
Wołowina z ras el hanout
Autor: thiessa @ 9:08pm, środa 7 Lipiec 2010.
Źródło: "Kuchnia orientalna" Elisabeth Döpp, Christian Willrich, Jörn Rebbe
Ras el hanout to mieszanka przypraw popularna w kuchniach krajów północnoafrykańskich. W dosłownym tłumaczeniu jej nazwa oznacza "najlepsze w sklepie" albo według innego źródła "mieszankę właściciela ziemskiego". I bądź tu człowieku mądry. Stosowana jest do dań mięsnych i tajine. Mieszanki poszczególnych krajów różnią się pomiędzy sobą doborem przypraw a w wersji "bogatej" liczba przypraw może dochodzić średnio do dwudziestu.
Do tej pory stosowałam mieszankę charakterystyczną dla kuchni egipskiej, ale dla potrzeb tego przepisu sporządziłam mieszankę marokańską. Przepis na obie podaję poniżej. Ja robiąc taką mieszankę pomijam całkowicie sól. Warto zrobić sobie takie mieszanki, zamknąć w słoiczki, żeby nie zwietrzały i cieszyć się smakiem kuchni orientalnej.
Składniki:
800g wołowiny, pokrojonej na 3 cm kostkę,
2 cebule, posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany,
1 łyżka ras el hanout,
1/2 łyżeczki mielonego szafranu,
2 łyżki oliwy,
150g rodzynek (dałam jakąś 1/3 tej ilości),
100g migdałów zblanszowanych i obranych z łupinek,
2 papryki, pokrojone na kawałki (mogą być w różnych kolorach),
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
sól, pieprz,
1 łyżka miodu.
Na oliwie podsmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni dodać czosnek, imbir i ras el hanout, smażyć jeszcze przez chwilkę. Przełożyć do garnka w którym będziemy gotować danie. Dolewamy nieco oliwy na patelnię i podsmażamy ze wszystkich stron posolone mięso. Wrzucamy je do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod sam koniec gotowania do garnka dorzucamy paprykę, namoczone wcześniej przez 10 minut rodzynki i cynamon. Gotujemy do miękkości papryki. Po wyłączeniu gazu doprawiamy miodem i ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy posypane podprażonymi na suchej patelni migdałami.
Ras el hanout marokańska
- łyżeczka ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
- duża szczypta szafranu (ok. 1/3 łyżeczki),
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 i 1/2 łyżeczki kwiatu muszkatałowca,
- 1 łyżeczka cynamonu lub 5-cm kawałek kory cynamonowej,
- 2 łyżeczki kardamonu,
- 2 5-cm kawałki suszonego imbiru lub 2 łyżeczki zmielonego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka lawendy.
Ras el hanout egipska
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 2 łyżeczki soli ,
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka cynamonu lub 5-cm kawałek kory cynamonowej,
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka cayenne,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków.

Komentarze
Może chodzi o najlepszÄ… mieszankÄ™ przypraw autorstwa wÅ‚aÅ›ciciela ziemskiego, który posiada również sklep;-)
Smakowicie wyglÄ…da!
grumko - 6:36am, Czwartek 8 Lipiec 2010.
Niezle to wykombinowales:-)
thiessa - 4:48pm, Czwartek 8 Lipiec 2010.
hello guos 9128738516
buy cialis online - 2:37pm, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com