
Sambal z bakłażana
Autor: thiessa @ 8:02pm, Sobota 12 Listopad 2016.
Jak już jestem w klimatach malajskich to od razu podzielę się przepisem na bakłażany. Robiłam je jakiś czas temu, kiedy sezon był w pełni, ale jakoś nie udało mi się wcześniej ich opublikować. Po bakłażanach pojawią się już przepisy na dania bardziej odpowiednie na tę porę roku.
Ten przepis to być może dla niektórych kolejny mocno egzotyczny specjał, chociaż składniki można już bez problemu kupić w Polsce to jednak nie każdy przywykł do tego rodzaju smaków. Dla mnie to kwintesencja Azji. Jedno z tych dań, jakich nie zjemy w europejskich restauracjach, gdzie serwuje się tylko jedzenie akceptowalne przez nasze podniebienia a nie podaje się dań, co do których istnieje, chociaż cień podejrzenia, że mogłoby komuś nie smakować.
Bez względu na to, co sobie myślicie na ten temat przyznacie chyba, że wygląda zachęcająco?
Sambal z bakłażana (Keoh char huan cheo)
300g bakłażana,
125 ml oleju,
20g suszonych krewetek, namoczonych, oczyszczonych i posiekanych,
2 łyżki wody,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli lub do smaku.
Na pastÄ™ przyprawowÄ…:
40g (4-5 szt.)świeżych czerwonych papryczek chilli,
5g ( 5 szt.)suszonych czerwonych papryczek chilli,
10g ( 1 zÄ…bek) czosnku,
120g (12 szt.) azjatyckich szalotek lub czerwonej cebuli,
10g (4 szt.) orzechów kemiri, startych lub orzechy makadamia,
5 g belachanu (pasty krwetkowej) przyrumienionego na suchej patelni.
Pokroić bakłażana na kawałki wielkości 2x4 cm i włożyć do miski z wodą i jedną łyżeczką soli, żeby nie ściemniały. Osuszyć na sicie i jeśli trzeba dodatkowo papierowym ręcznikiem kuchennym.
W woku rozgrzać olej i smażyć na średnim ogniu bakłażany, aż lekko zbrązowieją. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wrzucić posiekane suszone krewetki do oleju w woku i smażyć je, aż zaczną pachnieć. Wyjąć z woka i odstawić.
Na olej, który pozostał w woku wrzucić pastę przyprawową i smażyć, aż nabierze aromatu. Dodać wodę, przyprawić solą i cukrem.
Wyłączyć ogień pod wokiem i z powrotem włożyć na patelnię bakłażany i suszone krewetki. Wymieszać i natychmiast podawać.
Komentarze
Za mną chodzi od jakiegoś tygodnia bakłażan i chociaż wiem, że to już nie sezon, to chyba się skuszę.
Beata, Magazyn Kuchenny - 10:27am, Niedziela 13 Listopad 2016.http://www.magazynkuchenny.com/
Ja tak często mam, bo bakłażan, poza dynią to chyba moje ulubione warzywo. I pocieszam sie tym, że u nas nawet w sezonie to bakłażany raczej nie są krajowe.
thiessa - 4:25pm, Poniedziałek 14 Listopad 2016.
A gdzie można kupić suszone krewetki. Nigdy ich nie spotkałam.
anonim - 6:56pm, Poniedziałek 14 Listopad 2016.
Jeśli nie masz w pobliżu sklepu azjatyckiego to chyba tylko w sklepach internetowych. Ja zawsze sobie przywoże z zagranicy i trzymam w zamrażarce.
thiessa - 6:51am, Wtorek 15 Listopad 2016.
ChcÄ™ siÄ™ w koÅ„cu odważyć i zrobić coÅ› z bakÅ‚ażana - to bÄ™dzie mój pierwszy raz. Czy filtrujesz wodÄ™ używanÄ… do gotowania? Ja zakupiÅ‚am filtr i teraz przyznaje potrawy smakujÄ… lepiej i wiem że spożywam zdrowÄ… wodÄ™.
anonim - 9:16am, Sobota 26 Listopad 2016.