
Curry z cukinii i kalafiora
Autor: thiessa @ 7:55pm, Poniedziałek 26 Wrzesień 2016.
Ostatnio mam fazę na kalafiora. Ugotowałam trzy rodzaje curry, każde inne. Jedno jest już na blogu. To bardzo delikatne i łagodne, jak na kuchnie lankijską curry z kalafiora, orzechów nerkowca i groszku. Drugie to oto cukiniowo-kalafiorowe i trzecie z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak, które pokażę następnym razem.
Curry uwielbiam pod każdą postacią i nie skłamie, jeśli napiszę, że nie ma tygodnia, kiedy bym go nie jadła przynajmniej jeden raz. Jest to najprostszy i najszybszy sposób na obiad, kiedy akurat nie ma bliżej określonego pomysłu, co gotować. Wystarczy zawartość lodówki i parę przypraw. Zawsze gdzieś się też znajdzie puszka pomidorów, czy mleka kokosowego (ja trzymam w zamrażarce domowej produkcji).
Curry z cukinii i kalafiora
Źródło: "Goodfood" 7-8/2016
2 łyżki oleju,
2 małe cebule, drobno posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżki żółtej pasty curry,
400 ml mleka kokosowego ( u mnie własnego wyrobu),
1 średniej wielkości kalafior (waga różyczek ok. 450g),
2 cukinie wielkości ogórka szklarniowego, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone w plasterki,
1 papryczka chilli pozbawiona nasion i pokrojona w plasterki,
mały pęczek kolendry (same liście),
ryż basmati do podania.
W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż będzie miękka, ale nie brązowa. Dodać czosnek oraz past curry, smażyć jeszcze 2 minuty.
Wlać mleko kokosowe i około 1/2 puszki po mleku kokosowym wody. Zagotować. Kiedy całość zacznie wrzeć dodać kalafior i cukinię. Przykryć patelnię i gotować około 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, kiedy sos zmniejszy nieco objętość i zgęstnieje. Przyprawić curry solą.
W czasie, kiedy curry się gotuje ugotować ryż. Curry podawać w miseczkach, posypane chilli i kolendrą.
Komentarze