<<Strona główna

Chilli con dynia

Autor: thiessa @ 10:12pm, Wtorek 22 Listopad 2016.

Chilli con dynia, Chilli con pumpkin


Chilli con carne to klasyka, którÄ… znajÄ… wszyscy. "Con carne"oznacza z miÄ™sem. Wegetarianie maja swoje chilli sin carne, czyli bez miÄ™sa. W domu przygotowujÄ™ zarówno jednÄ…, jaki drugÄ… wersjÄ™, chociaż przyznać muszÄ™, że bezmiÄ™snÄ… znacznie częściej. W tym przypadku klasyczne chilli zostaÅ‚o wzbogacone o dodatek dynii. W ten sposób zyskaÅ‚o wiÄ™cej witamin i jesienno-zimowy akcent. 

Chilli con dynia

Źródło: "Prima Fresh" Podzim 2016

1 mniejsza dynia, np. hokkaido,
2 łyżki oliwy,
1 cebula, drobno posiekana,
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 papryczka chilli, pozbawiona nasion i drobno posiekana,
600g mielonego mięsa wołowego (zmielcie samodzielnie, żeby wiedzieć, co jest w środku),
2 puszki pomidorów,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki oregano,
1 puszka czerwonej fasoli (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana).

Dynię przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, seler i chilli. Kiedy cebula zmięknie i lekko się zarumieni dodać czosnek. Smażyć przez parę sekund, po czym zwiększyć ogień, dodać mięso i smażyć przez około 10 minut. Wmieszać pomidory i dynię, dodać kumin i oregano. Zmniejszyć ogień i smażyć całość przez około 20 minut, aż dynia zmięknie. Dodać fasolę, przyprawić solą i gotować wszystko jeszcze 2-3 minuty, aż się zagrzeje.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

WyglÄ…da smakowicie! Mam zamiar wypróbować wersjÄ™ wegetariaÅ„skÄ… :) Czym w takim razie w chilli sin carne zastÄ…pić miÄ™so?

Mela - 2:32pm, Piątek 25 Listopad 2016.http://zywnoscdietetyczna.pl/

Mela, słynna chilli sin carn robi się z granulatu sojowego. Możesz też użyć wyłącznie fasoli. Wtedy lepiej ją namoczyć i ugotować samodzielnie, bo będzie potrzebna większa ilość. Tutaj przykładowe chilli z fasoli: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=593, a tutaj z ciecierzycy: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=712

thiessa - 12:27am, Sobota 26 Listopad 2016.

Parę tygodni temu zachciało mi się chillli con carne, ale koniecznie z jakimś dodatkiem, żeby było mięsne, ale nie za bardzo :) I padło właśnie na dynię, więc od razu mogę powiedzieć, że dynia bardzo pasuje do chilli. Ja jeszcze na koniec wrzuciłam dwie kostki gorzkiej (70%) czekolady i czasami dodaję szczyptę wędzonej papryki.

pasqda - 5:26pm, Sobota 26 Listopad 2016.

Pasqda, ja też czasem daję czekoladę o ile mam ją na stanie a i wędzona papryka się zdarza.

thiessa - 10:42pm, Niedziela 27 Listopad 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów