<<Strona główna

Baba ghanoush

Autor: thiessa @ 11:05pm, Sobota 20 Sierpień 2016.

Baba ghanoush


Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej popularne na Bliskim Wchodzie (Liban, Syria) i w Egipcie. Jej głównymi składnikami są bakłażany, pasta sezamowa, sok z cytryny i sól. W zależności od miejsca pochodzenia uzupełniona o różne dodatki. Ja zawsze robię wersję egipską z dodatkiem jogurtu, chyba z przyzwyczajenia. Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ją parę lat temu wykorzystałam przepis, któremu jestem wierna do chwili obecnej. Kiedy syn był w wieku przedszkolnym było to jego ulubione letnie pożywienie. Nie musiał mieć nawet do niej chleba, zwyczajnie wyjadał łyżką z miski. W krajach arabskich pastę te je się z chlebkiem pita a w naszych warunkach świetnie sprawdzi się nam kromce chleba, lub jako dodatek do mięs z grilla czy warzyw. 
W innych regionach świata przyrządza się podobne pasty. Ja polecam bułgarska wersję tego dania - kiopułu

Baba ghanoush
Źródło: "Kuchnia arabska" pod redakcją Radosława Roczona

1 duży bakłażan,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki tahini,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka soku z cytryny,
1/2 filiżanki jogurtu,
3 łyżki oliwy,
ewentualnie kilka oliwek do przybrania.

Piekarnik rozgrzać do 200C. Bakłażana owinąć folią do pieczenia błyszcząca stroną na zewnątrz. Piec przez godzinę. Po ostudzeniu odciąć szypułkę i obrać ze skóry. Włożyć do miksera, dodać czosnek, tahini, sól, sok z cytryny i jogurt.
Miksować do otrzymania kremowej konsystencji. Przełożyć do miski, polać oliwą i ozdobić oliwkami.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dzięki za przypomnienie! Muszę znów zrobić, kocham bakłażany :)

baixiaotai - 3:14am, Niedziela 21 Sierpień 2016.http://www.baixiaotai.blogspot.com

Uwielbiam bakłażana i generalnie lubię sezam, ale jak jest dodane tahini to nic mi nie smakuje. Nie wiem dlaczego akurat takie łączenie mi przeszkadza. Bez tahini to juz nie będzie to samo, co? Wygląda genialnie.

Marzena - 9:52am, Niedziela 21 Sierpień 2016.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Zdecydowanie w top 10 dań z bakłażana

Beata, Magazyn Kuchenny - 11:27am, Niedziela 21 Sierpień 2016.http://www.magazynkuchenny.com/

Marzena bez tahini jak najbardziej można zrobić! Połączenie samego bakłażana z czosnkiem jest pyszne. Powstanie wtedy bułgarskie kiopułu. Zobacz na aktywny link.

thiessa - 4:22pm, Poniedziałek 22 Sierpień 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów