Bób z chorizo po hiszpańsku
Autor: thiessa @ 12:02am, Czwartek 28 Lipiec 2016.
Bardzo lubię bób bez żadnych dodatków, ale jednym z najczęściej wykorzystywanych przepisów jest jednak bób z chorizo. Spożycie wędlin ograniczam niemal do zera, ale tej kiełbasie czasem nie potrafię się oprzeć, bo powoduje, że potrawy smakują specyficznie. Można ją kupić bez problemu w popularnych dyskontach spożywczych. Lepiej wybrać tę w całości niż sprzedawaną w plasterkach. Zresztą, ponoć chorizo smakuje lepiej, jeśli zamiast je kroić po prostu porwiemy ja palcami na kawałki. W przypadku, kiedy dostęp do chorizo jest ograniczony można równie dobrze zrobić bób ze swojską kiełbasą.
Bób z chorizo po hiszpańsku
1 kg bobu,
250g chorizo, pokrojonego na plasterki,
4 ząbki czosnku, posiekane,
2 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
2 łyżki posiekanej mięty
Bób zalać gorącą wodą i gotować 3-5 minut. Następnie odcedzić i schłodzić zimna wodą, żeby zachował kolor. Po przestygnięciu obrać ze skórki. Osoby, którym skórka nie przeszkadza będą miały mniej roboty.
Na oliwie podsmażyć chorizo, dodać czosnek smażyć przez minutę i dołożyć bób. Jak się podgrzeje wyłączyć gaz. Wymieszać z mięta, posypać solą, przyprawić pieprzem.
Komentarze