
Fasolka szparagowa po grecku
Autor: thiessa @ 12:03am, Piątek 29 Lipiec 2016.
Ostatnio często pojawiają się na moim stole potrawy, które robię od lat. To stały repertuar, który służy między innymi wykorzystaniu plonów z działki. Jednym z takich przepisów jest receptura na tę fasolkę. Jest to danie idealne, aby wykorzystać letnie warzywa. W lecie robię ją z działkowej fasolki, dodaję świeże pomidory i tymianek. W zimie robię to samo danie używając mrożonej fasolki, suszonego tymianku i pomidorów w puszce. Porcja takiej fasolki wystarcza mi za cały obiad, ale równie dobrze może stać się dodatkiem do innego dania głównego.
Fasolka szparagowa po grecku
(2 solidne porcje)
1/2 kg zielonej fasolki szparagowej,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
3 gałązki tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego,
5 pomidorów lima, drobno posiekanych lub poza sezonem pomidory w puszce,
3 łyżki oliwy,
sól, świeżo zmielony pieprz.
Ugotować fasolkę szparagową. Powinna zostać lekko al dente. Odcedzić i po lekkim ostudzeniu przekroić na pół lub na mniejsze kawałki, wg upodobania.
Rozgrzać na patelni oliwę i smażyć cebulę, aż uzyska złoty kolor. Dodać czosnek, tymianek i smażyć przez minutę. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać ugotowana fasolkę szparagową i porządnie podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Uwielbiam fasolkę po grecku. Ja robię z dodatkiem ziemniaków.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:20pm, Sobota 30 Lipiec 2016.http://www.chilliczosekioliwa.pl
Nie spotkałam się z taką wersją, ale i tak mało miałabym okazji do wypróbowania, bo ziemniaki mało kiedy w domu mam:-)
thiessa - 8:40pm, Niedziela 31 Lipiec 2016.