<<Strona główna

Wołowina z ras el hanout

Autor: thiessa @ 9:08pm, środa 7 Lipiec 2010.


Źródło: "Kuchnia orientalna" Elisabeth Döpp, Christian Willrich, Jörn Rebbe


Ras el hanout to mieszanka przypraw popularna w kuchniach krajów północnoafrykańskich. W dosłownym tłumaczeniu jej nazwa oznacza "najlepsze w sklepie" albo według innego źródła "mieszankę właściciela ziemskiego". I bądź tu człowieku mądry. Stosowana jest do dań mięsnych i tajine. Mieszanki poszczególnych krajów różnią się pomiędzy sobą doborem przypraw a w wersji "bogatej" liczba przypraw może dochodzić średnio do dwudziestu.
Do tej pory stosowałam mieszankę charakterystyczną dla kuchni egipskiej, ale dla potrzeb tego przepisu sporządziłam mieszankę marokańską. Przepis na obie podaję poniżej. Ja robiąc taką mieszankę pomijam całkowicie sól. Warto zrobić sobie takie mieszanki, zamknąć w słoiczki, żeby nie zwietrzały i cieszyć się smakiem kuchni orientalnej.

Składniki:

800g wołowiny, pokrojonej na 3 cm kostkę,
2 cebule, posiekane,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany,
1 łyżka ras el hanout,
1/2 łyżeczki mielonego szafranu,
2 łyżki oliwy,
150g rodzynek (dałam jakąś 1/3 tej ilości),
100g migdałów zblanszowanych i obranych z łupinek,
2 papryki, pokrojone na kawałki (mogą być w różnych kolorach),
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
sól, pieprz,
1 łyżka miodu.

Na oliwie podsmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni dodać czosnek, imbir i ras el hanout, smażyć jeszcze przez chwilkę. Przełożyć do garnka w którym będziemy gotować danie. Dolewamy nieco oliwy na patelnię i podsmażamy ze wszystkich stron posolone mięso. Wrzucamy je do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod sam koniec gotowania do garnka dorzucamy paprykę, namoczone wcześniej przez 10 minut rodzynki i cynamon. Gotujemy do miękkości papryki. Po wyłączeniu gazu doprawiamy miodem i ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy posypane podprażonymi na suchej patelni migdałami.


Ras el hanout marokańska

- łyżeczka ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
- duża szczypta szafranu (ok. 1/3 łyżeczki),
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 i 1/2 łyżeczki kwiatu muszkatałowca,
- 1 łyżeczka cynamonu lub 5-cm kawałek kory cynamonowej,
- 2 łyżeczki kardamonu,
- 2 5-cm kawałki suszonego imbiru lub 2 łyżeczki zmielonego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka lawendy.

Ras el hanout egipska

- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 2 łyżeczki soli ,
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka cynamonu lub 5-cm kawałek kory cynamonowej,
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka cayenne,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków.

Smaki Afryki zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Może chodzi o najlepszą mieszankę przypraw autorstwa właściciela ziemskiego, który posiada również sklep;-)
Smakowicie wygląda!

grumko - 6:36am, Czwartek 8 Lipiec 2010.

Niezle to wykombinowales:-)

thiessa - 4:48pm, Czwartek 8 Lipiec 2010.

hello guos 9128738516

buy cialis online - 2:37pm, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów