
Soczewica wg przepisu mnichów ze ũwiętej Góry
Autor: thiessa @ 2:40pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2016.
We Wrocławiu dzisiaj zimno, mokro i wieje wiatr, zatem miseczka takiej ciepłej soczewicy będzie jak znalazł po powrocie do domu.
Przepis pochodzi zapewne, jak w przypadku sałatki mnisiej z bułgarskiego monastyru Zograf na ũwiętej Górze Athos - największego działającego ośrodka prawosławnego monastycyzmu.
Potrawę zrobimy szybciej, jeśli pominiemy proces namaczania soczewicy. Prawdę powiedziawszy nie jest on konieczny.
Soczewica wg przepisu mnichów ze ũwiętej Góry
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa
300g zielonej soczewicy,
2 cebule,
5-6 ząbków czosnku,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
2 ostre papryczki chilli,
2-3 pomidory lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
szczypta cynamonu,
szczypta utłuczonych goździków,
3 łyżki oliwy,
sól,
sok z cytryny.
Oczyszczoną i umytą soczewicę moczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić o posolić do smaku. Osobno podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zrumieni dodać posiekany czosnek oraz obrane ze skórek i starte na tarce pomidory. Zdjąć z ognia, posypać czerwoną papryką, cynamonem i goździkami. Następnie wlać filiżankę gorącej wody i dodać ostre papryczki. Postawić garnek z powrotem na ogniu i mieszać drewniana łyżką. Po 10 minutach dodać otrzymany sos do ugotowanej soczewicy.
Danie podawać doprawione sokiem z cytryny.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2016
Komentarze