
Sałatka z fasoli szparagowej i mango
Autor: thiessa @ 8:05pm, Czwartek 22 Wrzesień 2016.
Jak co roku na mojej działce wyrasta więcej fasolki szparagowej, niż mogę przejeść. Obok paru dań, które wciąż powtarzam, aby ją przejeść jak: fasolka z jajkiem sadzonym, fasolka smażona w woku na sposób tajski, sałatka z fasolki szparagowej i pomidorków cherry z pokruszonym chlebemj i fasolka szparagowa po grecku wciąż przygotowuję coś nowego. Kuchnię tajską uwielbiam i różne połączenia smaków nie są mi obce. Tak samo w przypadku tej sałatki, niby nic odkrywczego, ale człowiek chyba potrzebuje zobaczyć coś na zdjęciu, żeby podjąć decyzję, że robię od ręki.
Smaczna, pikantna, orzeźwiająca i szybka w wykonaniu. Czego chcieć więcej?
Sałatka z fasoli szparagowej i mango
Źródło: "Zielona kuchnia" Jessica Nadel
450g fasoli szparagowej, (jeśli jest możliwość to najlepiej użyć fasolnika chińskiego),
2 lekko niedojrzałe owoce mango, obrane i pokrojone w długie, cienkie paski,
150g pomidorków cherry lub winogronowych, przeciętych na pół,
10g świeżej kolendry, posiekanej,
3 pęczki cebulki dymki, drobno posiekanej,
35g orzechów ziemnych, posiekanych lub utłuczonych w moździerzu,
1 łyżka oleju roślinnego,
2 łyżki sosu z limonki,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego lub cukru palmowego,
1 posiekana chilli "ptasie oko" (opcjonalnie).
W garnku zagotować wodę, wrzucić fasolkę i gotować przez 4-5 minut. Następnie odcedzić i zanurzyć w lodowatej wodzie, by zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być jasnozielona i krucha. Odcedzić, odciąć końcówki i przekroić fasolkę na połowę. Umieścić w misce i odstawić.
Do fasolki dodać mango, pomidorki, cebule dymkę, kolendrę i orzechy ziemne.
Pozostałe składniki wymieszać, by sporządzić dressing. Wlać go na sałatkę, wymieszać i podawać
Sałatkę można przyrządzić wcześniej i dodać do niej oso tuz przed podaniem albo marynować w lodówce do trzech godzin.
Komentarze