
Curry z nerkowców i kalafiora
Autor: thiessa @ 4:10pm, środa 28 Wrzesień 2016.
Tak naprawdę to danie nazywałoby się fachowo korma. Zawiera aromatyczny sos oraz mielone orzechy, które maja za zadanie zagęścić ten sos. Jest to jedno z najmniej zaskakujących dań w książce Dominiki Wójciak, jeśli ktoś na codzień praktykuje kuchnię indyjską, ale za to niesamowicie smaczne. Zrobiłam dwa razy, bo akurat miałam w domu wszystkie składniki.
W wersji wegańskiej należy użyć oleju zamiast klarowanego masła i podać curry z gęstym jogurtem kokosowym.
Curry z nerkowców i kalafiora
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak
1 duży kalafior, podzielony na różyczki,
4 ząbki czosnku, zmiażdżone,
4 cm kawałek korzenia imbiru, starty na tarce o małych oczkach,
2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane,
1 pęczek kolendry,
2 łyżki wody,
2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
10 liści curry (opcjonalnie),
2 łyżeczki garam masala,
1 łyżeczka kurkumy,
1 puszka pokrojonych pomidorów,
1 puszka mleka kokosowego,
150g orzechów nerkowca,
1 szklanka zielonego groszku lub w sezonie pęczek zielonych szparagów,
4 łyżki gęstego jogurtu greckiego do podania.
Czosnek, imbir, chilli i posiekane łodygi kolendry zmiksować na pastę. Jeśli trzeba dodać 2 łyżki wody. Mój mikser nie radzi sobie z tak małymi ilościami, dlatego użyłam moździerza.
Na oleju uprażyć czarną gorczycę. Kiedy zaczną podskakiwać dodać liście curry i przygotowana masę. Smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wrzucić przyprawy i smażyć przez kolejną minutę. Dodać kalafiora, pomidory oraz mleko kokosowe. Doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż kalafior zmięknie a sos lekko zgęstnieje.
W międzyczasie uprażyć orzechy nerkowca na suchej patelni.
Połowę zmielić, rozprowadzić 2 łyżkami sosu z gotowania i dodać do curry. Resztę zostawić do podania.
Kiedy kalafior będzie prawie gotowy dodać groszek lub szparagi i gotować jeszcze przez 5 minut.
Podawać od razu z posiekanymi liśćmi kolendry, prażonymi orzechami i jogurtem. Jako dodatek podać ryz basmati ( u mnie brązowy).
Komentarze
JadÅ‚am takie curry z restauracji, ale jeszcze nie robiÅ‚am sama na bazie nerkowców. Bardzo apetyczne :)
Zuzia - 10:15pm, Poniedziałek 3 Październik 2016.http://www.chilliczosnekioliwa.pl