<<Strona główna

Bakłażan z kuskusem izraelskim i halloumi

Autor: thiessa @ 7:48pm, Niedziela 11 Wrzesień 2016.

Bakłażan z kuskusem izraelskim i halloumi, Eggplant with couscous and halloumi


Bardzo dobre sezonowe danie, akurat na tę porę roku. Robiłam w tamtym roku, ale nie zamieściłam przepisu. Zapewne byłam zbytnio zaabsorbowana moim, wówczas półrocznym, dzieckiem.
O kuskusie izraelskim pisałam przy okazji risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów . Tak na prawdę niewiele ma on wspólnego z kuskusem, poza tym, że oba produkty powstają z pszenicy. Jest to makaron zrobiony z mąki durum w postaci malutkich kuleczek, przypominających perełki. Suszy się go na otwartym ogniu, dlatego świetne absorbuje wszelkie płyny. Ma przyjemną konsystencję i orzechowy posmak.
Izraelski kuskus można kupić w tureckich i arabskich sklepach a także w sklepach internetowych. Widziałam też ostatnio, że bez problemu można kupić makaron o takim kształcie w większości sklepów pod nazwą zacierki. Są takie o nieregularnym kształcie i takie, które wyglądają identycznie jak kuskus izraelski. Co prawda nie nosi on wówczas wdzięcznej nazwy "izraelski kuskus" i pewnie nie jest zrobiony z mąki durum, ale na pewno świetnie sprawdzi się w przepisach, które wymagają jego użycia.
Dobrze w tym daniu sprawdzi się też makaron w kształcie ryżu. Zamiast halloumi można danie podać z plasterkami fety. Ja mojego halloumi celowo nie grillowałam jak tego wymaga przepis, bo zauważyłam, że kiedy data ważności jest już krótka to halloumi zawsze zaczyna mi się rozpływać pod wpływem temperatury.

Bakłażan z kuskusem izraelskim i halloumi
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes

250g kuskusu izraelskiego,
5 łyżek oliwy plus dodatkowo do smarowania,
1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę,
2 łyżki melasy z granatów lub syropu daktylowego,
1 duża cebula posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 cukinie, pokrojone w kostkÄ™,
1 duży strąk czerwonej papryki, oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę,
1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z nasion i pokrojona na cienkie plasterki,
1 łyżeczka nasion kuminu,
2 łyżeczki ras-el-hanout,
150g młodych liści szpinaku,
2 łyżki soku z cytryny,
250g sera halloumi, osuszonego i pokrojonego w plastry,
3 łyżki posiekanych listków kolendry,
2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki,
sól i świeżo zmielony pieprz.

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy na niedużym ogniu. Włożyć bakłażana i smażyć około 15 minut lub aż zmięknie i zrumieni się na złoto, stale mieszając. Dodać melasę z granatów, mieszać, aż bakłażan nabierze połysku. Przełożyć do miski, przykryć, żeby nie ostygł.
Patelnię umyć, rozgrzać resztę oliwy na niedużym ogniu, wrzucić cebulę, smażyć 10 minut na złoty kolor. Dodać czosnek, cukinię, czerwoną paprykę i chilli. Smażyć jeszcze 3 minuty lub aż zmiękną. Wsypać nasiona kuminu i ras-el-hanout, wymieszać, następnie dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie.
Kuskus rozluźnić widelcem, dodać do warzyw razem z sokiem z cytryny, starannie wymieszać, wszystko razem dobrze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.
Mocno rozgrzać patelnię grillową. Halloumi posmarować odrobina oliwy, opiekać 2-3 minuty z obu stron lub aż zmięknie.
Na kuskus wyłożyć bakłażana i ser, posypać kolendrą i natką.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

WedÅ‚ug mnie ten przepis jest cudowny. Idealne połączenie skÅ‚adników.:) Zapraszam do siebie.

jaglusia - 8:32pm, Niedziela 11 Wrzesień 2016.http://jaglusia.wordpress.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów