
Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszÄ… jaglanÄ… i pesto pietruszkowym
Autor: thiessa @ 12:35am, środa 26 Październik 2016.
Kolejna zupa z "Jaglanego detoksu", która aż się prosi, żeby ją zrobić. Lubię zupy z pieczonych warzyw. Pieczenie wydobywa z nich aromaty, które są zupełnie różne od tych, które pochodzą wyłącznie z gotowania. Pieczona papryka jest zaś najbardziej aromatyczna z wszystkich pieczonych warzyw. Gdybym miała miejsce w zamrażarce rozważyłabym upieczenie większej ilości papryki. Poporcjowałabym ją i zamroziła, żeby w zimie cieszyć się jej aromatem. Wystarczy wtedy puszka pomidorów (ideałem byłby własny przecier pomidorowy) i porcja takiej papryki, żeby poczuć w zimie jak smakuje lato.
Zupa pomidorowo-paprykowa z kaszÄ… jaglanÄ… i pesto pietruszkowym
Źródło:"Jaglany detoks" Marek Zaremba
3-4 czerwone papryki,
4 pomidory lub 1 puszka konserwowych,
3/4 l wody,
2 suszone daktyle (opcjonalnie),
1 cebula, pokrojona na piórka,
2 zÄ…bki czosnku, pokrojone w plasterki,
1 mała łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu,
1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku,
szczypta kurkumy,
skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie),
2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
sól morska lub himalajska,
2-4 orzechy włoskie,
olej kokosowy do smażenia.
Na pesto pietruszkowe:
1 1/2 szklanki natki pietruszki (można użyć rukoli),
sok z 1/3 cytryny,
1 czubata łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika,
4 łyżki oliwy extra virgine,
sól morska lub himalajska do smaku.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pomidory i papryki. Piec 20-30 minut, obracając, aż skórka papryk ściemnieje. Przełożyć upieczone papryki do worka, zawiązać i pozostawić do ostygnięcia. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem. Zdjąć skórkę i oczyścić paprykę z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na kawałki. Z pomidorów zdjąć skórkę i również pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, zrumienić na nim na złoto cebulę.
dodać posiekany rozmaryn, tymianek i czosnek. Obsmażać jeszcze przez 2 minuty. Dodać pomidory, paprykę, daktyle, skórkę z cytryny i kurkumę i zalać całość wodą. Zupę gotować pod przykryciem przez 15 minut od momentu zagotowania.
Dodać ugotowana kasze jaglana i przyprawić zupę solą
Wszystkie składniki pesto zmiksować. Ja nie dysponuje urządzeniem, które zmiksowałoby tak małą ilość ingrediencji, dlatego posiekałam drobno natkę a następnie zrobiłam pesto przy pomocy moździerza.
Zupę podawać z domowym pesto, posiekanymi orzechami włoskimi oraz przyozdobioną natką lub bazylią.
Komentarze
I wanted to send a small remark to appreciate you for all the precious steps you are writing at this website. My time-consuming internet look up has at the end of the day been compensated with reputable know-how to go over with my best friends. I would declare that many of us website visitors actually are unquestionably lucky to dwell in a fantastic network with so many outstanding professionals with useful tricks. I feel very privileged to have used your entire site and look forward to some more excellent times reading here. Thanks once more for a lot of things.
off white - 2:50pm, środa 10 Maj 2023.https://www.offwhitesoutlet.com
I am only commenting to make you be aware of what a nice experience my friend's daughter went through viewing your web page. She came to find many issues, which included what it's like to possess an ideal helping character to get other individuals without problems fully understand a variety of specialized matters. You undoubtedly surpassed readers' expected results. Thanks for delivering the insightful, safe, informative and in addition cool thoughts on this topic to Tanya.
yeezy boost 350 - 8:49pm, Piątek 16 Czerwiec 2023.http://www.yeezy350boost.us.com