<<Strona główna

Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszą jaglaną i pesto pietruszkowym

Autor: thiessa @ 12:35am, środa 26 Październik 2016.

Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszą jaglaną i pesto pietruszkowym, Roasted tomato and red pepper soup witch millet and persley pesto


Kolejna zupa z "Jaglanego detoksu", która aż się prosi, żeby ją zrobić. Lubię zupy z pieczonych warzyw. Pieczenie wydobywa z nich aromaty, które są zupełnie różne od tych, które pochodzą wyłącznie z gotowania. Pieczona papryka jest zaś najbardziej aromatyczna z wszystkich pieczonych warzyw. Gdybym miała miejsce w zamrażarce rozważyłabym upieczenie większej ilości papryki. Poporcjowałabym ją i zamroziła, żeby w zimie cieszyć się jej aromatem. Wystarczy wtedy puszka pomidorów (ideałem byłby własny przecier pomidorowy) i porcja takiej papryki, żeby poczuć w zimie jak smakuje lato.

Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszą jaglaną i pesto pietruszkowym
Źródło:"Jaglany detoks" Marek Zaremba

3-4 czerwone papryki,
4 pomidory lub 1 puszka konserwowych,
3/4 l wody,
2 suszone daktyle (opcjonalnie),
1 cebula, pokrojona na piórka,
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
1 mała łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu,
1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku,
szczypta kurkumy,
skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie),
2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
sól morska lub himalajska,
2-4 orzechy włoskie,
olej kokosowy do smażenia.

Na pesto pietruszkowe:

1 1/2 szklanki natki pietruszki (można użyć rukoli),
sok z 1/3 cytryny,
1 czubata łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika,
4 łyżki oliwy extra virgine,
sól morska lub himalajska do smaku.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pomidory i papryki. Piec 20-30 minut, obracając, aż skórka papryk ściemnieje. Przełożyć upieczone papryki do worka, zawiązać i pozostawić do ostygnięcia. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem. Zdjąć skórkę i oczyścić paprykę z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na kawałki. Z pomidorów zdjąć skórkę i również pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, zrumienić na nim na złoto cebulę.
dodać posiekany rozmaryn, tymianek i czosnek. Obsmażać jeszcze przez 2 minuty. Dodać pomidory, paprykę, daktyle, skórkę z cytryny i kurkumę i zalać całość wodą. Zupę gotować pod przykryciem przez 15 minut od momentu zagotowania.

Dodać ugotowana kasze jaglana i przyprawić zupę solą
Wszystkie składniki pesto zmiksować. Ja nie dysponuje urządzeniem, które zmiksowałoby tak małą ilość ingrediencji, dlatego posiekałam drobno natkę a następnie zrobiłam pesto przy pomocy moździerza.

Zupę podawać z domowym pesto, posiekanymi orzechami włoskimi oraz przyozdobioną natką lub bazylią.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów