
Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszą jaglaną i pesto pietruszkowym
Autor: thiessa @ 12:35am, środa 26 Październik 2016.
Kolejna zupa z "Jaglanego detoksu", która aż się prosi, żeby ją zrobić. Lubię zupy z pieczonych warzyw. Pieczenie wydobywa z nich aromaty, które są zupełnie różne od tych, które pochodzą wyłącznie z gotowania. Pieczona papryka jest zaś najbardziej aromatyczna z wszystkich pieczonych warzyw. Gdybym miała miejsce w zamrażarce rozważyłabym upieczenie większej ilości papryki. Poporcjowałabym ją i zamroziła, żeby w zimie cieszyć się jej aromatem. Wystarczy wtedy puszka pomidorów (ideałem byłby własny przecier pomidorowy) i porcja takiej papryki, żeby poczuć w zimie jak smakuje lato.
Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszą jaglaną i pesto pietruszkowym
Źródło:"Jaglany detoks" Marek Zaremba
3-4 czerwone papryki,
4 pomidory lub 1 puszka konserwowych,
3/4 l wody,
2 suszone daktyle (opcjonalnie),
1 cebula, pokrojona na piórka,
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
1 mała łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu,
1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku,
szczypta kurkumy,
skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie),
2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
sól morska lub himalajska,
2-4 orzechy włoskie,
olej kokosowy do smażenia.
Na pesto pietruszkowe:
1 1/2 szklanki natki pietruszki (można użyć rukoli),
sok z 1/3 cytryny,
1 czubata łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika,
4 łyżki oliwy extra virgine,
sól morska lub himalajska do smaku.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pomidory i papryki. Piec 20-30 minut, obracając, aż skórka papryk ściemnieje. Przełożyć upieczone papryki do worka, zawiązać i pozostawić do ostygnięcia. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem. Zdjąć skórkę i oczyścić paprykę z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na kawałki. Z pomidorów zdjąć skórkę i również pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, zrumienić na nim na złoto cebulę.
dodać posiekany rozmaryn, tymianek i czosnek. Obsmażać jeszcze przez 2 minuty. Dodać pomidory, paprykę, daktyle, skórkę z cytryny i kurkumę i zalać całość wodą. Zupę gotować pod przykryciem przez 15 minut od momentu zagotowania.
Dodać ugotowana kasze jaglana i przyprawić zupę solą
Wszystkie składniki pesto zmiksować. Ja nie dysponuje urządzeniem, które zmiksowałoby tak małą ilość ingrediencji, dlatego posiekałam drobno natkę a następnie zrobiłam pesto przy pomocy moździerza.
Zupę podawać z domowym pesto, posiekanymi orzechami włoskimi oraz przyozdobioną natką lub bazylią.
Komentarze