
Rabarbarowe batoniki
Autor: thiessa @ 8:09pm, środa 17 Sierpień 2016.
Bardzo dobre batoniki, zapewne za sprawą ciasta z płatków owsianych, które zastępuje w tym przepisie ciasto kruche. Jest tak dobre, że można je jeść łyżeczką. Warto również wykorzystać recepturę do innych wypieków, chociażby do wypieku dowolnego sernika.
Rabarbarowe batoniki
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak
200g płatków owsianych błyskawicznych,
100g maki pszennej,
1 łyżeczka imbiru,
200g masła
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego,
szczypta soli.
Rabarbarowy krem:
4 łodygi rabarbaru,
1/2 szklanki wody + 2 łyżki,
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego,
sok i skórka otarta z 1 limonki,
70g masła,
4 żółtka.
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Płatki wymieszać z mąką, imbirem i solą. Masło rozpuścić z cukrem, dodać do niego suche składniki i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć i wstawić do piekarnika na 30 minut, aż się zezłoci (ja piekłam krócej). Wyjąć i przestudzić, ale nie wyłączać piekarnika.
W międzyczasie przygotować krem. Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać). Wrzucić do rondelka, dodać 1/2 szklanki wody, cukier, skórkę i sok z limonki, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Mus przetrzeć przez sito. Dodać masło i podgrzać razem. Żółtka rozbełtać z 2 łyżkami wody i powoli, cały czas mieszając przelać do rondelka z rabarbarowym musem. Rondelek ustawić nad garnkiem z gorąca wodą i cały czas mieszając podgrzewać krem, aż zgęstnieje. Ponownie przelać przez sito, jeśli jest taka potrzeba. U mnie nie było to konieczne.
Ciepły krem wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 10 minut. Przed podaniem dokładnie schłodzić.
Komentarze
fajny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, pycha!
Sarna - 8:40am, Czwartek 18 Sierpień 2016.http://kasiasarna.blogspot.com