<<Strona główna

Tiurlu-giuwecz

Autor: thiessa @ 12:57pm, środa 12 Październik 2016.

Tiurlu-giuwecz, Turlu gyuvetch, Тюрлю гювеч


Giuwecz w kuchni bałkańskiej oznacza różnego rodzaju gliniane garnki oraz dania, które w nich powstają.
Takie garnki są stosunkowo szerokie i niskie i mogą być pokryte glazurą. Posiadają mały otwór w pokrywie, dzięki któremu zostaje wyrównane ciśnienie wewnątrz naczynia. W giuweczu piecze się potrawy bez dodatku płynu, bądź z jego małą ilością. W Bułgarii gliniane naczynia wytwarza się w miejscowości Troja. Pokryte są charakterystycznymi, ręcznie malowanymi wzorami, które rozpoznawalne saą na całym świecie.
Giuwecz też wyjdzie dobry, jeśli użyjemy zwykłego, żaroodpornego naczynia.
Na Bałkanach najczęściej przygotowuje się giuwecze mięsne, ale ja postawiłam na warzywny i zrobiłam go niemal z ostatnich letnich warzyw.

Tiurlu-giuwecz
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa

3-4 cebule,
5-6 pomidorów,
5-6 zielonych papryk,
2-3 bakłażany,
2 garście fasolki szparagowej,
5-6 ziemniaków,
garść okry (opcjonalnie),
ostra papryczka (według uznania),
4 łyżki oliwy,
1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
natka pietruszki.

Posiekaną cebulę udusić na oliwie do miękkości. Następnie dodać pokrojone w drobne kawałki: paprykę, pomidory, bakłażany, fasolkę i okrę. Fasolkę i okrę trzeba uprzednio obgotować przez 2 minuty we wrzątku.
Potrawę posolić, posypać czerwoną papryką i zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Przykryć i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać pokrojone w półksiężyce ziemniaki i piec dalej, do momentu, gdy w naczyniu pozostanie niewielka ilość sosu. Giuwecz nie ma prawa być wodnisty. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika posypać potrawę obficie posiekaną natką pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2016

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawy przepis...czy jednak z tak wielu warzyw nie wydziela się sporo wody? Jakich innych przypraw można dodać do jej przyprawienia :) ?

Mela - 2:59pm, Czwartek 13 Październik 2016.http://zywnoscdietetyczna.pl/

Trochę wody się wydzieli, oczywiście, ale trochę też wyparuje podczas pieczenia. Potrawa ma mieć trochę sosu, ale nie wodnistego. Jeśli chodzi o przyprawy to dałabym coś bułgarskiego, czyli czubrycę lub w zastępstwie cząber.

thiessa - 3:43pm, Sobota 15 Październik 2016.

I simply needed to thank you very much yet again. I do not know the things I would have carried out in the absence of the type of points revealed by you over this problem. It was actually the alarming condition in my position, nevertheless discovering a professional manner you managed the issue took me to cry for gladness. I am just happier for your service and then hope you really know what a great job you have been accomplishing instructing other individuals via a site. I am sure you have never encountered any of us.

yeezy 380 - 4:45am, Piątek 12 Maj 2023.http://www.yeezyboost380.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów