<<Strona główna

Sambal z bakłażana

Autor: thiessa @ 8:02pm, Sobota 12 Listopad 2016.

Sambal z bakłażana, Eggplant sambal, Keoh char huan cheo


Jak już jestem w klimatach malajskich to od razu podzielę się przepisem na bakłażany. Robiłam je jakiś czas temu, kiedy sezon był w pełni, ale jakoś nie udało mi się wcześniej ich opublikować. Po bakłażanach pojawią się już przepisy na dania bardziej odpowiednie na tę porę roku.
Ten przepis to być może dla niektórych kolejny mocno egzotyczny specjał, chociaż składniki można już bez problemu kupić w Polsce to jednak nie każdy przywykł do tego rodzaju smaków. Dla mnie to kwintesencja Azji. Jedno z tych dań, jakich nie zjemy w europejskich restauracjach, gdzie serwuje się tylko jedzenie akceptowalne przez nasze podniebienia a nie podaje się dań, co do których istnieje, chociaż cień podejrzenia, że mogłoby komuś nie smakować.
Bez względu na to, co sobie myślicie na ten temat przyznacie chyba, że wygląda zachęcająco?

Sambal z bakłażana (Keoh char huan cheo)

300g bakłażana,
125 ml oleju,
20g suszonych krewetek, namoczonych, oczyszczonych i posiekanych,
2 łyżki wody,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli lub do smaku.

Na pastÄ™ przyprawowÄ…:

40g (4-5 szt.)świeżych czerwonych papryczek chilli,
5g ( 5 szt.)suszonych czerwonych papryczek chilli,
10g ( 1 zÄ…bek) czosnku,
120g (12 szt.) azjatyckich szalotek lub czerwonej cebuli,
10g (4 szt.) orzechów kemiri, startych lub orzechy makadamia,
5 g belachanu (pasty krwetkowej) przyrumienionego na suchej patelni.

Pokroić bakłażana na kawałki wielkości 2x4 cm i włożyć do miski z wodą i jedną łyżeczką soli, żeby nie ściemniały. Osuszyć na sicie i jeśli trzeba dodatkowo papierowym ręcznikiem kuchennym.
W woku rozgrzać olej i smażyć na średnim ogniu bakłażany, aż lekko zbrązowieją. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wrzucić posiekane suszone krewetki do oleju w woku i smażyć je, aż zaczną pachnieć. Wyjąć z woka i odstawić.
Na olej, który pozostał w woku wrzucić pastę przyprawową i smażyć, aż nabierze aromatu. Dodać wodę, przyprawić solą i cukrem.
Wyłączyć ogień pod wokiem i z powrotem włożyć na patelnię bakłażany i suszone krewetki. Wymieszać i natychmiast podawać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Za mną chodzi od jakiegoś tygodnia bakłażan i chociaż wiem, że to już nie sezon, to chyba się skuszę.

Beata, Magazyn Kuchenny - 10:27am, Niedziela 13 Listopad 2016.http://www.magazynkuchenny.com/

Ja tak często mam, bo bakłażan, poza dynią to chyba moje ulubione warzywo. I pocieszam sie tym, że u nas nawet w sezonie to bakłażany raczej nie są krajowe.

thiessa - 4:25pm, Poniedziałek 14 Listopad 2016.

A gdzie można kupić suszone krewetki. Nigdy ich nie spotkałam.

anonim - 6:56pm, Poniedziałek 14 Listopad 2016.

Jeśli nie masz w pobliżu sklepu azjatyckiego to chyba tylko w sklepach internetowych. Ja zawsze sobie przywoże z zagranicy i trzymam w zamrażarce.

thiessa - 6:51am, Wtorek 15 Listopad 2016.

ChcÄ™ siÄ™ w koÅ„cu odważyć i zrobić coÅ› z bakÅ‚ażana - to bÄ™dzie mój pierwszy raz. Czy filtrujesz wodÄ™ używanÄ… do gotowania? Ja zakupiÅ‚am filtr i teraz przyznaje potrawy smakujÄ… lepiej i wiem że spożywam zdrowÄ… wodÄ™.

anonim - 9:16am, Sobota 26 Listopad 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów