
Kerabu z ogórka
Autor: thiessa @ 7:20pm, Niedziela 30 Październik 2016.
W Malezji termin kerabu odnosi się do sałatki składającej się z warzyw, owoców a czasem mięsa i owoców morza. Najprostsza kombinacja powstaje poprzez połączenie wybranego warzywa, czy owocu z cebulą i sosem na bazie sambal belachan. Dla mnie to smak Azji, połączenie nietypowe jak na europejskie kubki smakowe z dużą dawką smaku umami.
Kerabu z ogórka
Żródło: "Nonya flavours. A complete guide to Penang Straits Chinese Cuisine"
300g ogórka,
50g szalotek azjatyckich lub czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki,
Sos:
1 1/2 łyżki sambal belachan,
1 1/2 łyżki soku z limonki,
1 łyżka cukru,
sól do smaku.
Ogórka umyć a następnie przy pomocy widelca wyżłobić przesuwając go z góry do dołu. Następnie odkroić końcówki, przekroić ogórka wzdłuż na pół, wydrążyć pestki i pokroić na plasterki.
Połączyć składniki sosu, następnie dodać do ogórków i szalotek i wymieszać. W razie potrzeby doprawić większą ilością cukru lub soku z limonki.
Kerabu najlepiej smakuje podane od razu.
Komentarze