
Dynia makaronowa z czosnkiem i pietruszkÄ…
Autor: thiessa @ 10:59pm, Poniedziałek 14 Listopad 2016.
Znacie dynie makaronową? To ta podłużna, przypominająca kabaczka. Po upieczeniu jej skórka robi się twarda i idealnie odstaje od miąższu. Wówczas z łatwością można miąższ oddzielić od skórki.
To danie to moje tegoroczne odkrycie. Jest tak pyszne, że mogę go zjeść każdą ilość a na dodatek banalnie proste. Jedyne, czego mu brakuje to prezencji. Naoglądałam się w internecie pięknych długich włókien, jakie powstają z dyni makaronowej, ale nigdy nie udało mi się takowych uzyskać. Za każdym razem, kiedy piekę dynię to wychodzi mi raczej taka ciapa niż malownicze spaghetti, ale w końcu bardziej liczy się smak, niż prezencja. Do tego dania często dodaje też świeżą papryczkę chilli albo płatni chilli.
Dynia makaronowa z czosnkiem i pietruszkÄ…
Źródło: "Prima Fresh" Podzim 2016
1 dynia makaronowa o wadze ok. 2 kg,
2 łyżki masła,
2 lub więcej ząbków czosnku, posiekanych,
garść natki pietruszki, drobno posiekanej,
sól do smaku,
parmezan lub inny twardy ser do podania.
Nagrzać piekarnik do 180C. Dynię ponakłuwać w paru miejscach ostra końcówka noża, włożyć do piekarnika i piec przez około godzinę, aż będzie miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na 10 minut. Przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki i przy pomocy widelca oddzielić długie włókna, po czym włożyć je jeszcze na 10 minut do piekarnika.
W głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać czosnek. Kiedy zacznie pachnieć wrzucić dynię i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą. Dynia powinna być lekko chrupiąca, ale jeśli preferujecie bardziej miękką to wystarczy ją smażyć jeszcze przez 2 minuty. Przed podaniem danie posypać parmezanem.
Komentarze
Bardzo dobre, bardzo! Dziś było na obiad jako pierwsze podejście do dyni makaronowej i naprawdę super sprawa. Zwłaszcza ta lekko chrupka konsystencja. Moją piekłam jakieś 45 minut i w zupełności wystarczyło.
A co do uzyskania nitek - znalazÅ‚am podpowiedź (chyba na stronie Majlertów), żeby dyniÄ™ przekroić nie wzdÅ‚uż, a w poprzek, bo wÅ‚ókna u niej ukÅ‚adajÄ… siÄ™ wokóÅ‚ gniazda nasiennego, ale wÅ‚aÅ›nie nie wzdÅ‚uż dÅ‚uższego boku ale krótszego. OczywiÅ›cie przypomniaÅ‚o mi siÄ™ o tym jak już dziabnęłam mojÄ… wzdÅ‚uż :)
pasqda - 7:05pm, Czwartek 17 Listopad 2016.
O dzięki za tę informację. Następnym razem przekroję inaczej, może wyjdzie bardziej malownicze to danie.
Cieszę się, że smakowało Ci tak jak mi smkuje. Nazwyam ją roboczo dynia aglio olio, pomimo że nie ma w nim oliwy, ale teoretycznie mogłaby być. Dokładnie takie same składniki dodaję do makaronu:-)
thiessa - 8:20pm, Niedziela 20 Listopad 2016.
Ja mam wÅ‚aÅ›nie dyniÄ™ makaronowÄ… w domu i siÄ™ zastanawiam co z niej przygotować - czy spaghetti, czy może ja nafaszerujÄ™ na wzór makaronowej zapiekanki :)
Zuzia - 9:53pm, Poniedziałek 21 Listopad 2016.http://www.chilliczosnekioliwa.pl
Thank you so much for giving everyone such a memorable possiblity to discover important secrets from this blog. It is usually very terrific and stuffed with a great time for me personally and my office fellow workers to search your blog more than 3 times in one week to study the fresh stuff you will have. Not to mention, I am also at all times satisfied considering the outstanding solutions served by you. Certain 2 ideas in this post are unquestionably the most beneficial I have had.
off white - 11:51pm, Niedziela 21 Maj 2023.http://www.off-whiteclothing.us.com
I have to voice my respect for your generosity for men and women who absolutely need help on that field. Your real dedication to getting the message all around has been astonishingly functional and have all the time encouraged guys and women just like me to get to their pursuits. Your entire important facts signifies so much to me and far more to my office colleagues. Best wishes; from all of us.
golden goose sneaker - 7:52pm, Niedziela 4 Czerwiec 2023.http://www.goldengooseoutletus.com