<<Strona główna

Rabarbarowe batoniki

Autor: thiessa @ 8:09pm, środa 17 Sierpień 2016.

Rabarbarowe batoniki, Rhubarb bars


Bardzo dobre batoniki, zapewne za sprawą ciasta z płatków owsianych, które zastępuje w tym przepisie ciasto kruche. Jest tak dobre, że można je jeść łyżeczką. Warto również wykorzystać recepturę do innych wypieków, chociażby do wypieku dowolnego sernika.

Rabarbarowe batoniki
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak

200g płatków owsianych błyskawicznych,
100g maki pszennej,
1 łyżeczka imbiru,
200g masła
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego,
szczypta soli.

Rabarbarowy krem:

4 łodygi rabarbaru,
1/2 szklanki wody + 2 łyżki,
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego,
sok i skórka otarta z 1 limonki,
70g masła,
4 żółtka.

Piekarnik rozgrzać do 180C.
Płatki wymieszać z mąką, imbirem i solą. Masło rozpuścić z cukrem, dodać do niego suche składniki i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć i wstawić do piekarnika na 30 minut, aż się zezłoci (ja piekłam krócej). Wyjąć i przestudzić, ale nie wyłączać piekarnika.
W międzyczasie przygotować krem. Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Wrzucić do rondelka, dodać 1/2 szklanki wody, cukier, skórkę i sok z limonki, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Mus przetrzeć przez sito. Dodać masło i podgrzać razem. Żółtka rozbełtać z 2 łyżkami wody i powoli, cały czas mieszając przelać do rondelka z rabarbarowym musem. Rondelek ustawić nad garnkiem z gorąca wodą i cały czas mieszając podgrzewać krem, aż zgęstnieje. Ponownie przelać przez sito, jeśli jest taka potrzeba. U mnie nie było to konieczne.
Ciepły krem wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 10 minut. Przed podaniem dokładnie schłodzić.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

fajny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, pycha!

Sarna - 8:40am, Czwartek 18 Sierpień 2016.http://kasiasarna.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów