<<Strona główna

Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszÄ… jaglanÄ… i pesto pietruszkowym

Autor: thiessa @ 12:35am, środa 26 Październik 2016.

Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszÄ… jaglanÄ… i pesto pietruszkowym, Roasted tomato and red pepper soup witch millet and persley pesto


Kolejna zupa z "Jaglanego detoksu", która aż się prosi, żeby ją zrobić. Lubię zupy z pieczonych warzyw. Pieczenie wydobywa z nich aromaty, które są zupełnie różne od tych, które pochodzą wyłącznie z gotowania. Pieczona papryka jest zaś najbardziej aromatyczna z wszystkich pieczonych warzyw. Gdybym miała miejsce w zamrażarce rozważyłabym upieczenie większej ilości papryki. Poporcjowałabym ją i zamroziła, żeby w zimie cieszyć się jej aromatem. Wystarczy wtedy puszka pomidorów (ideałem byłby własny przecier pomidorowy) i porcja takiej papryki, żeby poczuć w zimie jak smakuje lato.

Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszÄ… jaglanÄ… i pesto pietruszkowym
Źródło:"Jaglany detoks" Marek Zaremba

3-4 czerwone papryki,
4 pomidory lub 1 puszka konserwowych,
3/4 l wody,
2 suszone daktyle (opcjonalnie),
1 cebula, pokrojona na piórka,
2 zÄ…bki czosnku, pokrojone w plasterki,
1 mała łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu,
1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku,
szczypta kurkumy,
skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie),
2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
sól morska lub himalajska,
2-4 orzechy włoskie,
olej kokosowy do smażenia.

Na pesto pietruszkowe:

1 1/2 szklanki natki pietruszki (można użyć rukoli),
sok z 1/3 cytryny,
1 czubata łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika,
4 łyżki oliwy extra virgine,
sól morska lub himalajska do smaku.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pomidory i papryki. Piec 20-30 minut, obracając, aż skórka papryk ściemnieje. Przełożyć upieczone papryki do worka, zawiązać i pozostawić do ostygnięcia. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem. Zdjąć skórkę i oczyścić paprykę z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na kawałki. Z pomidorów zdjąć skórkę i również pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, zrumienić na nim na złoto cebulę.
dodać posiekany rozmaryn, tymianek i czosnek. Obsmażać jeszcze przez 2 minuty. Dodać pomidory, paprykę, daktyle, skórkę z cytryny i kurkumę i zalać całość wodą. Zupę gotować pod przykryciem przez 15 minut od momentu zagotowania.

Dodać ugotowana kasze jaglana i przyprawić zupę solą
Wszystkie składniki pesto zmiksować. Ja nie dysponuje urządzeniem, które zmiksowałoby tak małą ilość ingrediencji, dlatego posiekałam drobno natkę a następnie zrobiłam pesto przy pomocy moździerza.

Zupę podawać z domowym pesto, posiekanymi orzechami włoskimi oraz przyozdobioną natką lub bazylią.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I wanted to send a small remark to appreciate you for all the precious steps you are writing at this website. My time-consuming internet look up has at the end of the day been compensated with reputable know-how to go over with my best friends. I would declare that many of us website visitors actually are unquestionably lucky to dwell in a fantastic network with so many outstanding professionals with useful tricks. I feel very privileged to have used your entire site and look forward to some more excellent times reading here. Thanks once more for a lot of things.

off white - 2:50pm, środa 10 Maj 2023.https://www.offwhitesoutlet.com

I am only commenting to make you be aware of what a nice experience my friend's daughter went through viewing your web page. She came to find many issues, which included what it's like to possess an ideal helping character to get other individuals without problems fully understand a variety of specialized matters. You undoubtedly surpassed readers' expected results. Thanks for delivering the insightful, safe, informative and in addition cool thoughts on this topic to Tanya.

yeezy boost 350 - 8:49pm, Piątek 16 Czerwiec 2023.http://www.yeezy350boost.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów