
Grillowane marynowane polędwiczki wieprzowe
Autor: thiessa @ 8:34pm, Sobota 6 Luty 2010.
Źródło: "Season of my heart" Susana Trilling
Absolutnie pyszna marynata. Z podanej ilości wychodzi jej tak dużo, że starcza na 3 razy większą ilość mięsa niż podaję poniżej cytując oryginalny przepis. Autorka proponuje jako alternatywę dla mięsa posmarowanie marynatą portobello. Danie pochodzi z regionu Cañada.
Składniki:
6-7 chilli guajillos,
3 ziarnka pieprzu,
1 ziele angielskie,
1 goździk,
1,5 cm kawałek cynamonu
1/4 łyżeczki suszonego oregano,
1/2 szklanki octu jabłkowego, albo innego owocowego,
7 ząbków czosnku,
1/2 łyżeczki soli, albo do smaku,
450g schabu (u mnie polędwiczki wieprzowe), pokrojonego w plastry
Do ozdoby:
8 zielonych cebulek, albo 4 średnie, albo 1 duża białą cebula,
2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki,
8 rzodkiewek, pokrojowych w kwiaty,
4 limonki, przekrojone na pół,
12 kukurydzianych, albo pszennych tortilli.
Zagotować 2 szklanki wody w rondelku, wrzucić chilli i moczyć przez 10 min. Na patelni/comalu uprażyć przyprawy i zmiksować je w blenderze z namoczonym chilli i 1/2 szklanki wody spod chilli.
Marynatą pokryć mięso i odstawić na 1-2 godziny (można na cała noc).
Mięso zgrillować.
Każdą cebulę przeciąć na krzyż do jednej trzeciej wysokości. Wrzucić na grill i pozwolić się jej opiekać do momentu, kiedy w środku będzie lekko przezroczysta. Obrać z zewnętrznej warstwy, skropić sokiem z limonki i podawać do mięsa razem z awokado, rzodkiewkami, cząstkami limonki i tortillami.
Komentarze