
Sałatka z cebuli
Autor: thiessa @ 8:15pm, środa 5 Październik 2016.
Cebulę lubię tylko smażoną i na surowo. Gotowana i pieczona nabiera posmaku, którego nie znoszę niemniej jednak sałatka bardzo mnie intrygowała. Stwierdziłam, że w zasadzie niczego nie tracę i zrobiłam z ciekawości. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Całość wspaniale smakuje i jest to dobry sposób na zjedzenie większej ilości cebuli nie będąc po tym uciążliwym dla reszty społeczeństwa.
Sałatka z cebuli
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa
3-4 cebule,
5 orzechów włoskich,
2 jajka,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
natka pietruszki,
sól.
Cebulę upiec w całości w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wystygnie, obrać z łupinek i pokroić na plasterki. Najlepiej jedna ręką przetrzymywać cebule od góry a drugą ciąć przy pomocy bardzo ostrego noża prowadząc go równolegle do deski do krojenia. Zacząć od dołu i kierować się ku górze. Powstaną ładne plasterki składające się z krążków. Krojenie cebuli w tradycyjny sposób spowoduje, że poszczególne warstwy będą się rozłazić. Pokrojoną cebulę ułożyć na talerzu, posypać posiekanymi orzechami im ugotowanym na twardo i pokrojonym w drobna kostkę jajkami oraz posiekaną natką pietruszki. Posolić do smaku i polać sałatkę mieszanką oliwy z octem.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2016
Komentarze
Ja cebulę lubię w każdej postaci, pewnie w tej też polubię :)
baixiaotai - 1:55pm, Czwartek 6 Październik 2016.http://www.baixiaotai.blogspot.com
O, to ja, jak raz, najbardziej lubiÄ™ pieczonÄ…, tzn. po surowej, ale w czymÅ› zamarynowanej.
Beata, Magazyn Kuchenny - 11:02am, Poniedziałek 10 Październik 2016.http://www.magazynkuchenny.com/
Wygląda niezwykle smakowicie :) tylko czy nie jest ona zbyt "ciężka" dla układu pokarmowego?
Mela - 1:27pm, Wtorek 11 Październik 2016.http://zywnoscdietetyczna.pl/
Mela tego to nie wiem. U mnie w domu nikt nie ma problemów z trawieniem cebuli, ani dolegliwoÅ›ci po jej zjedzeniu.
thiessa - 12:24am, Niedziela 16 Październik 2016.http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog