zmięknie i lekko się zarumieni dodać czosnek. Smażyć przez parę sekund, po czym zwiększyć ogień, dodać mięso i smażyć przez około 10 minut. Wmieszać pomidory i dynię, dodać kumin i oregano. Zmniejszyć ogień i smażyć całość przez około 20 minut, aż dynia zmięknie. Dodać fasolę, przyprawić solą i gotować wszystko jeszcze 2-3 minuty, aż się zagrzeje.
Komentarze
WyglÄ…da smakowicie! Mam zamiar wypróbować wersjÄ™ wegetariaÅ„skÄ… :) Czym w takim razie w chilli sin carne zastÄ…pić miÄ™so?
Mela - 2:32pm, Piątek 25 Listopad 2016.http://zywnoscdietetyczna.pl/
Mela, słynna chilli sin carn robi się z granulatu sojowego. Możesz też użyć wyłącznie fasoli. Wtedy lepiej ją namoczyć i ugotować samodzielnie, bo będzie potrzebna większa ilość. Tutaj przykładowe chilli z fasoli: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=593, a tutaj z ciecierzycy: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=712
thiessa - 12:27am, Sobota 26 Listopad 2016.
Parę tygodni temu zachciało mi się chillli con carne, ale koniecznie z jakimś dodatkiem, żeby było mięsne, ale nie za bardzo :) I padło właśnie na dynię, więc od razu mogę powiedzieć, że dynia bardzo pasuje do chilli. Ja jeszcze na koniec wrzuciłam dwie kostki gorzkiej (70%) czekolady i czasami dodaję szczyptę wędzonej papryki.
pasqda - 5:26pm, Sobota 26 Listopad 2016.
Pasqda, ja też czasem daję czekoladę o ile mam ją na stanie a i wędzona papryka się zdarza.
thiessa - 10:42pm, Niedziela 27 Listopad 2016.