
Tofu karmelizowane w syropie z agawy, wasabi i sosie sojowym z prażonym sezamem
Autor: thiessa @ 9:39pm, Piątek 9 Lipiec 2010.
Źródło: www.phamfatale.com
Zakochałam się w tym przepisie od pierwszego wejrzenia a w daniu od pierwszego kęsa. Wiem, dla niektórych lista składników tego dania brzmi kosmicznie, ale niemal każdy wegetarianin stosujący urozmaiconą dietę posiada je w swojej spiżarni. Ja musiałam dokupić tylko shiitake, a tych nie było, za to były brązowe pieczarki, które z powodzeniem je zastąpiły. Od siebie dorzuciłam trochę groszku cukrowego.Składniki:
4 łyżki syropu z agawy,
2 łyżki startego imbiru,
3 łyżeczki wasabi w proszku,
1 łyżka wody,
1 łyżeczka octu ryżowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
2 łyżki soku z limonki,
330g tofu, 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów shiitake (u mnie brązowe pieczarki),
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 łyżki sosu sojowego,
garść groszku cukrowego w strączkach,
2 łyżki prażonego sezamu,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
2 cebulki dymki, posiekane,
parÄ™ kropli oleju sezamowego,
olej do smażenia.
Sporządzić sos z pierwszych 8 składników.
Tofu podsmażyć z obu stron na oleju, odłożyć.
Na patelnie wrzucić czosnek i smażyć przez 1 minutę, dodać grzyby smażyć ciągle mieszając przez 1-2 minuty, skropić sosem sojowym, wymieszać i dodać do podsmażonych grzybów odłożone tofu, zalać zawartość patelni przygotowanym sosem. Gotować do momentu, kiedy sos zacznie się karmelizować i zrobi się gesty. Ja przed podaniem wmieszałam zblanszowane wcześniej przez 3 minuty strączki groszku.
Podawać skropione olejem sezamowym, posypane sezamem, kolendrą i dymką. Ja tej ostatniej nie miałam, więc tylko kolendra.
Podałam z brokułami. Podsmażyłam w woku różyczki z jednego brokuła (łodyga obrana i pokrojona w plastry) z czterema posiekanymi ząbkami czosnku, sosem sojowym i ostrygowym.
Komentarze