
Kerabu z ananasa
Autor: thiessa @ 7:25pm, Niedziela 30 Październik 2016.
W Malezji termin kerabu odnosi się do sałatki składającej się z warzyw, owoców a czasem mięsa i owoców morza. Najprostsza kombinacja powstaje poprzez połączenie wybranego warzywa, czy owocu z cebulą i sosem na bazie sambal belachan. Dla mnie to smak Azji, połączenie nietypowe jak na europejskie kubki smakowe z dużą dawką smaku umami.
Kerabu z ananasa (Kerabu ong lai)
Żródło: "Nonya flavours. A complete guide to Penang Straits Chinese Cuisine"
400g ananasa (waga po obraniu),
50g szalotek azjatyckich lub czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki,
2-3 chilli "ptasie oczko", pokrojone na plasterki (opcjonalnie).
Sos:
1 1/2 łyżki sambal belachan,
1 1/2 łyżki soku z limonki,
1 łyżka cukru,
sól do smaku.
Wymieszać wszystkie składniki sosu, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić większą ilością cukru lub soku z limonki.
Podawać od razu.
Komentarze