
Pieczona marchewka z winogronami i soczewicÄ…
Autor: thiessa @ 8:21pm, Czwartek 4 Sierpień 2016.
Uwielbiam pieczoną marchewkę. Przyrządzona wg tego przepisu jest absolutnym hitem. Robiłam ją wiele razy i jeszcze mi się nie zdążyła znudzić. Słyszałam wiele dobrego o pieczonych marchewkach Dominiki Wójcak i nie miałam wątpliwości, że będą pyszne, ale efekt przerósł moje najśmielsze marzenia. Są obłędne! Rozumiem teraz co miała na myśli Dominika, pisząc, że jest to jedno z jej najulubieńszych dań w całej książce. W przepisie występuje melasa z granatów, która jest stale obecna w mojej kuchni, ale osoby, które jej nie posiadają mogą przyrządzić ja samodzielnie wg przepisu Dominiki, który podaję niżej. Wypróbowałam, kiedy zabrakło kupnej. Jest równie smaczna co kupna. Ma tylko nieco ciemniejszy kolor. Dodatek wody z kwiatów pomarańczy jest opcjonalny, ale bez jej dodatku marchewki nie będą już smakować tak bosko. To właśnie ona powoduje tutaj efekt "wow". Poza tym można też jej używać jako naturalnego toniku, który bije na głowę wszelkie chemiczne mikstury z konserwantami. Świetnie rozświetla, nawilża i odżywia cerę i na dodatek ten zapach! Wydając 6-8 zł wchodzicie w posiadanie naturalnego kosmetyku i aromatycznego dodatku do żywności.
Pieczona marchewka z winogronami i soczewicÄ…
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak
1/2 szklanki zielonej soczewicy,
4 łyżki oleju rzepakowego,
3 pęczki młodej marchewki,
1 szklanka czerwonych winogron,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki melasy z granatów*
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, ale bez tego to już nie to samo),
1 garść migdałów,
1 zÄ…bek czosnku,
3 garście rukoli,
100g fety,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Soczewicę zalać na noc wodą. Przed gotowaniem przepłukać, zalać świeżą wodą, dodać trochę soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż zmięknie, ale ziarna pozostaną w całości. Odcedzić nadmiar wody i od razu wymieszać z 2 łyżkami oleju.
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania z winogronami. Posypać solą i pieprzem, dodać połowę cynamonu, łyżkę oleju, 2 łyżki melasy z granatów i wodę z kwiatów pomarańczy. Dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na 30-40 minut, w zależności od grubości marchewek. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Nie wyłączać pieca. Zmniejszyć temperaturę do 161C.
Migdały wymieszać z 1 łyżką oleju, szczypta soli i pozostałym cynamonem. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Prażyć przez 10-12 minut. Przestudzić i grubo posiekać.
Czosnek rozetrzeć nożem ze szczyptą soli na pastę, wymieszać z soczewicą i pozostałą łyżką melasy.
Marchewki i winogrona także wymieszać z soczewicą. Najlepiej przełożyć soczewicę do formy, w której piekły się marchewki, by wykorzystać marynatę oraz sok, który puściły winogrona.
Przełożyć całość na duży talerz lub rozdzielić na miseczki. Delikatnie wmieszać umytą i osuszona rukolę.
Podawać z pokruszona fetą i prażonymi migdałami.
*Melasa z granatów
1 l soku z granatów
Sok doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-70 minut, aż zmniejszy objętość pięciokrotnie. Przelać melasę do czystego, wyparzonego słoika i schłodzić.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż rok.
Komentarze
A to winogrona też sÄ… pieczone :-) MuszÄ™ koniecznie spróbować:-)
Marzena - 12:59pm, Niedziela 21 Sierpień 2016.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
hello guos 9128738513
cialis online reviews - 10:45am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com