
Tiurlu-giuwecz
Autor: thiessa @ 12:57pm, środa 12 Październik 2016.
Giuwecz w kuchni bałkańskiej oznacza różnego rodzaju gliniane garnki oraz dania, które w nich powstają.
Takie garnki są stosunkowo szerokie i niskie i mogą być pokryte glazurą. Posiadają mały otwór w pokrywie, dzięki któremu zostaje wyrównane ciśnienie wewnątrz naczynia. W giuweczu piecze się potrawy bez dodatku płynu, bądź z jego małą ilością. W Bułgarii gliniane naczynia wytwarza się w miejscowości Troja. Pokryte są charakterystycznymi, ręcznie malowanymi wzorami, które rozpoznawalne saą na całym świecie.
Giuwecz też wyjdzie dobry, jeśli użyjemy zwykłego, żaroodpornego naczynia.
Na Bałkanach najczęściej przygotowuje się giuwecze mięsne, ale ja postawiłam na warzywny i zrobiłam go niemal z ostatnich letnich warzyw.
Tiurlu-giuwecz
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa
3-4 cebule,
5-6 pomidorów,
5-6 zielonych papryk,
2-3 bakłażany,
2 garście fasolki szparagowej,
5-6 ziemniaków,
garść okry (opcjonalnie),
ostra papryczka (według uznania),
4 łyżki oliwy,
1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
natka pietruszki.
Posiekaną cebulę udusić na oliwie do miękkości. Następnie dodać pokrojone w drobne kawałki: paprykę, pomidory, bakłażany, fasolkę i okrę. Fasolkę i okrę trzeba uprzednio obgotować przez 2 minuty we wrzątku.
Potrawę posolić, posypać czerwoną papryką i zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Przykryć i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać pokrojone w półksiężyce ziemniaki i piec dalej, do momentu, gdy w naczyniu pozostanie niewielka ilość sosu. Giuwecz nie ma prawa być wodnisty. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika posypać potrawę obficie posiekaną natką pietruszki.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2016
Komentarze
Bardzo ciekawy przepis...czy jednak z tak wielu warzyw nie wydziela się sporo wody? Jakich innych przypraw można dodać do jej przyprawienia :) ?
Mela - 2:59pm, Czwartek 13 Październik 2016.http://zywnoscdietetyczna.pl/
Trochę wody się wydzieli, oczywiście, ale trochę też wyparuje podczas pieczenia. Potrawa ma mieć trochę sosu, ale nie wodnistego. Jeśli chodzi o przyprawy to dałabym coś bułgarskiego, czyli czubrycę lub w zastępstwie cząber.
thiessa - 3:43pm, Sobota 15 Październik 2016.
I simply needed to thank you very much yet again. I do not know the things I would have carried out in the absence of the type of points revealed by you over this problem. It was actually the alarming condition in my position, nevertheless discovering a professional manner you managed the issue took me to cry for gladness. I am just happier for your service and then hope you really know what a great job you have been accomplishing instructing other individuals via a site. I am sure you have never encountered any of us.
yeezy 380 - 4:45am, Piątek 12 Maj 2023.http://www.yeezyboost380.us.com