
Bakłażan z kuskusem izraelskim i halloumi
Autor: thiessa @ 7:48pm, Niedziela 11 Wrzesień 2016.
Bardzo dobre sezonowe danie, akurat na tę porę roku. Robiłam w tamtym roku, ale nie zamieściłam przepisu. Zapewne byłam zbytnio zaabsorbowana moim, wówczas półrocznym, dzieckiem.
O kuskusie izraelskim pisałam przy okazji risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów . Tak na prawdę niewiele ma on wspólnego z kuskusem, poza tym, że oba produkty powstają z pszenicy. Jest to makaron zrobiony z mąki durum w postaci malutkich kuleczek, przypominających perełki. Suszy się go na otwartym ogniu, dlatego świetne absorbuje wszelkie płyny. Ma przyjemną konsystencję i orzechowy posmak.
Izraelski kuskus można kupić w tureckich i arabskich sklepach a także w sklepach internetowych. Widziałam też ostatnio, że bez problemu można kupić makaron o takim kształcie w większości sklepów pod nazwą zacierki. Są takie o nieregularnym kształcie i takie, które wyglądają identycznie jak kuskus izraelski. Co prawda nie nosi on wówczas wdzięcznej nazwy "izraelski kuskus" i pewnie nie jest zrobiony z mąki durum, ale na pewno świetnie sprawdzi się w przepisach, które wymagają jego użycia.
Dobrze w tym daniu sprawdzi się też makaron w kształcie ryżu. Zamiast halloumi można danie podać z plasterkami fety. Ja mojego halloumi celowo nie grillowałam jak tego wymaga przepis, bo zauważyłam, że kiedy data ważności jest już krótka to halloumi zawsze zaczyna mi się rozpływać pod wpływem temperatury.
Bakłażan z kuskusem izraelskim i halloumi
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
250g kuskusu izraelskiego,
5 łyżek oliwy plus dodatkowo do smarowania,
1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę,
2 łyżki melasy z granatów lub syropu daktylowego,
1 duża cebula posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 cukinie, pokrojone w kostkÄ™,
1 duży strąk czerwonej papryki, oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę,
1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z nasion i pokrojona na cienkie plasterki,
1 łyżeczka nasion kuminu,
2 łyżeczki ras-el-hanout,
150g młodych liści szpinaku,
2 łyżki soku z cytryny,
250g sera halloumi, osuszonego i pokrojonego w plastry,
3 łyżki posiekanych listków kolendry,
2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy na niedużym ogniu. Włożyć bakłażana i smażyć około 15 minut lub aż zmięknie i zrumieni się na złoto, stale mieszając. Dodać melasę z granatów, mieszać, aż bakłażan nabierze połysku. Przełożyć do miski, przykryć, żeby nie ostygł.
Patelnię umyć, rozgrzać resztę oliwy na niedużym ogniu, wrzucić cebulę, smażyć 10 minut na złoty kolor. Dodać czosnek, cukinię, czerwoną paprykę i chilli. Smażyć jeszcze 3 minuty lub aż zmiękną. Wsypać nasiona kuminu i ras-el-hanout, wymieszać, następnie dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie.
Kuskus rozluźnić widelcem, dodać do warzyw razem z sokiem z cytryny, starannie wymieszać, wszystko razem dobrze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.
Mocno rozgrzać patelnię grillową. Halloumi posmarować odrobina oliwy, opiekać 2-3 minuty z obu stron lub aż zmięknie.
Na kuskus wyłożyć bakłażana i ser, posypać kolendrą i natką.
Komentarze
WedÅ‚ug mnie ten przepis jest cudowny. Idealne połączenie skÅ‚adników.:) Zapraszam do siebie.
jaglusia - 8:32pm, Niedziela 11 Wrzesień 2016.http://jaglusia.wordpress.com