<<Strona główna

Dynia makaronowa z czosnkiem i pietruszkÄ…

Autor: thiessa @ 10:59pm, Poniedziałek 14 Listopad 2016.

Dynia makaronowa z czosnkiem i pietruszkÄ…, Spaghetti squash with gorlic and parsley


Znacie dynie makaronową? To ta podłużna, przypominająca kabaczka. Po upieczeniu jej skórka robi się twarda i idealnie odstaje od miąższu. Wówczas z łatwością można miąższ oddzielić od skórki.
To danie to moje tegoroczne odkrycie. Jest tak pyszne, że mogę go zjeść każdą ilość a na dodatek banalnie proste. Jedyne, czego mu brakuje to prezencji. Naoglądałam się w internecie pięknych długich włókien, jakie powstają z dyni makaronowej, ale nigdy nie udało mi się takowych uzyskać. Za każdym razem, kiedy piekę dynię to wychodzi mi raczej taka ciapa niż malownicze spaghetti, ale w końcu bardziej liczy się smak, niż prezencja. Do tego dania często dodaje też świeżą papryczkę chilli albo płatni chilli.

Dynia makaronowa z czosnkiem i pietruszkÄ…
Źródło: "Prima Fresh" Podzim 2016

1 dynia makaronowa o wadze ok. 2 kg,
2 łyżki masła,
2 lub więcej ząbków czosnku, posiekanych,
garść natki pietruszki, drobno posiekanej,
sól do smaku,
parmezan lub inny twardy ser do podania.

Nagrzać piekarnik do 180C. Dynię ponakłuwać w paru miejscach ostra końcówka noża, włożyć do piekarnika i piec przez około godzinę, aż będzie miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na 10 minut. Przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki i przy pomocy widelca oddzielić długie włókna, po czym włożyć je jeszcze na 10 minut do piekarnika.
W głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać czosnek. Kiedy zacznie pachnieć wrzucić dynię i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą. Dynia powinna być lekko chrupiąca, ale jeśli preferujecie bardziej miękką to wystarczy ją smażyć jeszcze przez 2 minuty. Przed podaniem danie posypać parmezanem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo dobre, bardzo! Dziś było na obiad jako pierwsze podejście do dyni makaronowej i naprawdę super sprawa. Zwłaszcza ta lekko chrupka konsystencja. Moją piekłam jakieś 45 minut i w zupełności wystarczyło.
A co do uzyskania nitek - znalazÅ‚am podpowiedź (chyba na stronie Majlertów), żeby dyniÄ™ przekroić nie wzdÅ‚uż, a w poprzek, bo wÅ‚ókna u niej ukÅ‚adajÄ… siÄ™ wokóÅ‚ gniazda nasiennego, ale wÅ‚aÅ›nie nie wzdÅ‚uż dÅ‚uższego boku ale krótszego. OczywiÅ›cie przypomniaÅ‚o mi siÄ™ o tym jak już dziabnęłam mojÄ… wzdÅ‚uż :)

pasqda - 7:05pm, Czwartek 17 Listopad 2016.

O dzięki za tę informację. Następnym razem przekroję inaczej, może wyjdzie bardziej malownicze to danie.
Cieszę się, że smakowało Ci tak jak mi smkuje. Nazwyam ją roboczo dynia aglio olio, pomimo że nie ma w nim oliwy, ale teoretycznie mogłaby być. Dokładnie takie same składniki dodaję do makaronu:-)

thiessa - 8:20pm, Niedziela 20 Listopad 2016.

Ja mam wÅ‚aÅ›nie dyniÄ™ makaronowÄ… w domu i siÄ™ zastanawiam co z niej przygotować - czy spaghetti, czy może ja nafaszerujÄ™ na wzór makaronowej zapiekanki :)

Zuzia - 9:53pm, Poniedziałek 21 Listopad 2016.http://www.chilliczosnekioliwa.pl

Thank you so much for giving everyone such a memorable possiblity to discover important secrets from this blog. It is usually very terrific and stuffed with a great time for me personally and my office fellow workers to search your blog more than 3 times in one week to study the fresh stuff you will have. Not to mention, I am also at all times satisfied considering the outstanding solutions served by you. Certain 2 ideas in this post are unquestionably the most beneficial I have had.

off white - 11:51pm, Niedziela 21 Maj 2023.http://www.off-whiteclothing.us.com

I have to voice my respect for your generosity for men and women who absolutely need help on that field. Your real dedication to getting the message all around has been astonishingly functional and have all the time encouraged guys and women just like me to get to their pursuits. Your entire important facts signifies so much to me and far more to my office colleagues. Best wishes; from all of us.

golden goose sneaker - 7:52pm, Niedziela 4 Czerwiec 2023.http://www.goldengooseoutletus.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów