
Sambal belacan
Autor: thiessa @ 7:12pm, Niedziela 30 Październik 2016.
Sambal belachan jest niezbędnym dodatkiem do jedzenia w kuchni malajskiej. Mikstura ta zaostrza apetyt i jest dodawana w Malezji niemal do wszystkiego. Większość malajskich rodzin nie wyobraża sobie życia bez tego dodatku.
Sambal belacan to tylko trzy składniki: chilli, pasta krewetkowa (belachan) i kalamondin, zwany w Azji południowo-wschodniej calamansi. Pasta krewetkowa jest już słona, więc nie dodaje się soli, cukier można dodać opcjonalnie, tylko po co?
Zdaję sobie sprawę z tego, że wpis ma charakter czysto poznawczy, bo dla większości składniki niezbędne do przyrządzenia tego sambalu wydają się nieosiągalne a na dodatek śmiem podejrzewać, że gotowy produkt byłby dla większości niejadalny ze względu na ostry i drażniący smak.
Moje kubki smakowe przywykły do azjatyckich smaków, dlatego pikantność tego dodatku bardzo mi odpowiada a i pasta krewetkowa o mocnym smaku umami ma w sobie coś wciągającego.
Sambal belachan jest skÅ‚adnikiem malajskich saÅ‚atek zwanych kerabu. Åyżka tego specyfiku dodana do ogórków, kieÅ‚ków fasolki mung, czy ananasa sprawi, że zyskamy egzotyczny dodatek do daÅ„ kuchni malajskiej.

Na zdjęciu curry z kurczaka z roti Jala w towarzystwie kalamondinów – sztucznie otrzymanych mieszańców kwaśnej mandarynki z kumkwatem japońskim. Znany jest pod różnymi nazwami: kalamondynka, kwaśna pomarańcza, pomarańcza kalamondin, albo pomarańcza panamska. Na wyspach Pacyfiku nazywany jest calamansi.
Sambal belacan
Żródło: "Nonya flavours. A complete guide to Penang Straits Chinese Cuisine"
100g (ok. 8 szt.) świeżej czerwonej papryczki chilli,
40g pasty krewetkowej (belachan), podprażanej na suchej patelni,
3 łyżki soku z kalamondinów (calamansi), można zastąpić sokiem z limonki.
Utłuc w moździerzu chilli i belachan do pożądanej konsystencji (niekoniecznie całkiem gładkiej). Tuż przed podaniem dodać sok z calamansi.
Komentarze
No widzisz, z nieba mi spadłaś :) Niedawno kupiłam pastę krewetkową, chilli mam zawsze pod ręką. Niestety, kalamondynek u nas nie ma (albo ja nie trafiłam), ale coś wymyślę ;) Może się uda coś stworzyć?
baixiaotai - 5:22am, Poniedziałek 31 Październik 2016.http://www.baixiaotai.blogspot.com
Limonka też da radę. Można też pomieszać sok z limonki i pomarańczy, bo kalamondynka ma taki pomarańczowy zapach.
thiessa - 8:32pm, środa 2 Listopad 2016.